otets yustyn boykoКілька годин відділяє нас від Великодня. Багато господинь, зібравши останні сили, прибирають святкові кошики, пишний одяг. Скоро відкриються двері храмів і весь народ, який можливо цілий рік не ходив до храму, сьогодні прийде, щоб почути ось те «Христос воскрес!» Багато хто зробить гарну знимку у вишиванці зі святковим кошиком, виставить її у соціальні мережі та й поспішить додому …

Чим є сьогоднішньої людини Воскресіння Христове? Історичною згадкою? Традиційним святом? Мабуть, так. Проте, найосновніше послання цього Свята є те, що Христос воскрес із мертвих і нам дарував життя вічне! Уся людська історія сповнена пошуків ліків від смерті. А тут ось воно, в наших руках! Залишається тільки вміло цим скористатися. Здається, що якби сучасна людина усвідомила, що носить у своїх руках безсмертність, вона б не знала, що з нею робити і повернула б її назад Богу. Але, справді, Воскресіння день ще і ще раз показує нам, що Господь дарував нам життя вічне!

Христос воскрес! Сьогодні ці слова для кожного Українця звучать по особливому, адже війна, яка триває зробила нас холодними до смерті. Ми вже звикли сприймати її статистично. Проте, у Бога немає масовки. Бог прийшов на землю, страждав, помер і воскрес не задля незрозумілої маси людей, але для спасіння кожної людини. Він кожного знає по імені від лона матері його. Саме тому, Він, Милостивий Господь, є сьогодні як ніколи близько тих, які втратили рідних, близьких, знайомих, друзів. Адже Він сам смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував.

Можливо багато хто запитає себе: а що мені дає воскресіння? Це питання звучить досить часто з уст сучасної людини. І свідчить воно про кризу віри, кризу любові! Бо віра і любов не вимірюються здобутками. Вони є надзвичайними дарами Божим, які відкривають людському існуванню тут, на землі, безмежні горизонти.

Христос воскрес! Це є головне істина нашої віри! Коли б Христос не воскрес, він був би великим героєм, гуманістом, але не Богом. Саме Його воскресіння показало нам, що з нами Бог! Не прикриймо Воскреслого Христа новими костюмами, вишиванками, пасками, м’ясними стравами, яйцями, навіть гаївками, бо не у цьому суть Воскресіння. Господь Воскреслий перебуває у серці людини, яка відкрита на Нього, яка здатна любити, прощати, вірити, надіятися! Саме таке серце здатне зрозуміти глибину християнського привіту, яким за недовго почнемо вітатися: Христос воскрес! Воістину воскрес!