8f7ae6f0 5241 11e7 ad72 4d8328f6e95cУ 21 столітті представниці найдревнішої професії не обтяжують себе стоянням вздовж доріг чи «полюванням» на клієнта у темних провулках. Сьогодні майже увесь секс «поза законом» перекочував в Інтернет. Однак, щоб не відлякувати від такої послуги потенційних працівниць та клієнтів, їх назвали «веб-кам моделями». Що змінює назва та скільки коштує секс через веб-камеру дізнавалася журналістка «Форпосту».

В Інтернеті можна знайти все! Так само думала і 24-річна львів’янка Олена, коли в одній зі спільнот з пошуку роботи у Фейсбуці шукала собі підробіток на дому. Дівчина розповідає, що відгукнулася на одну з вакансій, яку пропонували у спільноті. Її одразу зацікавили високою зарплатою, гнучким графіком роботи і офісом у центрі Львова (поблизу Високого Замку). І лише в останньому реченні уточнили, що мова йде про «веб-кам» сферу. За словами менеджера, заробітки у цій сфері стартують від 20 тисяч гривень. Після того, як Олена зацікавилась роботою, менеджер зізналася, що доведеться фліртувати та роздягатися перед камерою. Дівчині наполегливо пропонували приїхати на співбесіду та поспілкуватися з «колегами» в офісі. Однак, та відмовилась.

Виявилося, що схожих оголошень на львівських спільнотах з пошуку підробітку не бракує. І дівчата, бажаючи заробити, активно відгукуються. Варто зазначити, що вакансій з назвами "робота для дівчат у чаті" не має. Їх часто маскують під операторів ПК і фотомоделей. Насправді, Інтернет-проституція або, як її красиво називають, вебкам-бізнес, або ж робота вебкам-моделлю – насправді одна з галузей української підпільної порно-індустрії. До того ж ця галузь чудово розвинена: є свої схеми, правила, сленг і навіть спеціальні посібники (!) про те, як вести себе з "мемами" (так вебкам-моделі називають своїх клієнтів), як просуватися вперед і збільшувати свої доходи. «Модель» повинна заходити у певний час в мережу і «спілкуватися» з чоловіками-іноземцями за допомогою веб-камери у комп’ютері. І отримувати за це відсотки від зароблених за час спілкування грошей. Головне — побудувати діалог з відвідувачами. Основна мета — якнайдовше утримувати їх у своєму чаті. Можна обговорювати будь-які теми, обмежень практично немає. Але, як з’ясувалось, заробляють гроші не лише розмовами...

Кілька місяців тому мені в центрі, просто на вулиці, випадково «всучили» візитівку з пропозицією «високого заробітку». Я з цікавості тоді подзвонила за номером. «Більша частина заробітків моделі формується за рахунок відвідувачів. Зарплата від $560 у місяць (середня — $1200). Стабільні щотижневі виплати, цілодобовий онлайн-доступ до особистої фінансової інформації, гнучка система преміювання, система бонусів і премій”, - заінтригували у телефонній слухавці.

Пізніше дізналася, що платять тут не за гарні очі. У цій «професії» є три основні напрями роботи: еротичний чат (потрібно у спідній білизні говорити з клієнтом про секс, так званий «вірт»), позування (потрібно ставати в еротичні пози перед камерою в білизні або без неї), секс-імітація (це найдорожчий вид послуг — треба зображати секс з клієнтом, він сам диктує тобі, що робити перед камерою). Найчастіше клієнти «замовляють» жіночу мастурбацію або ж еротичні ігри з предметами фалічної форми.

До речі, відвідувачі сайту не мають можливості контактувати з моделлю будь-яким іншим способом, крім сайту, а це означає, що вони змушені постійно платити за це спілкування, навіть звичайне. Працюють моделі позмінно. Ранкова зміна триває з 7 до 13 години, вечірня — з 15 до 22 години, і нічна — з 22 до 5-6 години ранку. Система влаштована таким чином, що відвідувач не може дізнатися про персональні або контактні дані моделі. Працюють в основному на іноземців з Америки, Африки. Країни СНД блокуються системою автоматично, а це значить, що зайти до моделі в чат хтось зі знайомих не може.

Сидіти перед веб-камерою у ліфчику, посміхатися, писати інтимності, або навіть займатися віртуальним сексом та отримувати за це непогані гроші. Така пропозиція з завуальованим сенсом останнім часом масово атакує сайти та спільноти з пошуку роботи або електронні скриньки львів’янок. Однак "агітатори" переконують, що нічого поганого в цьому виді бізнесу немає і, нібито, кримінальної відповідальності за відео-спілкування ніхто нести не буде. Так само і не вважають це проституцією.

Натомість подібні агентства все ж порушують закон. «Їх дії можна кваліфікувати за ч. 3 статтею 301, КК – за виготовлення та розповсюдження порнографії за попередньою змовою групою осіб. Покарання за таке: позбавлення волі на строк від 3 до 7 років. Однак, основна проблема у боротьбі з веб-кам-бізнесом – сервера. Справа в тому, що записи усіх розмов по камері знаходяться на іноземних серверах, наприклад на Кіпрі, Голландії, Америці. Тож є складність у вилученні матеріалу для кримінальної справи», - розповів начальник управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Головного управління Нацполіції у Львівській області підполковник поліції Сергій Молотов.

Тож можна говорити про підпільну порно імперію всеукраїнського масштабу, де дівчат агітують з різних куточків країни. Більше того, з кожним днем вона поширюється. А найцікавіше, що чіткого механізму боротьби з агітаторами та власниками такого в бізнесу в Україні – немає!