198557 116516351758656 7462614 nМинулий тиждень був багатий на події. Зеленський аж перестав жартувати і не розуміє, чому російському  актору, який без дозволу країни їздить нелегалом в Крим і дозволяє собі ображати українців, заборонено в’їзд в Україну. 

В Польші староста Грушович Януш Слабіцький дав команду використати елементи зруйнованого памятника УПА для будівництва дороги. І навіть не розуміє, що це не тільки образа українців, але й злочин проти загалом людської пам’яті. Цікаво, яку покуту накладе на нього священник католицької церкви за таке ставлення до пам’яті померлих людей?

А також ще декілька подій, які привернули увагу спільноти.

«Чорна пятниця» - наплив бажаючих потратити гроші в магазини і повідомлення про мінування в торгових центрах Львова.  Співпадіння? Хтось вирішив зекономити свої гроші і потратити гроші державні? Та й ще ризикнути життям і здоров’ям людей – бо, поза всім, опинитися в місці, яке може бути замінованим, це величезний стрес. Чи це просто привчання людей до не реагування на повідомлення? В будь-якому випадку щире сподівання, що  «мінерів» знайдуть і покарають.  

Скополамін в серпентарії «друзів»

Події з плотницькими, корнетами і захарченками стали насправді одним з переломних моментів. Вперше до усіх оцінок в Україн і світі доєдналися і росіяни. Розтиражований мем «так хто ж там тепер фашисти» прокотився російським нетом як каток. Якщо і були кволі спроби «замнути» конфлікт чи «перевести стрілки», то їх ніхто навіть не помітив. Самопоїдання Плотницького і Корнета в Луганську, спроби Захарченка закусити ними обома справили на прихильників «руского міра» неабияке враження.

«Віджаті» будинки, оборудки з металом, заколоти та грабунки – все це вперше розповіли вони один про одного. Переконаний, що навіть їхні палкі прихильники від шоку відійдуть не скоро. До речі, знаєте офіційну причину відставки Плотницького в озвученій заяві передачі влади? Незадовільний стан здоров’я та перенесений струс мозку. 

Взагалі цей випадок наштовхує на думку розглянути можливість розпилити якийсь «наркотик правди» серед верхівки терористів. Це може стати найвдалішою безкровною спецоперацією, в результаті якої  бандити перегризуться між собою самі, а  решту мешканці самі їх винесуть. 

А наразі два населених пункти – Травневе і Гладосове - після цих подій вирішили, що їм такого хватить і сьогодні перебувають під управлінням України.

Президентські рейтинги Вакарчука

В світлі останніх рейтингів ймовірних кандидатів в Президенти України всі обговорюють шанси Вакарчука. Діляться на прихильників і противників артистів в політиці, банять один одного за критичні чи похвальні висловлювання. Створюють рейтинги музикантів і навіть створюють рейтинги в Фейсбуці, де Вакарчука в рейтингах обходить Іво Бобул та Павло Зібров.

Більш помірковані задають резонне питання – рейтинги рейтингами, але ж ніхто не чув про політичні амбіції від самого Вакарчука. А тому, поки він сам про це не заявить, то в який спосіб соціологи вирішили ставити його прізвище в таке опитування?

І тут, очевидно і є найбільш правильна відповідь – ці рейтинги це не мотивація для виборців, це мотивація розрахована на самого Вакарчука. В такий спосіб його переконують прийняти рішення про участь в політичних перегонах. Політичні амбіції в нього,  звісно ж є – досить згадати його депутатство у парламенті. Але зараз, скоріш за все, ініціатива серйозної участі виходить від частини політиків та політтехнологів, які в спосіб рейтингів намагаються переконати Вакарчука втягнутися в цей президентський забіг.

Фінансовий аудит Ратуші

Цього тижня минуло два роки з часу виборів міської  ради та міського голови. І в ці ж дні виконком львівської ради прийняв рішення не збільшувати зарплати працівникам, ба більше - провести фінансовий аудит Ратуші.

Спочатку всі ахнули – невже така категоричність і совість після неодноорічних  новин про премії в 200-300 і навіть 1000% для працівників мерії? Але виявилося, що ця принциповість таки в лапках. Грошей не дадуть і ще один фінансовий аудит проведуть заплановано для «Ратуші» - міської газети.

І тут вже нема ніякої таємниці – редактор «Ратуші» останніх років 10 завжди був критично налаштований до міського голови, але за всі роки перевірки так жодного фінансового чи іншого характеру ні до редактора, ні до газети так і не надходило.

Щоправда, офіційного рішення виконкому на момент публікації ще не було оприлюднено, то ж залишається шанс, що проведуть аудити Ратуші без лапок     

Львівські чиновники прозвітують у маршрутках

Жодної заявки на масові народні святкові гуляння на дворіччя діючої каденції ради та міського голови не було. Це, напевно, розстроїло чиновників і вони вирішили взяти все в свої руки, запланувавши масові марафони. Перекрили 200 метрів дороги і відзначили свято масовим 8-кілометровим об’їздом по Львову. Кажуть, на початку об’їзду мали ще водіям повітряні кульки вручати, але вже після перших спроб передумали.

Натомість львів’яни, що в маршрутці тепер мають вдосталь часу через той марафон, придумали, що за тих два роки чиновники мали б відзвітуватися. І оскільки Львів то таки креативне місто, то і звіт має бути не формальним. Загальним голосуванням (протокол вів водій маршрутки) було вирішено, що звіт будуть здавати у формі тріатлону.

Перший етап звіту легкий – добратися в центр на громадському транспорті з кінцевої за 20 хвилин. Другий рівень – важчий – те саме, але з проміжної зупинки. В залік йде час не з моменту, коли таки сіли в маршрутку, а з початку очікування. Не зупинилися маршрутка, не зумів влізти і т.д. як оправдання не приймаються. І нарешті третій – проїхати самому за кермом маршрутки і комфортно та вчасно довезти всіх пасажирів на потрібні зупинки, видати здачу і здати виручку. Шпаргалки з об’їздними шляхи та місцями ремонтів на час звіту відбираються. В заліковий час треба вкластися як мінімум в трьох спробах з чотирьох (з усіх кінців міста).

Все дозволяється робити налегку – без сумок з продуктами, без парасоль і дитини на руках – ми ж не звірі так їх мучити.

Другий етап звіту складатимуть практичні втілення теоретичних знань - подати скаргу в мерію про затримки транспорту, графік руху, кількість машин на рейсі, ремонти та зміни маршруту і третій – розшифрувати отриману відповідь.

І, якщо попередні звіти викликали нарікання, мовляв громадськістьь мало ними цікавиться і не ходить на них, то цього разу, думаю, бажаючих побачити це вживу чи трансляції буде не менше, ніж на Різдвяному ярмарку.