12993340 137632576638192 926754905417377780 nЗ давніх часів люди помічали, що по світу існує безліч місць, де почувають себе значно краще, бадьоріше, здоровіше. Десь їх багато, а десь одиниці.

Проте, люди прагнуть відчути їх чудодійну силу та приїжджають перевірити їх здатність з різних куточків планети. Це т.з. «місця сили» - природні енергетичні зони. Є такі «місця сили» і у Львові. Варто зазначити, мова не йде про храми та ін. сакральні місця, йдеться про енергетичні зони, інколи цілі маршрути, які досі не займані людьми, та відвідати їх можуть усі бажаючі незалежно від релігії чи ін. вподобань.

22185148 452355941825280 313208149 nПриродні енергетичні зони поєднані стежками-теренкурами. Теренкури (від слів терен – місце, курація – оздоровлення) – це дозовані у часі і відстані прогулянки по рівній або пересічній місцевості з певним заданим фізичним навантаженням. В кінці ХІХ ст. німецький лікар Ерцель запропонував ввести таку методику оздоровлення організму. Він вважав, що піші прогулянки по рівній місцевості, у чергуванні з підйомами та спусками, позитивно впливають на людину – і виявився правий. Теренкури досить швидко набули визнання по всій Європі в лікувальній практиці.

На такий теренкур у Львів приїжджав Франц Йосиф, імператор Австро-Угорської імперії ( Кайзервальд ), який відвідував Кісельки – Львівський Баден-Баден (тепер розміщений ПАТ «Галичфарм» корпорації «Артеріум»), прогулювався стежками по території Знесіння, вздовж гори Лева, по Велесовому плато, попри гору Вовчу (капище Перуна), прямуючи до Світовидового поля і Світовидового капища, через Кривий потік на гору Хомець або гору Баба Рода (де розташовувалось капище Рожаниці), тепер збудована церква Вознесіння Господнього. На території Знесінських горбів, розташована велика кількість енергетичних зон, які з’єднані стежками-теренкурами, понад 25 кілометрів. Місцевість є екологічно чистою територією з природними ландшафтами і чудовими краєвидами. Загальна площа Регіонального ландшафтного парку «Знесіння», який був створений у 1993р.

22155486 452355931825281 1130557345 nЛьвівською обласною радою, становить понад 153 гектари. В 30-х роках ХХ ст. Митрополит Андрей Шептицький, знаючи силу сакральних місць та енергетичних зон, викупив цю територію для створення Свято-Іванівської лаври – музею під відкритим небом, скансену піску і каменю з оглядовими майданчиками і ландшафтними зонами. Тому доцільно розробити проект організації території парку «Знесіння», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів, заклавши в концепцію створення системи оздоровчих теренкурів для громади різної категорії складності загальною протяжністю понад 25 кілометрів. Це було б профілактичним лікувальним і реабілітаційним комплексом: духовності ( Музей архітектури і побуту ім.Климентія Шептицького ), сакральності (Свято-Іванівська лавра), здоров’я (реабілітаційний центр на основі теренкурів), овідченості (інформаційно-освітній центр «Знесіння»), охорони здоров’я (ЛОДЛ «ОХМАТДИТ»), відпочинкова зона (комплекс «Кавальєр») з системою озер, джерел, потоків.

На сьогодні, на думку багатьох фахівців, наше місто розташоване на перетині потужних енергетичних потоків, що проходять поверхнею землі. Знесінська гряда – це велика кількість малих енергетичних епіцентрів з підвищеним електромагнітним фоном землі. Таке незвичне явище пояснюється стиком у цих місцях тектонічних плит і виходом на поверхню екситонного газу. Там де вони стикаються існує певне потоншення і вихід енергії землі – Європейський вододіл. Вода це джерело життя.

На території Знесіння (Регіональний ландшафтний парк «Знесіння») розташована велика кількість джерел. Тому квітесенцією концепції функціонування РЛП «Знесіння» має бути розчищення джерел, створення системи теринкурів, оглядових ландшафтних майданчиків з мінімальним навантаженням на екосистему. Це профілактично-оздоровчий комплекс ХХІ ст. під відкритим небом з використанням енергетичних властивостей землі.