53155214 2858289560855809 3139056760443109376 nМинулого понеділка, 25 березня, невідомі спробували зруйнувати окремі об’єкти історичної пам’ятки «Фортеця м. Миколаїв» у селі Дроговиж Миколаївського району Львівської області. Пам’ятці не пощастило опинитись на місці, де незаконно хоче облаштувати кар’єр ТзОВ «Західінвест- парнери».

Докладніше про незаконність дій компанії йшлося у матеріалі «Люди Степана Кубіва хочуть перетворити історичну пам’ятку на Львівщині у піщаний кар’єр».

Попри незаконність дій і чималий спротив громадськості, на ділянці продовжуються процеси з підготовки кар’єру, зокрема вирубали з десяток дерев, які впали просто на пам’ятки. Крім того, усіх їх «хтось» старанно замаскував сухим гіллям ззовні та всередині, також завалив входи в окремі з печер.

Таку картину побачили місцеві активісти, які час від часу навідувались на цю територію, щоб перевірити стан пам’яток у зв’язку з останніми подіями. Вони впевнені – це справа рук власників, адже останні в свою чергу наївно думають, що таким способом замаскують, а то й зруйнують пам’ятки. А немає пам’яток – немає перешкод.Та хочемо нагадати – за руйнування пам’ятки передбачена кримінальна відповідальність.

У коментарі журналістам Павло Гузар – один із співвласників ТзОВ «Західінвест- парнери», яким належить ця територія, – заперечив, що їх компанія вирубувала там дерева. Та сумнівно, що чотири співвласники, яким належать понад 23 га, не знають, що відбувається на їх приватній власності.

Зараз головним завданням, яке вбереже пам’ятки від знищення, є їх паспортизація. Справа ця не з дешевих. Потрібні чималі кошти – орієнтовна вартість паспортизації усіх об’єктів історичної спадщини на цій території понад 170 тис. грн.

Активісти, які продовжують боротьбу за захист історичної пам’ятки, вже можуть похвалитись чималими здобутками завдяки розголосу та зверненнями у владні органи.

26 березня у ЛОДА відбулось засідання Консультаційної ради при департаменті архітектури. На ньому її член, доцент кафедри архітектури та реставрації НУ «Львівська політехніка» Василь Петрик представив проблему з комплексом інженерно-фортифікаційних споруд «Фортеця м. Миколаїв», а саме – що це пам’ятка,яка є в реєстрі Міністерства культури і має офіційний охоронний номер – 2967-ЛВ, і на її місці збираються влаштувати кар’єр. Також повідомив про необхідність негайної паспортизації та встановлення меж пам’ятки.

Усі члени Консультаційної ради одностайно рекомендували Департаменту архітектури (був присутній головний спеціаліст відділу охорони історичних пам’яток департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА Роман Книш) від ЛОДА надіслати листи власникам фірми, Миколаївській районній раді та РДА з вимогою негайно припинити усі роботи на теренах пам’яткита максимально прискорити процес паспортизації.

Також на цій раді активіст доповів про акти вандалізму на землях пам’ятки. Правда, за його словами, до сьогодні цей лист на підписі у голови Львівської ОДА Олега Синютки, тому ще нікуди не надсилали.

Паралельно з цим, 26 березня, у народному домі села Дроговиж скликали сесію, під час якої депутати одноголосно відмовили компанії «Західінвест-Партнери» у наданні дозволу на геологічне вивчення піску; рекомендували Миколаївській районній раді заборонити компанії «Західінвест-Партнери» проводити роботи на цих землях не за цільовим призначенням та прийняти рішення щодо паспортизації об’єктів; прийняли рішення взяти участь у співфінансуванні паспортизації фортеці (пообіцяли виділити 20000 грн) та звернутись до власників земельних ділянок та до Держгеонадр з вимогою зберегти історичну спадщину.

55920870 357136061561767 1083489394012192768 n

 

 

 

 

 

 

 

 

Долучилися до вирішення проблеми також депутати Миколаївської міської ради, які 27 березня виділили на паспортизацію історичної пам’ятки 70000 грн.

55764295 645086799268378 613870879524257792 n

 

 

 

 

 

 

 

 

Цю ініціативу обіцяли підхопити у Миколаївській районній раді і виділити – 50000 грн.

Та чи буде ще необхідність у цих коштах, якщо сесія районної ради запланована лише на 9 квітня. А от термін надсилання заперечень до Держгеонадр стосовно надання дозволу на розробку кар’єру спливає до 8 квітня.

Не чекають склавши руки і журналісти. Фактично усі провідні телевізійні канали Львова вже висвітлили цю проблему. Також медійники звернулися з запитами у сільську та районну раду, щоби ті пояснили причину своєї бездіяльності, а також написали звернення у ДБР, де просять дати правову оцінку діям голови Миколаївської районної та Дроговизької сільської ради, а також одного зі співвласників планованого кар’єру, а водночас офіційного помічника народного депутата, Івана Маркевича.