1 0 72686610 3157280944345336 7020793836871876608 nА чи знали Ви що в 2011 році Львів профукав чудову можливість кардинально вирішити проблему підтоплення Привокзальної площі? Під вулицею Городоцькою йде в паралель аж два колектори. Один австрійський, півтораметрове яйце. А інший радянський, діаметром поза три метри, майже як тунель в метро. Його спеціально будували щоб усунути затоплення Привокзальної.

Унікальність цієї гілки колектора (від цирку до вулиці Головацького) в тому, що вона йде горизонтально. В той час як над нею є значний підйом рельєфу. Навпроти вулиці Головацького збудований величний Полтвопад висотою десь під десять метрів. Він і гасить перепад висоти між церквою Анни і Єлизавети та Цирком.

Чого ж тоді Привокзальний так затоплює якщо там такий великий колектор?- резонно запитаєте Ви. Справа в тому, що коло вулиці Ярослава Мудрого ці два великі колектори зливаються в один типовий австрійський колектор. І так далі води течуть ним аж до Полтви. Цей старий австрійський колектор фізично не може пропустити ту кількість води, що продукує сучасний Львів. Як наслідок маємо Венецію на Привокзальній.

Та ж всю Городоцьку ремонтували в 2011 році! Чому його тоді не розширили? На відео з захід. нет 2011 року посадовці заявляють що з колектором на Городоцькій все добре і вони зроблять лише косметичний ремонт. Тобто місто тоді профукало чудову нагоду розширити цей колектор і вирішити проблему затоплення Привокзальної раз і назавжди. Але й цей косметичний ремонт вони зробили криво….

Перш за все вони не поремонтували дно. Йдучи Городоцькою вверх від СІЗО і до Цирку ми постійно провалювалися по коліна в ями. Ну а що робить стрімка вода з ямами на дні очевидно… Вона їх ще більше розмиває. Друге, замість того щоб використати та відновити оригінальні притоки і водозливи Городоцької, вони масово пустили все в колектор через стелю. Для цього кощунським способом прорубали в ній перфораторами квадратні проєми. Таким чином цілісність бетонної оболонки колектора була порушена і в довгостроковій перспективі ми матимемо тут проблему. То напевно Поляки і Австрійці були дурні, що не здогадалися про такий простий метод приєднання приток в колектор, правда?

Рівно два тижні тому посадовці в прямому ефірі каналу НТА заявляли що вони чистять колектор. Справді чистять??? Покажіть де! Принаймні на гілці від вул. Ярослава Мудрого до вул. Головацького він є дуже брудний та замулений. Тут навіть сухі береги з намулу поутворювалися як в типової річки. Варто зазначити що саме в цьому місці є чудовий вихід нагору через шикарний люк з балконом. Тудою зручно було б спуститися і все це поприбирати, якби його не заварили намертво. Зрештою як і більшість подібних входів по Львову. Як можна обслуговувати та чистити колектор через заварені люки??? Очевидно що ніяк. А щоб їх різали болгарками а потім знову приварювали на місце - я щось такого не пригадую…

Ось ще один приклад, перехрестя Сахарова-Вітовського. Його теж регулярно затоплює. Після нашого репортажу про причини підтоплення перехрестя цей люк теж хутко заварили. Напевно Водоканал не здогадувався про його існування аж поки не прочитав у нашому звіті. Так би заварив ще раніше. Продовження тут.