13645356 1043527905700227 6300626080264772099 nДавно хотіла написати про стереотипне мислення, бо вважаю його основною проблемою суспільства. Кожен з нас самовільно здався у полон стереотипам. Є загальнолюдські стереотипи, є стереотипи притаманні певним соціальним групам, є особисті стереотипи. Це рамки, яких ми не бачимо, але сліпо та добровільно існуємо в їхніх межах. 

Таке обмеження завжди є злом: воно породжує агресію проти людей, які аналізують або мають іншу думку. Особами зі стереотипним мисленням дуже легко керувати та маніпулювати. Нарешті, ці рамки, просто унеможливлюють особистісний та інтелектуальний розвиток. Це як світ компрачикосів - людей, яких штучно знівечили фізично, тільки у цьому випадку – морально та інтелектуально.

Чи хтось замислювався над тим, як ці стереотипи приходять у наше життя? З'являються меми, погляди та ідеї, які «лагідно» нав’язують суспільству. Так лагідно, що вони перетворюються на загальну істерію, яка переростає у колективну шизофренію. Будь-хто з іншими поглядами закльовується і виставляється дурнем та персоною нон-грата.

Приведу кілька прикладів: 
1. Істерія зі слінгами (проведення цілих парадів з гордими поглядами мамусь, із викликом в очах: ми прогресивні! А всі решта пережиток старого і дурного. Ці мамочки, настільки увірували, що новонароджена дитина повинна лежати так само, як це було в утробі, що навіть не замислюються, що дитина вийшла на світ з живота, бо їй там вже не зручно 
2. Виховання. Нове модне віяння: не перечити дитині, не змушувати допомагати у школі, не привчати повазі до дорослих. Плоди вже маємо. І не надто ними задоволені. Але вперто говоримо, що такий тип виховання правильний
3. Стереотип престижності. Він настільки сильний, що ми готові залишитись без копійки грошей, але купити в кредит IPhone
4. Ставлення до певних соціальних груп – основа вульгарного та хибного стереотипу: ВСІ журналісти брехуни, ВСІ медики ліворуки, ВСІ поліцейські хабарники, ВСІ ми жертви.

Таких прикладів безліч і стосуються вони абсолютно усіх буденних факторів життя. І ці ідеї ми з піною на роті відстоюємо, зовсім не аналізуючи їхню правдивість чи хибність. А якщо, хтось й спробує заперечити правильність таких поглядів, тоді розірвуть гнівом. 

Стереотипи нам нав’язують лідери, уряди, торгові корпорації. І ми настільки залежні, що таке спотворене мислення стало нашим «я». Ми, навіть, не знаємо, якми ми є насправді. 

Мені страшно від того, що психологія використовується вже як зброя, яка перетворює людей на бездумних істот. Одиниці замислюються над тим, що саме він винуватий у тій, чи іншій ситуації, одиниці вважають головним у житті розвивати інтелект, а не свій успішний образ, одиниці аналізують доцільність модних мемів та ідей.

Поки ми будемо у полоні стереотипів, доти наше життя буде не таким, як ми мріяли до того, як добровільно стали рабами. Бо живемо не своєю головою, а тим, що у неї уміло вкладають. Бо панічно боїмося аналізувати, думати та приймати самостійні рішення. А це дуже вигідно для себе використовують ті, хто створює для нас стереотипи.