393485 281593068544605 1087812834 nЯк це працює.

Будь-який інформаційний вплив починається з визначення й аналізу цільової аудиторії.

Отже, середньо-статистичний виборець:

Найманий працівник, працівник держустанови або дрібний бізнес "купи-продай".
Постійна фінансова невдоволеність з останньою стадією зубожіння "пора міняти долЯри".
Цілковита фінансова безграмотність і невміння визначати пріоритети в витратах (на комуналку нема, але машину пора міняти, бо я що, лох 5 років на тій самій їздити?). Основний мотиватор витрачання коштів: "аби як у людей". Звідси надмірні витрати і постійна заздрість до тих, хто має більше.

Податки-корупція: 
- бізнес: максимально можливе уникання податків, мита, неоформлені працівники, приховування доходів, на всіх рівнях "рішання питань". Дає всім і всюди, навіть там, де можна не давати - бо всі дають.
- найманий працівник: зарплата в конверті, паралельно біржа, незаконна субсидія, всі питання з адмінустановами, де лиш можливо, вирішуються через подарунки і зв'язки. Бо всі дають, бо так прийнято. Легальні способи зачасту навіть не пробують.
- працівник держустанови: ліві підробітки з використанням робочого ресурсу (приватні пацієнти в лікарні, приватні учні в школі, використання обладнання, робочого часу тощо), незаконна винагорода ("подяка" за довідку, за пришвидшення того чи іншого процесу, просто за виконану роботу) тощо.

Рожева мрія:
Основна і найбільша мрія - швидко і майже випадково підняти велике бабло і познайомитися з крутими людьми, які допоможуть підняти ще більше бабло. Звісно, ніяких податків.
Ну і разом з тим, щоб таки посадили Васю, бо він, сука, мене кинув і підняв бабло без мене. Тепер в шоколаді, бо в нього кум в міській раді і відмиває через нього бюджетні гроші. Я точно знаю, бо замом в того кума мій вуйко. А це корупція, тому його мають посадити. А якщо його посадять разом з кумом, то на місце кума поставлять мого вуйка, і тоді бюджетні гроші підуть через мене.

Фоном додаємо такі соціальні аспекти як п’янство, нездорові сімейні стосунки, син-злодій, донька-курва і таке інше. Ну й улюблений тост "щоб все було, і за це нічого не було".

То що ми бачимо?

Наш середньо-статистичний реципієнт інформаційного лайна є фінансово-невдоволеною заздрісною людиною, для якої дрібні корупційні дії є нормою, а фінансове благополуччя предметом заздрості й ненависті.

І він до останньої майки готовий боротися з корупцією, поки це не зачепить його жінку, яка працює завучкою в престижній школі і приторговує місцями в переповнених класах. Ну бо блін, не мають кого вчепитися, лише бідних вчителів. Так ніби вони найбільші корупціонери. А знаєте, скільки та завучка має занести в міськно, щоб лишитися на посаді? А звідки то взяти? З зарплати?

Не дивно, що з таким матеріалом нам згодовують "тотальне зубожіння", Мальдіви і "не рухайте ІванІванича, поки Ахметов не сидить".

А тепер основне питання.

Що і як ми можемо запропонувати цьому реципієнту в інформаційному плані, щоб він з люмпена і споживача ворожого інфолайна нарешті почав бути хоча б трошки громадянином нашої держави?

Задача ускладнюється тим, що будь-які (неінформаційні) дії в сторону покращення ситуації в державі на перших етапах призводять до погіршення ситуації в окремо взятого реципієнта. І в першу чергу до цього погіршення призводять реальні кроки в боротьбі з корупцією (медреформа цьому яскравий приклад).

Як пояснити цьому реципієнту (часто з вищою освітою і навіть вченими ступенями), що боротьба з корупцією це не "атнять і падєліть", а сидіти в черзі разом з усіма, не зважаючи на тещу-зав.відділенням?

І де, в біса, той сраний мінстець? 
Чому я маю платити йому зарплату і робити його роботу????