914975Одним з найбільших економічних скандалів на Львівщині останніх років залишається історія з НВП «Енергія-Новояворівськ», бенефіціарними власниками якого є народні депутати брати Ярослав і Богдан Дубневичі.

Скандал широко висвітлювався у засобах масової інформації, тож, аби освіжити пам'ять, лише коротко нагадаємо його суть. Досудовим розслідуванням було встановлено, що впродовж 2013-2015 років службові особи НПВ «Енергія-Новояворівськ», зловживаючи службовим становищем, з метою неправомірної вигоди, незаконно використали придбаний у НАК «Нафтогаз України» за пільговими цінами природний газ загальним об’ємом 308 344, 445 кубометрів.

Суть оборудки полягала в тому, що газ Дубневичі закуповували наче з метою виробництва теплової енергії для населення, однак фактично використовували для виробництва електроенергії з подальшою її реалізацією, тобто не для населення, а для власного бізнесу. На той час, варто звернути увагу, ціна природного газу, що використовувався для потреб населення, була суттєво нижчою від ціни та газу, використаного у власних потребах. У результаті хитрої комбінації спритних Дубневичів державне підприємство НАК «Нафтогаз України» зазнав збитків на суму 1 433 115 971, 57 гривень.

За справу активно взялося НАБУ, з Ярослава Дубневича навіть намагалися зняти депутатську недоторканість, але наразі справа зависла у повітрі. Для нашої країни, де крадуть мільярдами, це, на жаль, звична ситуація. Поки що.

Але в діяльності НПВ «Енергія-Новояворівськ» є ще одна паскудна сторінка, яка кидає тінь на підприємство та її власників. На цій сторінці немає криміналу. Тут, радше, доводиться говорити про мораль. Точніше, про її відсутність. Ярослав Дубневич полюбляє хизуватися своєю допомогою військовим. Але щось це дуже скидається на відмолювання гріхів. Звісно, ми не робили аудит, і не знаємо, скільки коштів Ярослав Дубневич витратив на військо, приміром, у 2014 році, коли ще не розвіявся дим Майдану, а агресія Росії вже була очевидною і незаперечною. Натомість митні декларації розкривають суми, які НПВ «Енергія-Новояворівськ» перераховувала у той час своїм російським партнерам за придбані у них товари. Саме так. У той час, коли перші добровольці просто з Майдану рушили на східний фронт, підприємство братів Дубневичів активно торгувало з росіянами.

Ми не будемо перераховувати все устаткування від російських виробників, яке надійшло Дубневичам через Сумську митницю протягом 2014 року. Просто наведемо кілька фактів для ілюстрації.

У червні-жовтні, як це підтверджують митні декларації, НПВ «Енергія-Новояворівськ» купувало у ТОВ «Електротяжмаш – Привод» (м. Лисьва, Пермський край) необхідні їй шафу управління збудження генератора та турбогенератор.

У той же час велися торги з Калузьким турбінним заводом. У нього брати, зокрема, купували конденсатор паровий поверхневого тиску, блок конденсат них насосів, турбогенератор.

Кошти, які було влито в економіку країни-агресора просто вражають. Наведемо цифри з деяких проплат: 24857656,16 рублів, 2645130,75 рублів, 1393457,50 рублів, 16100590,01 рублів тощо.

Більше того, Калузький турбінний завод входить до дочірньої структури ЗАТ «Севергрупп» російського олігарха і друга Путіна Алєксєя Мордашова, якого через профіль багатьох активів називають «сталевим королем Росії». Чи використовується сталь Мордашова в російській оборонці? Думаю, тут навіть нема про що гадати.

Отак і виходить. Однією рукою Ярослав Дубневич допомагає українській армії. Іншою – засилає гроші у стратегічну промисловість країни-агресора. А тепер вгадайте з одного разу: куди пішло більше грошей з українського бюджету?