13173819 905334866241516 7052443455440519561 n22-м конкурсантам, які успішно пройшли відбір на посади слідчих у поліції Львівщини, відмовлено у призначенні на посади у звязку із тим, що вони не пройшли спецперевірку у Національному агенстві з питань запобігання корупції. 

«Насправді немає серед них ніяких корупціонерів. Вони просто допустили технічні помилки під час заповнення електронних декларацій. А НАЗК це формально трактує як приховування майна і тд. Така перевірка передбачена і проводилася лише по слідчих. Інакше, припускаю, були б неприйняті на посади і серед оперів, дільничних та патрульних, які теж проходили цієї весни відбір до поліції. Бо заповнення е-декларацій викликало труднощі навіть у багатьох керівників поліції. І не тільки поліції.

Так от, НАЗК прислало довідки з результатами спецперевірки в ГУНП у Львівській обаласті. А ГУНП у свою чергу на основі цих довідок відмовило у прийнятті на посади. А 22 людини, між іншим, вже звільнилися із попередніх робіт. Їм чітко сказали, що вони пройшли відбір до поліції і мають забрати трудові книжки з попередніх робіт. 22 людини - то не жарт! Це втрата!

Хто виненен? В ГУНП кажуть, що винні самі конкурсанти, бо неправильно заповнили декарації. Ну так, не правильно. Але вони б мали мати шанс на виправлення помилок та розбіжностей. Конкурсанти просто приголомшені відмовою прийняти їх у поліцію. Люди пройшли складні етапи відбору. Залишили попередні місця прації... Комусь це може поламати долю...

В 58 ст. ЗУ "Про запобігання корупції" написано, що в разі виявлення розбіжностей у декларації, дається 5 днів на виправленні помилок. Чому ці люди не мали такої можливості? Хто "вкрав" у них шанс? Були, значить, якісь організаційні проколи.

Управління кадрового забезпечення, яке займалося організаційними питаннями відбору, звісно нічого не зобов’язане цим людям. Але при такому кадровому голоді, який є у поліції, варто прогнозувати "підводні камені" і якось працювати на попередження таких провалів. На превенцію! (застосую це модне у поліції слово). Інакше все це трохи безвідповідально. Знаючи як важко заповнити декларації, могло ж УКЗ зібрати цих людей і провести інструктаж як правильно здійснити то декларування!? Такого інструктажу, зі слів одного із "пролетівших" кандидатів Taras Stecyk, не було.

Звісно, тут багато нюансів наклалося. Отак на зіткненні недосконалих законів, суперечливих наказів, непродуманих процедур і оранізаційного пофігізму люди вилітають в "чорну трубу". Співчуваю((
Ідіть, друзі, до суду. Нема іншого шляху.

А ви, Арсен Аваков, врахуте це хоч в інших областях.