12495125 942581122462790 8514347243138563647 nСиндром навченої безпорадності - стан, в якому індивід не робить спроб до поліпшення свого становища, хоча має таку можливість. З'являється, як правило, після декількох невдалих спроб впливати на негативні обставини. Характеризується пасивністю, невірою у можливість змін і у власні сили, депресією і прискоренням настання смерті.

- У владі одні крадії та злодії, на народі паразитують!. 
+ Так чому б вам самому не піти на держслужбу? Там восени високі зарплати дають. Чи спробуйте себе в місцевій політиці - тепер через децентралізацію на місцях значно більше повноважень. 

- Що, мені нічого робити, як пнутися туди? Родину кормити потрібно!
+ Ну добре, не йдіть самі, але підтримайте реформаторів чи якусь нову партію. Як волонтер чи невеликою щомісячною пожертвою. 

- Навіщо цим ще й допомагати? Все одно на виборах все сфальсифікують!!!
+ Так йдіть на вибори спостерігачем, щоб не фальсифікували. 
- Я взагалі на вибори не ходжу, що ви причепилися! Вони там всі однакові!

- Бензин дорожчає, запчастини теж - олігархи накручують, жирують. І взагалі, таксистам в нас платять копійки - не те що на Заході, ось там 100 баксів з аеропорту доїхати коштує!
+ Ну так і всі інші ціни там відповідні. Мало платять вам тому, що у вас низькокваліфікована робота. Навчіться чомусь складніше, наприклад, якійсь IT-роботі, чи створіть власний малий бізнес, і заробляти будете більше. Зараз купа безкоштовних онлайн-курсів про це.
- Та коли мені вчитися! Цілий день за рулем! Тільки ввечері з пацанами піду пива випити на декілька годин та і все!
+ Так замість пива і вчіться. А ще вчитися можна просто зі смартфона в перервах між замовленнями. 
- Та це все складно, комп'ютери і не люблю, а робити бізнес це взагалі не моє - не торгаш я. Чому я маю щось нове вчити, щоб отримувати нормальну зарплатню?

- Українська освіта це ганьба! Випустився з бакалаврату, без сучасної магістратури в моїй професії нікуди, а нічого нормального в місті немає! 
+ Так є ж нова магістерська програма у Львові з цього напрямку - і дуже якісна.
- Та я не хочу до Львова переїзджати і там, до речі, лише платне навчання, а платити за українську магістратуру це дурня! 
+ Ну якщо ти так вважаєш, то підготуй документи і вступай в університет до США - там найсучасніші програми і реально вибити стипендію на навчання. Знаю людей, які так робили - можу дати їх контакти, вони все розкажуть.
- Ну я про це вже чув. Але там же потрібно купу документів підготувати. А ще мені англійську підтягнути з мого Аппер Інтермедіату...
+ Ну так підтягни, в чому питання? Купа ресурсів в інтернеті. Пару років тому моя знайома три рази на тиждень їздила по дві години в один бік до репетитора в обласному центрі, а потім вступила до західного вишу. Ти в Києві ще будеш жалітися?
- Так, але...

Впізнали? Щойно ви побачили польові замальовки на тему "Синдром навченої безпорадності". Будьте обережні - синдром навченої безпорадності без адекватного лікування надзвичайно небезпечний і знищує не лише людські долі, а й цілі суспільства. А ще синдром навченої безпорадності заразливий - тому здорові люди мають об'єднуватися і остерігатися вступати в близькі контакти з хворими, до того, як ті вилікуються. Вся боротьба за модернізацію України це боротьба між суспільством навченої безпорадності і суспільством, що готово битися і працювати заради кращого майбутнього. Хоча б свого власного - для початку.