1 51253930 611014032676255 8684502762471292928 nСьогодні, у непростій ситуації, що панує в країні, багато людей намагаються виїхати за кордон і там влаштовувати своє життя, відкривати бізнес і збагачувати податками чужі землі. Однак є й такі, які навпаки повертаються на Україну, аби тут розпочати власну справу, відродити економіку рідного краю.

Яскравим прикладом генерації такого нового покоління підприємців є мешканець Пустомит Анатолій Гарайда. Маючи потужний бізнес в Сполучених Штатах Америки, він вирішив повернутись у рідне містечко і тут продовжити свою справу.

- Я народився і виріс у Пустомитах, - розповідає підприємець, - та так склалось життя, що був вимушений переїхати жити за океан. Життя ніби налагодилось, відкрив свою фірму по вантажних перевезеннях та завжди відчував якусь духовну порожнечу в собі. За багато років чужа країна так і не стала для мене рідною домівкою. Одного дня зрозумів, що хочу повернутись додому. Коли розповів про своє рішення друзям та знайомим, то вони здебільшого відмовляли мене від цього вчинку, мотивуючи це тим, що в Україні важко вести чесний бізнес і законодавство не дає стимулів для його розвитку. Я завжди відповідав: «це моя Батьківщина і хто, як не я і сотні інших моїх земляків повинні підіймати економіку, збагачувати та розвивати її?».

- Ніколи не шкодуєте, що повернулись у Пустомити?

- Ні. Звичайно, що було важко, однак освідомлення того, що я на рідній землі, надає мені сили та енергії. Тут маю багато друзів, у яких віднайшов підтримку та допомогу. Вирішив надалі зайнятись перевезеннями. На сьогодні бізнес помалу розвивається і я радий, що вношу свою лепту у розвиток району та України.

- На вашу думку, які перспективи чекають нашу країну?

- Ми маємо дуже працьовитих і талановитих людей. Зараз багато обдарованих спеціалістів у різних галузях працюють за кордоном і наше завдання створити такі умови, аби усі вони повернулись і працювали в Україні. Їхня праця і талант має бути гідно оплачувано. Приміром наших програмістів чи лікарів високо цінують по всьому світу, то чуму вони повинні збагачувати чужі країни, коли їхнє вміння так потрібне вдома.

Розвинутий малий та середній бізнес - це ознака прогресивної економіки. Саме так вважають в передових країнах світу. Тому більшість політичних та економічних програм там відштовхуються від принципу “Think first small” (“Спочатку думай про малих”). Тож, на мою думку, наше майбутнє саме за бізнесом. В нас є справді інтелектуальні та ерудовані люди, тож ми маємо усі передумови, аби наша країна стала розвинутою та європейською.

Ігор Салабай