BatenkoЗ приводу позбавлення громадянства України Михаїла Саакашвілі. Я не є прихильником риторики і багатьох дій цього політика. І пам'ятаю, що громадянство на початку 2015 року йому давалося перед призначенням на Одеську ОДА.

Тоді бппшні керманичі приватно коментували, що Саакашвілі саме та остання карта, якою можна усунути остаточно від влади команду Коломойського - самого Ігоря Валерійовича і тодішнього очільника Одещини Ігоря Палицю. Вони, мовляв, вже зробили свою справу - ворога було зупинено і втримано Дніпро та Одесу.

Боротьба з політичною опозицією більше захопила президента, аніж успіхи на фронті. Саакашвілі виявився слабоконтрольованим, відтак непідконтрольним і... позбавленим громадянства. Такі прецеденти в одному ряду з позбавленням громадянства в епоху Брежнєва радянських дисидентів.

Думаю, влада з острахом примірює на собі латану-перелатану одежу диктатури - залякати парламент, зачистити незалежні ЗМІ, перерозподілити бізнес, натиснути на громадські антикорупційні організації, врешті, позбавити громадянства представників опозиції. З десяток-два і крапка!)

Кожного разу шлях диктатури в Європі був приречений на поразку. Диктатори Франко, Салазар, Чаушеску, Мілошевич, Лукашенко, Янукович - у кожного своя дорога... Це плями, від яких європейські нації відмиваються роками. Сьогодні ж гра в позбавлення громадянства - після двох Майданів в Україні (!) швидше викликає посмішку. Це такий собі пізній період радянського застою, в якому політичний маразм владної еліти хотів перемогти розум.