yaroЗараз іде бурхлива дискусія щодо заміни історичної бруківки на асфальт. Думки різні й мають під собою раціональні зерна. Як на мене, усе треба робити по правилах і системно. Тоді не буде половина вулиці замощена бруківкою, а половина в асфальті та ще й з цементими плитами на хідниках і пішохідних переходах. Часто плутають бруківку з колотим каменем. Вставлю і я своїх "5 копійок" до історії про бруківку.

Наша біда в тому, що до бруківки ми не ставимося як до історичної спадщини, а, відповідно при реконструкції, кожен робить що захоче. Питання бруківки я ставив у ЛМР неодноразово з 2006 р. З моєї ініціативи в 2011 р. виконком прийняв рішення "Про використання історичної бруківки в м.Львові". Мушу сказати велике дякую Олегу Синютці , який "пропхав" це рішення через виконком у відсутність Садового, а потім ще й заставив провести облік. 

Це рішення передбачало взяття на облік районними адміністраціями усієї бруківки (базальтової, гранітної) і колотого каменю у Львові, які знаходилися на складах, викладені на дорогах і навіть скриті під асфальтом (як на Зеленій). У результаті в мене були на руках такі акти обліку бруківки від р/а по кожному району. Важко судити про достовірність, але облік в м.кв. і видах каменю був і роботу провели. Крім цього був прописаний порядок документальної передачі бруківки від р/а підряднику на час ремонту й потім навпаки після ремонту. 

Крім цього передбачалося управлінням історичного середовища створення карти з переліком ареалу в місті з переліком усіх вулиць, на яких було би ухвалою сесії ЛМР заборонено класти щось інше крім натурального каменю.

НехайЛілія Онищенкорозповість скільки разів ми на цю тему з нею розмовляли, скільки було обіцянок "от-от" і чому т це так і не було зроблено. Передбачався цей ареал в межах історичних "рогачок" міста.

Якби така ухвала з'явилася - не стояло би питання чим мостити та як реконструювати. Діяла би вона на перспективу й не давала би можливості ручного управління в виборі замощення. Я не зумів довести справу до кінця, але і громадськість тоді була інша).

Пригадую і тоді були відгуки на це Рішення, доводилося перевіряти багато інформації про "історичну бруківку на подвір'ях нуворишів". Я особисто знайшов лише один такий випадок в ресторані по дорозі на Пустомити.

Так що основа є. Можна продовжувати дотискати. Вперед, активісти і депутати. Треба перевести рішення виконкому в Ухвалу сесії і контролювати виконання . А почати слід зі створення робочої групи.