17904417 10211325393944803 4486937601670251013 nСьогодні День видавця. Для мене бути видавцем - це безмежно любити свою роботу з усіма її челенджами, лайфхаками, труднощами, інсайтами, перемогами, з усіма складними книжками і ще складнішими людьми.

Бути видавцем - забути про те, що робота може бути дозованою і що можна нормально відпочивати.

Бути видавцем - це не вміти вибудовувати дистанції між собою, авторами, колективом працівників, читачами, тому що всі ми в одному невеликому човні.

Це навчитися любити відчуття, коли важко і складно, бо тільки ці відчуття сигналізують про процеси росту.

Бути видавцем - це вчитися бігу на довгому диханні, любити довге очікування результату не менше за драйв старт-апу.

Бути видавцем - бути вдячним за всі аванси уваги і любові на старті, коли ти ще нікому не конкурент, і цінувати ту справжню любов читачів та авторів, яка, як добре вино, має витримку років.

І любити свої поразки як найкращу науку.

Бути видавцем - навчитися не реагувати на купу провокацій, не влізати в суперечки, розуміючи, що все це лише руйнує.

А також зберігати спокій, коли за спиною чуєш: "та скільки ж можна піаритися!", "та їх вже стало забагато!", "та то їх просто спонсорують"!

Бути видавцем - це щоденно бігти, настільки швидко, наскільки зможеш, розуміючи, що навіть невелика зупинка відкотить тебе далеко назад.

Бути видавцем - це мати конкурентів, цінувати їх і бути їм вдячним за те, що постійно тримають в тонусі. А ще - потай кусати лікті за всі програні в конкуренції книжки та авторів.

Бути видавцем - це усміхатися, навіть тим колегам, які роблять вигляд, що тебе взагалі не знають.

Бути видавцем - це позбуватися ілюзій, що хтось тобі допоможе, підстелить соломки, дасть трохи грошей, але безкінечно шукати можливості для руху вперед і цінувати чесні ділові стосунки і паритетне партнерство.

Бути видавцем - це відчувати увесь світ як поле твоїх можливостей і мати міцну віру в те, що твоя праця потрібна ще комусь, крім тебе, і що, хоч і дуже повільно, крок за кроком ти все-таки змінюєш світ на краще!