1 0 ytoi
На фото Роман Онишкевич
Під 8 березня традиційно під дату згадують Розу Люксембург і Клару Цеткін. Аби був повний тріумвірат валькірій додам ще Інессу Арманд. Хто б і що про них не говорив – унікальні були жінки! І, крім любові до Маркса, мали ще одну спільну блаж – любили молоденьких.

1897 року 40-річна Клара Цеткін (уроджена Айсснер) запала на 22 студента Академії мистецтв Георга Фрідріха Цунделя і невдовзі вони одружилися. Коли через якийсь час хлоп виріс і помудрів, знайшов собі доньку мільйонера Боша і хотів з нею одружитися, прикра Клара ніяк не хотіла давати розлучення і сподобилася на нього вже коли їй ішов 71 рік, Георгу було 53, а Паулі Бош – добряче за 30.

Подруга Клари Роза Люксембург (уроджена Розалія Люксенбург, майже наша землячка – із Замостя) в альковних справах, очевидячки, буфла дещо лінивішою. Аби далеко не ходити, спокусила то, що було під боком, сиріч сина Клари Костянтина. Їй було 36, хлопцеві – 22. Певно, Роза вважала, що їй не пасує мати старшого полюбовника, ніж має подруга. Остання чомусь страшенно злилася на Розу і вважала її зв'язок із сином аморальним. З чого б це, питається?

Інесса Арманд (уроджена Елізабет Пешо д’Ербанвілль) теж вирішила не красти час на любощі у світової революції і задовільнялася тим, що лежало (пардон, стояло) поруч. У 28-річному віці, проживши 9 років у шлюбі і наживши у ньому чотирьох дітей, кидає чоловіка заради його молодшого брата, 18 –річного Володимира Арманда.

Ех, були ж жінки в "оноє время"! Ех, революціонерки-суфражистки-феміністки! Це ж як треба було вміти всмоктувати марксизм, а потім щедро віддавати знання неопіреним поколінням, оргаїстично хапаючи спраглими устами соціал-демократичні ідеї!