1 n9678s4ho352t36 1Кабінет міністрів України тимчасово скасував обов'язкову екологічну сертифікацію автомобілів на єврономерах.

Відповідну постанову уряд ухвалив 13 лютого 2019 року, пише Громадське.

Зазначається, що отримання сертифікату є обов’язковим для завершення процедури розмитнення автомобіля. Проте дана процедура є тривалою, адже вимагає підтвердження відповідності кожного автомобіля екологічним стандартам України.

В уряді необхідність отримання такого сертифікату тимчасово скасували. Скасування діятиме протягом 180 днів з дня набуття чинності нового закону про розмитнення «євроблях», тобто до кінця травня 2019 року.

Михайло Катрук, співзасновник "Доступне авто", прокоментував це рішення уряду.

"Всі вже встигли порадіти «скасуванню сертифікації» при розмитненні? Мушу засмутити - це стосується лише єврономерів і лише тих, де євроклас вказано в техпаспорті. Така позначка є наприклад в швецькому техпаспорті, проте немає ні в польському, ні в литовському. Тобто, уряд лише врегулював колізію, коли авто, яке пройшло сертифікацію в ЄС, проходило її ще раз в Україні. І тепер от питання, а чи повернуть кошти тим власникам авто, які вже заплатили за сертифікацію через цю колізію?", - йдеться у дописі Михайла Катрука у Фейсбуці.

Нагадаємо, що 22 лютого 2019 року спливає термін пільгового періоду застосування ставки акцизного податку (коефіцієнт 0,5) для митного оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією.

У Верховній Раді України зареєстрували законопроект, яким пропонують продовжити пільговий період розмитнення авто на єврономерах до 23 травня 2019 року. Протягом пільгового періоду вартість розмитнення авто зменшена вдвічі.

Раніше в ДФС повідомляли, що в Україні щодня розмитнюють понад 2,7 тисячі авто. Також там очікували, що держава отримає 10 мільярдів гривень від розмитнення «євроблях».

Також в Державній фіскальній службі зазначали, що в середньому бюджет отримував 65,8 тисяч гривень доходу від розмитнення однієї «євробляхи».

Нагадаємо, 23 листопада президент України Петро Порошенко підписав закон, який спрощує процедуру розмитнення автівок, зокрема з європейськими номерами, та закон, який підвищує відповідальність за порушення правил розмитнення автомобілів.