58717942 1821972534570344 3928289058719006720 nУряд Гройсмана домігся від «Нафтогазу» зниження ціни за газ на 300 грн. на тисячу кубометрів.

Нахабство та шантаж. Такими словами Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман охарактеризував дії державної компанії НАК «Нафтогаз України». Уряд дав газовим монополістам тиждень для того, щоб знизити ціну на газ для населення. За словами керівника Уряду, приватні інтереси менеджменту компанії ставляться вище за національні інтереси всіх українців.

Бурхливу реакцію Гройсмана викликало бажання газового монополіста підвищити ціну на блакитне паливо для населення. І це при тому, що вже зараз звичайні українці платять за газ більше, ніж промислові підприємства. Більше того –кон’юнктура на ринку газу в Україні і в світі демонструє зниження ціни.

Попри це, «Нафтогаз» збільшення роздрібної вартості газу, мотивуючи це т.зв. Положенням про ПСО. Хоча ані юристів Міненерго, ані самого Прем’єра постачальники не переконали.

«Якщо у Європі ринкові ціни падають, то чому «Нафтогаз» не приймає швидких рішень, а починають крутити це питання?», – задає питання Володимир Гройсман, – «Я їх попередив: якщо вони будуть маніпулювати цим питанням, то мені з ними не по дорозі. Як і більшості громадян України. Адже «Нафтогаз» повинен виконувати соціальну функцію».

Відтак Уряд ще 3-го квітня 2019 року прийняв Постанову №293, якою зобов’язав «Нафтогаз» продавати газ населенню дешевше. Відповідно до документу, Уряд зобов’язав державну компанію з травня знизити ціни на газ для населення. Головним аргументом було те, що якщо промисловість купує блакитне паливо дешевше, то й населення не може платити більше. В разі невиконання газовим монополістом рішення Уряду, Володимир Гройсман обіцяв розглянути можливість відставки голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва.

До таких рішучий мір вдаватися не довелося. В понеділок, 22 квітня, «Нафтогаз» ухвалив рішення знизити вартість газу для населення з травня – замість 8 грн. 55 коп. за кубометр блакитного палива українці тепер платитимуть 8,24 грн.

Зважаючи на те, що світові ціни газу й надалі повзуть униз, то здешевшання тисячі кубів на 300 гривень може стати не останнім. Утім Прем’єр-міністр наголосив – наступні рази НАК «Нафтогаз України» повинен регулювати ціну самостійно, не чекаючи ультиматумів. Бо ігри «в кішки-мишки» Володимирові Гройсману добряче набридли:

«Це другий раз, коли я поставив жорстку вимогу перед «Нафтогазом» (щодо зниження ціни на газ - ред). Третього разу не буде. Тому нехай працюють на країну і збільшують видобуток українського газу, хай шукають дешевший газ по всьому світу, щоб українці отримали його дешевшим».

Розробка вітчизняних родовищ і збільшення видобутку може дати Україні можливість взагалі не залежати від світових ринків газу. Але це – в перспективі. Наразі ж «Нафтогаз» та представники Уряду спільно розробили новий механізм визначення регульованої ціни. Він дозволяє уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації, а також зменшити її до рівня 8247 грн. за тис. кубометрів. Суть нового підходу така: якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів є нижчою за встановлену в постанові КМУ №867 (від 19.10.18 р.), ціна для населення відповідно знизиться. Але якщо ж ринкова вартість газу для промисловості зросте понад визначену Урядом межу, то ціна для населення все одно залишиться на цьому рівні.