22365542 1029799223829548 8478415038562315889 nСтрімка вуличка Поповича неподалік пам'ятника Грушевському - буферна зона ЮНЕСКО, історичний ареал Львова, половина будинків на ній – пам’ятки архітектури. Це історичний мікрорайон Каліча гора, це шлях на Цитадель. Вулиця, де знімають всі фільми у Львові. Місце, яке так люблять художники і гості міста. Відзначте, люблять не за скляні монстри і витвори сучасних горе-архітекторів, а за гармонійно збудоване 100 років тому історичне середовище.

Будинок внизу вулиці - 1896 року побудови, я живу нагорі - це 1900 рік побудови. Ми користуємося автентичною каналізацією, ґрунти часто йдуть під землю. Вулиця пережила совітів, але не може пережити нинішніх господарів міста.

Поповича, 6-а - територія, де громадськість уже три роки не дає звести дім на бомбосховищі. Щось мені підказує, що головна битва ще попереду.

Не парна сторона, будинки 5, 7, 9 - пам'ятки архітектури. Між 5 та 7 - невеличкий простір, метрів 10 завширшки, на першому поверсі господарські споруди, над ними і за ними мешканці сушать білизну, це їх прибудинкова територія.

Середа, 31 жовтня Засідання комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища, питання 22. Про надання гр. Ракоміну Л. С. дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. Є. Поповича, 5-7.

Львів - унікальне місто, оцінене ЮНЕСКО у першу чергу за цілісні завершені квартальні забудови. Місто, яке сьогодні дивним чином розбудовується не в ширину і довжину, а в середину міста. Із грубими порушеннями пам'яткоохоронного законодавства і руйнуванням цієї цілісної квартальної забудови.

У Львові немає наразі і саме триває робота над історико-архітектурним опорним планом. Це найважливіша для містобудування в історичних містах пам'яткоохоронна документація. У плані, в тому числі, мають бути позначені охоронні зони пам'яток архітектури і визначені режими їх використання. Немає зонування центрального Галицького району, а зонування є обов'язковою умовою для нового будівництва згідно з Законом України "Про регулювання містобудівної документації". Згідно з рішенням суду, землі в межах історичного ареалу визнані землями історико-культурного призначення, а не землями житлової господарської забудови. До суду подавала міська прокуратура на Львівську міську раду. Тепер ЛМР оскаржує програне рішення аж в касації. За невиконання рішення суду ЛМР вже двічі сплатила штраф за гроші платників податків - загалом 20 тисяч грн. Отримала два кримінальні провадження.

1 Pop
Вул. Поповича знизу, будинки 5 та 7 одразу зліва
І поки в нас повний хаос із юридичними моментами у плані збереження історико-архітектурної спадщини, поки охоронні зони пам'яток не визначені, нема детальних планів, а рішення судів не виконуються, будівнича вакханалія процвітає. У 2015 році з подачі львівських ЗМІ з'явився термін "забудований кожен сантиметр". Така політика свідомо реалізовується з подачі Львівської міської ради.

2 Pop
Вул. Поповича зверху, одразу справа будинок 9, 7, нижче 5
Адже будівництво - це великі гроші, тільки повз бюджет міста. Найцінніші землі дивним чином не продаються з аукціонів, а відчужуються. 80% питань на сесії Львівської міської ради - земельні. Про виділення земельної ділянки, про видання дозволів на розробку проектної документації, дозволів на розробку землеустроїв... Так триває, за моїми спостереженнями, підряд друге скликання Львівської міської ради. Все це неминуче обертається будівельною вакханалією, яка колотить наше місто ось уже роки чотири. І судячи з того, що такі питання далі виносяться на розгляд депутатів, у влади немає намірів її зупиняти.

Чи є в нас винятки? Є. 22 питання на комісії архітектури було відхилено. Проти проголосували Ігор Телішевський (УКРОП), Сергій Івах (БПП), Любов Давидович (Самопоміч). Утримався Михайло Дідух (Народний контроль). В розмові перед голосуванням пан Михайло сердився на антизабудовних активістів, що баба яга проти, а що тут такого, він би будував. "Що тут такого" я пояснила тут. Також поясню депутатам комісії землекористування, яка буде у вівторок, і де під № 35 стоїть це ж питання. А також пояснила "що тут такого" Галицькому райвідділку поліції у заяві про намір вчинення злочину (адже це питання захочуть винести і на сесію ЛМР). Далі буде.