inset larger 1050x730 krizis1Учора на сесії Львівської міської ради депутати розглянули і затвердили дві ухвали щодо кредитів: 75млн.євро від ЄІБ і 30млн. (з грантом 10 млн.) від ЄБРР, які за задумами керівництва Львова, мали б допомогти у розв’язанні проблеми з утилізацією відходів в місті.

Цілий рік ми чули від міського голови, що він і його клерки ВЖЕ 2 роки!!! вели переговори щодо позики від ЄІБ на рекультивацію сміттєзвалища в Грибовичах і будівництво сміттєпереробного заводу під 2,5% річних терміном на 25 років.
Я неодноразово вказував на те, що ці дані, м’яко кажучи, не відповідають дійсності.

По-перше, Європейський інвестиційній банк не працює з територіальними громадами, а лише з державами. Саме з огляду на це договір з ЄІБ укладав не Львів, а Міністерство регіонального розвитку на 400млн. євро.
По-друге, міський голова Львова та його підлеглі, очевидно, не заходили на сайт цього міністерства, щоби ознайомитися з умовами кредитної угоди. Мабуть, вони не поцікавилися цим і в депутатів ВР від «Самопомочі», які голосували за ратифікацію угоди з ЄІБ.

Бо термін в 25 років стосується інфраструктурних проектів пов’язаних з теплопостачанням , 20 років – для реконструкції доріг і лише 15 років для проектів зі сміттям. Гейби і дурничка, але показова.
Давайте тепер поглянемо, а на що ж підуть кошти кредиту. Заплановано на реалізацію проекту «Комплексне вирішення проблем поводження з ТПВ в м.Львові». Супер! Ура!

А чи є в нас проект ««Комплексного вирішення проблем поводження з ТПВ в м.Львові»? Знову звертаємося до слів першоджерела: «Ми домовилися з урядом Франції про вирішення проблем з ТПВ за грантові кошти. Франція виділяє 400тис.євро, а всесвітньо відома фірма « Egis» розробить для нас програму поводження з ТПВ». Пізніше звучали навіть слова, що французи розроблять проекти рекультивації сміттєзвалища і навіть заводу по переробці сміття. І це всього лиш за 400 тис.євро.? Сміх та й годі.

При цьому чомусь «Львівтеплоенерго» замовляє за свої кошти проект сміттєспалювального заводу на ТЕЦ-2, а міськрада – проект рекультивації в якоїсь харківської фірми. От для чого це, якщо всі прекрасно знають, що наш «Гірхімпром» (як головного фахівця з цих питань і якому вже неодноразово платили за проект рекультивації) все одно не обійти? А що ж робить всесвітньовідома французька фірма «Egis» за 400 тисяч євро? До речі, прем’єр Гройсман чомусь заявив, певне лише щоби дошкулити Садовому, що це він домовився з урядом Франції за грант.
Може програму поводження з ТПВ, яку дуже чекає ЛМР для прийняття й втілення в життя? Може й так, тільки, чомусь, сесія приймає таку програму, але під назвою стратегія , розроблену вже громадською ініціативою «Zero waste». Ця ініціатива з’явилася у Львові на початку 2017 р. з подачі заступника міського голови Москаленка і вже за пару місяців показала себе настільки фаховою та авторитетною, що Львів, не роздумуючи, приймає їхню програму під назвою «Стратегія поводження з ТПВ».

Безперечно, ця ініціатива набула великого розповсюдження в світі, багато чого добилася в царині роздільного збору ТПВ, органічного способу переробки сміття тощо. Та що таке «Zero waste Львів», яка існує кілька місяців, однак уже розробляє «Стратегію поводження з ТПВ» замість французької профільної інжинірінгової компанії «Egis», якій заплачено 400 тисяч євро? Що, і уряд Франції обдурили? До речі, активісти ініціативи виступали ще й проти сміттєспалювального заводу. Було би смішно, якби не було так сумно.

І ось на цю «Стратегію» під назвою «Комплексне вирішення проблем поводження з ТПВ у Львові» міська рада збирається запозичити 105млн.євро. На сесії розглянуть та голосуватимуть за два проекти ухвал:
- на укладення угоди про залучення субкредиту на 75 млн.євро (субкредит, бо кредит отримує Міністерство фінансів України і частково передає його Львову) від Європейського інвестиційного Банку. Звичайно НЕ під 2,5% і не на 25 років.
- про затвердження ухвали «Про затвердження угоди про наміри щодо підготовки кредитного фінансування від 21.07.2017р., укладеної між Львівською міською радою та Європейським банком реконструкції та розвитку» . Знову кредит на (20 млн.євро + 10 млн.євро гранту) під 7% річних + (0,75% маржа + 1% комісійний збір+ 0,5% за резервування+ 40 тисяч євро комісії за оцінку проекту) на 13років. Знову: « Ми вирішимо врешті решт проблему сміття у Львові». Знову багатоголосе «Уррра!».

От тільки у мене є кілька запитань до ЛМР щодо цих проектів і до цієї позики:
- чи ви пам’ятаєте, що місто за останній час набрало кредитів від ЄБРР на 130 млн.євро (разом з грантами) ?
- чи існують в природі проекти будівництва сміттєпереробного заводу у Львові, на які ви берете кредити?
- для чого «Львівтеплоенерго» замовляє проект сміттєспалювального заводу, якщо ініціатори стратегії поводження з ТПВ виступали проти?
- де буде «регіональний санітарний полігон» , де буде сміттєпереробний завод, чи є на них проекти й землевідведення, експертизи, домовленості з громадами, якщо на них вже позичають гроші?
- для чого з бюджету виділяли кошти на сміттєпакувальну лінію, GPS трекери, автомобільні ваги, якщо вони взагалі не вписуються в сміттєпереробку, яку ви запланували?
- чи узгоджуєте свої проекти з ОДА, яка також збирається будувати сміттєпереробні заводи? Бо може статися так, що біля Львова буде їх кілька, працюючих на половину потужності , а в Самборі, Буську чи Дрогобичі сміття захоронюватимуть на стихійних або нелегальних полігонах.
- для чого обдурювали уряд Франції?
- чи не задумувалися, що загальні запозичення ледь не в 7,5 млрд.грн.(за сьогоднішнім курсом) + відсотки + обслуговування кредитів поставить в хрест на будь яких майбутніх інфраструктурних проектах і перспективах розвитку Львова?
- може знаєте, що агентство, яке рахує рейтинг міста для кредитування, знаходиться за адресою м. Москва, вул. Воздвиженка 4 ?
- а читали самі проекти договорів кредитування, які збираєтеся затверджувати?