81168Громадські активісти вважають це тиском, а Президент, який свого часу підтримав цю ідею, помилкою. Проте подати електронну декларацію і «засвітити» свої статки активістів змусили до 1 квітня.

Зараз Петро Порошенко вважає, що Верховна Рада має ухвалити рішення про скасування е-декларування для антикорупціонерів. Цікаво, що до закінчення терміну подачі звітів залишилося лише 3 дні, а найближче засідання парламенту відбудеться через 6, тобто 3 квітня. Отже з початку наступного місяця громадських активістів, які не подали декларації про доходи, можна буде притягати до кримінальної відповідальності.

У Євросоюзі одразу розкритикували українські поправки до закону про електронне декларування, які передбачають подання декларацій громадськими активістами. Більшість ГО і фондів переконують, що через таку «помилку» влади донори тікатимуть з України, а громадські активісти стануть мішенню для керівництва держави.

Проблема з вимогою закону про е-декларації для антикорупційних активістів в тому, що вона санкціонує переслідування будь-якого українця та навіть іноземця, який хоч раз "засвітився" на будь-яких антикорупційних заходах. Наприклад, брав участь у мітингах, відвідував круглі столи чи семінари, з’їв там бутерброд, взяв ручку чи роздруківки, дивився онлайн-курси з питань реформ, навіть необов’язково антикорупційної, або навіть робив репости аналітичних матеріалів від громадських організацій у соціальних мережах – будь-що із цього може поширити на вас обов’язок подати декларацію. Тобто, потенційно, подавати декларацію мусять більшість українців.

Прибічники декларування переконують, що антикорупційні активісти впливають на державну політику і, вимагаючи від влади прозорості, мають самі бути прозорими, а тому вони повинні декларуватись так само як і державні службовці.

Наразі парламент так і не спромігся ні скасувати, ні навіть відтермінувати обов’язок декларування доходів громадських антикорупціонерів

І поки це питання вивчають фракції і групи Верховної Ради «Форпост» дізнавався думку львівських активістів стосовно такого нововведення.

Наталя Шелестак, керівник ГО «Варта 700»:

«На мою думку електронне декларування з часом має поширюватись на усіх громадян. Однак, те, що зараз робить влада, змушуючи громадських активістів подавати декларації – неприпустимо. Або всі, або ніхто. Наразі це виглядає як засіб тиску на активістів і намагання зробити їх «ручними». Більшість активістів не приймає участі в тендерах, не має доступу до бюджетних грошей і, тим паче, не отримує, зарплати від держави. Звісно, я, виконуючи закон, вчасно подала декларацію. На це я витратила купу часу і нервів. Впевнена, що після завершення терміну подання декларацій на активістів чекатиме справжнє пекло. Влада не втратить такого шансу. Вона шукатиме невідповідність чи помилки в деклараціях і, хоча б, інформаційно буде знищувати «непотрібних» активістів. А усі розмови про можливе скасування – лише гра м’язами і маніпуляція».

Михайло Катрук, громадський активіст:

«Переконаний, що декларації для активістів це повний абсурд, особливо враховуючи те, що свою діяльність більшість з них фінансує з власних заощаджень. А ті, хто це робить за рахунок грантів - й так звітуються перед грантодавцями. Та і ця інформація є в публічному доступі. Декларації та звіти мають подавати ті, кого фінансують з бюджету. Якщо людина це робить за власною ініціативою - тоді ні. Ймовірність того, що декларації для активістів скасують – велика. Однак, зроблять це вже після дедлайну подачі і лише якщо буде сильний суспільний тиск і зсередини, і ззовні. Чому влада змусила активістів подавати декларації? Все очевидно - влада не любить активістів, адже в більшості це ідейні люди, які говорять правду, їх неможливо посадити на повідок, а з деякими навіть говорити не наважуються. Такі люди нинішній влада не зручні і не вигідні».

Олена Пономарева, голова ГО «Батьківська рада Львівщини»:

«Громадські активісти не є держслужбовцями і не розумію, чим антикорупційні ГО та їх активісти відрізняються від звичайних? Норма, яка вимагає від представників антикорупційних громадських організацій подавати декларації є дискримінаційною і неконституційною та порушує законодавство. Антикорупційні громадські організації та активістів ставлять в позицію, коли вони зобов'язані звітувати перед тими органами які контролюють. Це нонсенс та створює можливість для тиску та репресій. Про недолугість цих норм, їх невідповідність міжнародним стандартам заявляли і українські, і міжнародні організації. Але не це головне, зрозуміло одне – ще жодна влада так не боялася громадських активістів, як ця. Виглядає, що запровадження е-декларування антикорупційних активістів було помстою конкретним громадським організаціям та відволіканням уваги від провальної антикорупційної діяльності влади, яка жодного корупціонера не посадила. Активісти декларацій не бояться і подають. Проте, цікаво, що з цими деклараціями будуть робити далі? Невже влада полишить кілька тисяч декларацій чиновників, депутатів та візьметься шукати «зраду» у статках кількох сотень активістів?»

Ігор Зінкевич, голова ГО «Варта1», депутат ЛМР:

Декларація – справа хороша, вона дає розуміння фінансових потоків. Проте, нинішніми діями активістів прирівняли до депутатів і чиновників, що є неправильно. Також не зрозуміло, які саме активісти мають подавати декларацію. Крім активістів, які декларації все ж подадуть, існує просто величезна загроза для тих, хто вважає, що вимоги законодавства на них не розповсюджуються, тому конкретно їм е-декларації заповнювати не потрібно. Навряд чи боротьбою з корупцією займається зоозахисна, екологічна, студентська ГО. Проте чинне законодавство прописано таким чином, що за бажання всі ці активності можуть назвати антикорупційними, а їх учасників засудити за неподання е-декларації. Таким чином активні громадянин отримав від влади маленьку мішень, яку можуть як приціл у потрібний момент.

Богдана Сірків, голова Львівської обласної спілки соціального захисту бійців АТО та сімей загиблих:

«Це хороша ідея, яку наша влада спромоглася зіпсувати. Активісти звісно заповнять декларації, щоб показати, що вони «чисті» і не зацікавленні в збільшенні своїх статків незаконним шляхом. Проте, вважаю, такі дії з боку влади – плювок у сторону громадських активістів, які допомагають людям добитись своїх законних прав, працюють на благо людей, часом не маючи часу на своє особисте життя, ще їх загружати будь якою додатковою роботою, яка ні до чого не приведе. Тому влада повинна думати, як спростити та допомогти таким активним людям, а не відбивати бажання і натхнення творити добро».

Анастасія Рибак, член Громадської ради при ЛОДА:

«Не вважаю, що змусити громадських активістів подавати електронні декларації – це першочергове завдання, яке необхідно було вирішити владі. На мою думку, в країні вистачає проблем і людей, з якими треба боротися і декларації яких необхідно перевіряти. Беззаперечно такий крок влади – це можливість встановлення контролю і неприхований тиск на активних українців. Звісно, більшості громадських активістів немає чого приховувати, як і мені зрештою».

Олег Радик, голова Економічного бойкотного руху:

У наскрізь корумпованій від А до Я країні нікому не має бути соромно чи принизливо подати е-декларацію. Це все від лукавого. Громадський активіст це не професія, як це є для багатьох мутних істот, тому ми не є недоторкані. Хочеш боротися з корупцією? Доведи, чи принаймні, спробуй, що сам не з Системи.