82586615 836116180136052 8606618903562420224 nЯ дуже люблю цю церкву, яка є свідком княжих часів. Вона бачила і пам'ятає князя Лева Даниловича, що її збудував і тут часто молився з сином Юрієм. Мав бути тут похоронений, але вийшло по іншому.

Першою згадкою про цю княжу церкву маємо 1292рік. Стоїть вона на Підзамчу, під горою Будильницею, де мешкав князь Лев, що є будівничим і патроном нашого міста Лева, що носить його ім'я. Звідси, з пл. Старий Ринок, починався український Львів. Це перший центр княжого Львова.

Опускаючись з княжих палат, княже подружжя розходилося. Князь Лев зі сином йшов до своєї церкви Св. Миколая, а його дружина, княгиня Констанція, що була угорською принцесою і відповідно - католичкою, йшла, в неділю, з дочкою, молитися в храм чи костьол Івана Хрестителя, що стояв і стоїть на пл. Старий Ринок.

...Восени 1648р. ,перед штурмом Високого Замку, в Церкві молилися козаки на чолі з гетьманом. Б. Хмельницьким. А після Служби Божої Хмельницький відпочивав , сидячи на камені, який нині заложений під хрест на честь ліквідації панщини, який стоїть неподалік церкви. Про це наголошує проф. Іван Крип'якевич.

Я дуже люблю цей тихий куточок нашого міста. Тут застигло середньовіччя. На фасаді лікарні стоїть статуя Спасителя, що є однією з найкращих у Львові. Неподалік - унікальний монастир ЧСВВ.