995090 805038586194942 4447753947925069172 n- Я не розумію, чОму вони вчать мого сина! - вигукує чоловік і сердито розмахує переді мною атласом історії.

- Жах, це просто жах! Чому наші історики підтримують брехню російських істориків? Чому на карті Русь сер. ХІІІ ст. - це і Вологда, і Кострома, і Ростов, і Суздаль? Суздаль - це старовинне мерянське місто. Так, туди залетіли сперматозоїди Рюриковичів після завоювання нашими князями у Х-ХІ ст., але у ХІІ ст. це вже не була Київська Русь! На половецьких землях теж жили нащадки рюриковичів, але ж ми не кажемо на них Русь. А назва! Назва атласу "Монгольська навала на Русь". Які монголи? Це татари. І Руссю тут названі Вологда, Кострома тощо, засновані чуддю, мерями, весями. муромою, мордвою. Йокелемене! Москва на цій карті. Яка Москва! У той час, як це була "заімка", князь Данило весною 1238 р. бився з тевтонським орденом і провів блискучу військову операцію з елементами дезінформації ворога, шпіонажем. Малими силами, роздражнивши лицарів обзиваннями, виманив їх за мури, а потім на їхніх плечах увірвався в Дорогочин. Він відвоював Дорогочин у хрестоносців, повернувши старовинне руське місто під владу Русі. Данило полонив магістра Бруно та інших уцілілих лицарів! Йому не було діла до того як угро-фінські народи ростово-суздальських земель здаються на милість хана Батия. Князь Данило в цей час силою боронив руську землю і віру від папських хрестоносців.

- Ти з таким пієтетом говориш про цього Бруно. Він що, важна птиця?

- Та це все одно, якби Данило полонив Меркель чи Путіна! Але ж наші про це ніде не говорять. Зате говорять, що на Русь напали монголи. По-перше, це були татари. А по-друге, вони напали на угрофінські племена, а не на Русь.

Хапає атлас, знову роздивляється.

- Ну зарази, це вобще! І кордон визначений "Спільна межа напередодні Монгольської навали". От собаки! Русь у цей час жила своїм життям. Русь боронила свою віру і воювала з тевтонським орденом христоносців! Нав'язують нам спільний державний та культурно-етнічний простір. А цього не було. І це українські вчені! І це Українська історія! І цьому вчать наших дітей! Укладачам оцих атласів треба почитати записки католицького монаха Юліана, який на чолі посольства повертався у 1238 році з поволжя до Угорщини та Риму. За його свідченнями мордва, меряни та весі мали свої державні об'єднання, своїх князів і ніякого супротиву татарам не чинили.

Комплекс малоросів наших істориків не дає їм коментувати той факт, про який повідомив католицький священник: татарські намісники і гарнізони стояли в кожному окупованому угро-фінському місті від Вологди до Суздаля, а на Русі Данило не допустив ЖОДНОГО татарського гарнізона в руських містах. Щоб приховати цей факт і створена легенда про "єдіноє рускоє пространство", начебто нас однаково з мерями-весями-мордвою полонили татари. Ця теза базується на цілковитій вигадці та фальсифікації документів московськими істориками!!!

Треба зробити окремо мапу походу Батия у Поволжя та ростово-суздальські землі, окремо про перехід Русі (700 км. взимку за три місяці при 7 захоплених містах і 25 вцілілих) і окремо мапу війни Батия у Європі з березня 1241 р. по березень 1242 р. Оце правильно і правдиво.

Але ж я навіть сина не можу навчити правди, бо йому ЗНО здавати за ЦІЄЮ БРЄДЯТИНОЮ!

- Ти кандидат історичних наук, сто разів тобі казала, сядь, напиши новий підручник.

- Я не можу. Мені на роботу треба ходити, заробляти гроші, сім'ю годувати. Або робота, або підручник. Так це звучить банально. Але якщо я саду за підручник, за що ми житимемо?

Обоє зітхаємо.