СамагальТільки що почув новину, що у Львові на ділянці між вулицями Стрийською, Івана Чмоли та Козельницькою з’явиться комплекс IT-офісів з готелем, університетом та торгово-розважальним комплексом. 

Шкода що не попав на обговорення цього проекту в Ратушу, тому, можливо, і не зовсім правильно зрозумів суть проекту й моя думка дещо суб'єктивна. Але по суті.

Видавалося би гарна ідея для розвитку міста. І я лише ЗА створення таких комплексів у місті. Від них лише користь і розвиток. Це однозначно й не обговорюється. 

Але давайте подивимося на ситуацію трошки з іншого боку. Чи саме в ЦЬОМУ місці доцільно будувати такий комплекс? 

Місто Львів має своєрідне планування, характерне для середньовічних міст, де навколо пл.Ринок і Ратуші йшли забудови. Відповідно й усі транспортні потоки проходять через центр. Львів має достатньо невеликі розміри, але дуже щільно забудовується. Сьогодні ця щільність набула критичної межі. Ширина проїжджої частини спричиняє постійні корки. А ще й для вирішення своїх потреб мешканці змушені відвідувати центр.

Вже давно настала нагальна потреба винесення ділової частини і державних та муніципальних установ з центральної частини міста, розгрузити її. Ця ідея носиться в повітрі і обговорюється вже давно. Я неодноразово чув і навіть бачив на мапі, що найдоцільнішим місцем переносу - є Стрийська-Чмоли-Козельницька. Наявність там приватних власників також не є проблемою, бо існують механізми заміни земельних ділянок або викупу для суспільних потреб.

Тільки в ЛМР є більше десятка департаментів і двох десятків управлінь. Аналогічна ситуація й з ОДА, ОблРадою. А ще є різноманітні інспекції, суди, всілякі державні установи й комітети, типа всяких ВодХозів і Рибнаглядів. І усе це море чиновників сидить у Центрі, тягне до себе відвідувачів і клієнтів, займає фактично золоті для бізнесу приміщення. То чи не краще ДЛЯ ЛЬВІВ’ЯН відвести цю ділянку саме для такої мети й поступово переносити всю цю армію клерків. І мешканцям легше добиратися, і запаркуватися було би де, і громадський транспорт функціонував би ефективніше, і центральну частину би розгрузили й дозволили виконувати їй належну туристичну та культурно-відпочинкову функцію. У цьому могла би взяти участь і держава. Хоче ж МінЮст перенести СІЗО.

А ІТ-комплекс, по великому рахунку, може розміщатися будь де в місті. Чим погані ділянки в районі Арени-Львів, Лисинецької чи Рясного ... ?

Ні, я звичайно розумію, що "якщо зорі запалюють -то це комусь потрібно". Видно хтось уже поклав око на ТАКУ інвестиційну програму з ТАКОЮ "золотою" для бізнесу землею. Цей ХТОСЬ, насправді класним проектом, просто підвішує цю ділянку і стовбить її за собою. У слушний час легко можна буде інвестувати в проект не боячись Е-декларацій.

Але чи потрібно це нам, львів’янам?. Висловлюйте думки. ;)