12963788 223029741390460 3024305783136270153 nДрузі, завдяки спільним зусиллям на визначений час нам вдалось зупинити блокування податкових накладних у ЄРПН, ситуація навколо яких стала критичною. Ми разом виробляли механізми вирішення цієї проблеми – зустрічалися з підприємцями, проводили комітетські слухання, запрошували до дискусії колег, надавали пропозиції.

Зрештою, Міністерство фінансів, Верховна Рада нас почули та підтримали. Вчора депутати ухвалили проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (№6776-д), яким, у тому числі, передбачено вирішення питання щодо припинення реєстрації податкових накладних у ЄРПН.

Відтак, з набранням чинності цього закону блокування податкових накладних зупиняється – до 1 березня 2018 року. За цей час Кабінет Міністрів має розробити критерії оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкових накладних, та прийняти необхідні нормативно-правові акти.

У законі також прописано, за яких умов реєструються податкові накладні, реєстрація яких у ЄРПН була зупинена.

Дякую за професійну принципову позицію колегам із Комітету з питань податкової та митної політики, які об’єднали зусилля для вирішення цієї проблеми.

Дякую підприємцям, які не мовчали: саме завдяки вашому голосу парламент учора проголосував за необхідні зміни.

Сподіваюся, у подальшому роботу системи зупинення реєстрації податкових накладних буде налагоджено таким чином, щоб реалізувати цілі, заради яких її було запроваджено, а саме — унеможливлення вкидання в систему схемного ПДВ, забезпечення безапеляційності податкового кредиту по зареєстрованих у ЄРПН податкових накладних.