421712 407173582681074 1190566298 nОстаннім часом у Фейсбуці почастішали дописи з приводу порушення мовних прав українців при обслуговуванні у різних закладах (крамниці, банки, тощо). При цьому далеко не всі знають, що саме потрібно робити в подібних ситуаціях та як можна ефективно вирішити цю проблему, змусивши шанувальників "рускава міра" виконувати закони України та обслуговувати українців державною мовою.

Вас не бажають обслуговувати українською мовою? Вам пропонують товар, опис якого чи цінники на який зроблено не державною мовою? Відтепер для боротьби за свої мовні права ми маємо чудовий інструмент у вигляді роз’яснень Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів № 603-154-7/26317 від 16.12.2016 р. за підписом т.в.о. заступниці голови Держпродспоживслужби Лілії Стиренко, у якому серед іншого зазначено, що у випадку ненадання покупцем згоди на обслуговування російською мовою, суб’єкт господарювання зобов’язаний здійснювати обслуговування клієнта українською мовою.

Алгоритм дії у боротьбі за свої мовні права такий:

1. Підходите до «Куточка споживача» та пишете скаргу до «Книги відгуків і пропозицій», бо згідно до зазначеного вище роз’яснення, «джерелами доказів (порушення ваших прав) можуть бути записи споживачів у «Книзі відгуків і пропозицій» та відповіді суб’єктів господарювання на такі записи».

2. Заходите на сторінку Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та за-хисту прав споживачів за такою адресою: http://www.consumer.gov.ua/…/Yakshcho_Vashi_Prava_Porush…/85

3. На цій сторінці майже у кінці розділу "Якщо ваші права порушено" знаходите рядок "Зразок скарги про порушення прав споживачів (у частині мови)". Клацнувши по ньому, завантажуєте готовий шаблон письмої заяви на ім'я голови "Держпродспоживслужби" (цей же документ ви можете отримати за наступною адресами:

https://lb.ua/go.php?url=aHR0cHM6Ly9nb28uZ2wvR29MbUI3)

або https://docs.com/user232530/4161

4. Отримавши цей готовий шаблон, уважно прочитайте усі пояснення (які у тексті надані курсивом) та зазначте назву торгового закладу чи закладу громадського харчування (аптеки, супермаркету, тощо), який порушив ваші мовні чи якісь інші права, власника (інформація про якого має бути у куточку споживача\на чеку\при оплаті терміналом) та причину звернення. Наприклад: «Так, 15 червня 2017 року, я прийшов до цього закладу та вирішив придбати (назва товару). Цінники, інформація про товар та спілкування з клієнтами у закладі (перелік того, що у закладі іноземною мовою) відбувається іноземною мовою. У зв’язку з тим, що у закладі мені відмовили в обслуговуванні українською мовою, я зробив неправильний вибір та купив не ті товари, що хотів».

5. Підпишіть цю заяву, додайте до неї чек (якщо вам його видали) та надішліть її звичайною поштою (адреса отримувача вже зазначена в шаблоні письмої заяви), або відскануйте і надішліть електронною поштою. Зверніть увагу на те, що звернення без підпису до уваги не приймаються!

Відповідь на заяву можна отримати електронною поштою, адресу якої ви зазначите у заяві. Ця заява є приводом для ПОЗАПЛАНОВОЇ перевірки закладу, яких так не люблять власники, бо вони призводить до суттевих штрафів. Повторне отримання такої скарги призводить до того, що цей заклад включають до ПЛАНОВОЇ перевірки з відповідним збільшенням штрафів. А якщо такі скарги з приводу порушення мовних прав надсилати регулярно та масово? Перевірки від цієї контролюючої інстанції стануть кошмаром для "ватних" власників таких закладів. Сподіваюся, що цей варіант боротьби за наші мовні права буде ефективнішим за інші, бо він б'є безпосередньо по гаманцю "ватників", які дуже цього не люблять.

Нижче про всяк випадок наводжу контакти Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів (Держпродспоживслужби):

Телефони:

(044) 279-12-70 - приймальня, 278-84-60, 278-41-70 - канцелярія; факс: (044) 279-48-83

Ел.адреса: info@consumer.gov.ua, General - head@consumer.gov.ua

Сайт: www.consumer.gov.ua

Поштова адреса:

01001, м. Київ, вул. Б.Грінченка, 1

Успіхів вам, шановні, у боротьбі за українську Україну!