1 48414147 337841307049580 7577333555898875904 nУ полку борців з корупцією на Львівщині прибуло. До лав антикорупціонерів приєднався скандально відомий підприємець і юрист Назарій Брезіцький. Цими вихідними під егідою його громадської організації «Ідея міста» відбувся круглий стіл на тему "Корупція ламає бізнес", під час якого Брезіцький задекларував готовність боротися з корупцією. Щоправда, під час круглого столу його організатор сам вскочив у халепу і змушений був робити добру міну при поганій грі.

«Як юрист, я знаю що таке корупція, і як вона працює…» - заявив на початку обговорення Назарій Брезіцький.

Учасники круглого столу, а це громадські активісти, зокрема вирішили перевірити чи законно набули свої статки деякі відомі львів’яни, які працювали або працюють на державних посадах.

«Мені для бізнесу тиснути Кубіва - це купа проблем, але мені все одно і я готовий тиснути Кубіва і кожного наступного» - заявив Брезіцький, пояснивши що в разі потреби робитиме це заради майбутнього своїх дітей.

Крім цього у планах учасників круглого столу контроль за перебігом кількох проваджень проти корупціонерів, щоб довести їх до справедливого вироку в суді. Також пролунала пропозиція об’єднати зусилля з іншими громадськими організаціями які працюють на ниві боротьби з корупцією.

Серед інших пропозицій була ідея облаштувати на площі Ринок «стовп ганьби» на якому оприлюднювати рішення судів щодо корупціонерів, які вступили в силу, а також інформацію про самих порушників закону. Інші учасники висловилися за створення сторінки з такою назвою у соцмережах.

Втім, іронія долі полягає в тому, що прізвище самого Брезіцького фігурує у кількох провадженнях щодо рейдерського захоплення низки підприємств. Про це під час круглого столу заявив один з учасників, адвокат Ігор Яцків.  

«Назарій є фігурантом кількох проваджень в досудових розслідуваннях щодо підприємств «Сортнасіннєовоч» та «Гряда». По кожній х цих справ я маю цілий стос відписок від правоохоронних органів. В нас були процеси, де опонентом виступав Назарій, де рішення приймалися по сфальшованому, на мою думку, документу. В Михайла Мельника шляхом рейдерства забрали підприємство «Сортнасіннєовоч». Певними діями юридичними його по великому рахунку викинули з підприємства. В справу зайшла копія документу. Було кілька судів але безрезультатно. І тільки тепер, через 3 роки суддя отримав дисциплінарне стягнення за це рішення» - заявив Ігор Яцків.

Почувши таку делікатну інформацію, Назарій Брезіцький трохи знітився, але суть справи коментувати не став.  

Однак «аргументи чесності» Брезіцького для багатьох виявилися не надто переконливими і деякі учасники круглого столу висловили сумнів у щирості намірів Брезіцького.

«Ви бізнесмен і юрист, приймали участь у судах. У вашій ситуації є конфлікт інтересів. Ви можете свої бізнесові інтереси переносити на громадські справи, з метою вирішення своїх бізнесових справ за допомогою всіх нас. І направляти, оскільки ми говорили про рейдерство, туди, де ми будемо як сліпі кошенята, а ви маєте свій інтерес. Або займайтеся просто бізнесом, або громадською діяльністю. Бізнес завжди передбачає інтерес» - зауважив консультант з політико-правових питань ГО «Народний антикорупційний нагляд» Михайло Зінько.

Ігор Яцків запитав, чи не пов’язана активність Брезіцького з майбутніми виборами.

«А цей проект не сформований для того, щоб ви йшли у владу? Балотувалися в міську раду? Тому що це так виглядає» - запитав адвокат. «Або це альтруїзм або ви йдете у владу» - поцікавився адвокат.

Назарій Брезіцький своєю чергою заявив що йти у владу наразі не планує.

Натомість, як заявив організатор круглого столу, першим кроком стануть запити у правоохоронні органи, чому вони проігнорували круглий стіл, адже із запрошених представників влади до Брезіцького прийшов лише начальник обласного управління юстиції Тарас Грень.