24852171 1538306742927854 1916263623237494881 nЙдеться про нові обмеження на норми безмитного ввезення товарів в Україну. Замість того, щоб реформувати застарілу митну систему, яка є відвертим гальмом на кордоні, система і надалі використовує старий спосіб: закручування гайок.

Що тепер буде на кордонах? По перше, шалено збільшаться черги, перевірки і час оформлення транспортних засобів на кордоні. При тому, що вже з літа в систему Інспектор-2006 в ручному режимі (!) вводяться дані всіх пасажирів, а не тільки водія, тепер ще й скільки затрат часу піде на митний контроль і оформлення товарів. Бо кордон до нових змін відреагує дуже болюче.

По-друге. Всі кінцеві витрати ляжуть на плечі кінцевого покупця, тобто всіх українців. Нові схеми, збільшення хабарів, ось що чекає. Сьогодні, мабуть, бурхливе свято в нечесних на руку митників. Але на справді, що в більшості везеться в цих нормах: продукти, одяг, запчастини, дитячі речі, побутова техніка. Все що дешевше за кордоном в рази. Більшість з цих товарів, це по суті "гуманітарка". Подорожчає все.

По-третє. Помре таке явище, як "дешеві закупи в Польщу". Тому що якщо вам потрібен комплект ключів або пральку для власного використання, ви вже не зможете на один день з'їздити за нею в Перемишль. Тому що вам доведеться іще чекати добу, щоб лише тоді безмитно ввезти ваші покупки! Вдумайтесь, держава видворяє своїх громадян за кордон. Це як з пересічниками, хочеш їздити на хорошій машині, кожен 5-10 день нафіг за поребрик.

І найголовніше. Повинно прийти розуміння, що український кордон має бути справді воротами в державу, а не просто черга з дерев'яним туалетом. Електронна реформа митниці просто необхідна на вчора, (ну не можуть митники не мати сканерів паспортів в 21 столітті). Плюс потрібно розробити комплекс е-кордону, де людина в б заповняла інформацію для перетину кордону, для максимального його комфортного проходження. Митниці б не було сенсу поглиблено перевіряти кожне авто, тому що можна б було наперед прорахувати ризик. Сьогодні Єгипет показав приклад, відкривши можливість українцям реєструватись на отримання електронної візи. Але ми і далі будемо проходити кордон по "білетикам в цирк".

В цивилізованих країнах митні обмеження вводяться в найменш завантажений від потоку період, щоб люди до них змогли звикнути. В Україні це зроблено іще й напередодні Свят, коли багато людей будуть повертатися в свої домівки. Через кордон, де їх зустрічає облуплений фасад з банером "Вас вітає Україна" на Краківці, або будівля-двійник Луганського аеропорту в Ужгороді.

PS Є інформація, що з 1 січня не буде діяти правило "пересічки" на 10 днів, лише пять днів без різниці області. Ну що, накатаємось?