DSC06266 e1507040434522Хто не має зубів, той не вкусить…Ймовірно саме цим принципом користувалась влада Львова, перетворюючи безкоштовні комунальні стоматології у комерційні підприємства.

Тепер все, що вам мали зробити безкоштовно, коштує грошей, і існує загроза, що і ці підприємства незабаром зникнуть, залишивши львів’янам обирати лише поміж приватними стоматклініками.

Діти – квіти життя

В квітів немає зубів. В наших дітей теж може не бути…

Історія із реорганізацією львівських комунальних клінік не нова. Тягнеться вже кілька років. Про це багато писали і говорили, здебільшого представляючи це як конфлікт лікарів-стоматологів із міською владою Львова. Хтось там з кимось конфліктує…то таке. Читачі не завжди бажають розбиратись хто правий, а хто ні. Це не проблема кожного львів’янина. Так здається на перший погляд. Але зараз я напишу одне речення, яке відразу зробить цей конфлікт особистою проблемою кожного.

От воно… У львівських школах закриті всі до єдиного стоматологічні кабінети. Вже рік дітей не обстежують у школах, не лікують, навіть якщо в дитини гострий біль.

Реформи які починаються словами «до основанья а затєм» ми вже проходили. Практика показує, що ні до чого хорошого вони не призводять. До чого ж призвела реформаторська діяльність міської ради у царині стоматології.

1. Закрити дитячі стомат-кабінети у школах.
2. Лімітоване безкоштовне стоматологічне обслуговування для ветеранів, учасників АТО, інвалідів війни, інвалідів 1-ї та 2-ї групи, вагітних, членів сімей загиблих учасників АТО, пенсіонерів.
3. Поділ людей на категорії – частина населення буде обслуговуватись із використанням сучасних матеріалів, інша застарілими, так званими «маловитратними».

Тут ще можна розповідати про способи вимивання грошей з місцевого бюджету, проблеми лікарів-стоматологів, частині з яких не виплачують зарплат, частина втратила роботу. Про лобі приватних стоматологічних клінік та можливості взагалі ліквідувати поліклініки та побудувати на їх місці нові житлові багатоповерхівки, але це знову ж таке, що кожного не стосується.

Міська влада звичайно ж заперечить всі обвинувачення, заявивши, що нічого не знищується, а стане тільки краще, тому відразу варто навести факти. Знову ж таки по пунктах… Стаття за статтею, пост за постом…

Дитячі стомат-кабінети

23.10.2017 Управління освіти ЛМР видає наказ №515 р «Про розірвання угод на стоматологічне обслуговування в приміщеннях загальноосвітніх навчальних закладів». У списку 41 школа. Але незабаром розриваються угоди навіть із тими школами, яких у списку немає. На даний момент жоден стоматкабінет у школах не працює.

На запит ГО «Об’єднання молодих лікарів комунальних стоматологічних поліклінік» від 06.12.2017 р., Департамент гуманітарної політики ЛМР повідомляє: «…стоматологічні кабінети, які розміщені в приміщеннях шкіл необхідно перемістити в територіальні стоматологічні поліклініки».

У списку 41 школа…41 кабінет. Якщо сприйняти відповідь міськради всерйоз, то у 4 комунальних стоматологічних лікарнях треба звільнити 41 медичний кабінет для лікарів, які прийдуть з шкіл. Чи добудувати стільки ж кабінетів?
Лікарі-стоматологи пишуть уповноваженому представнику ВР з прав людини. Уповноважений звертається у ЛМР з запитом і отримує відповідь № 2602-1877 у якій зазначається: «…Львівською міською радою з метою реалізації положень чинного законодавства України щодо забезпечення дітей та окремих категорій дорослого населення м.Львова безоплатною стоматологічною допомогою в червні поточного року була прийнята Міська програма профілактики та лікування стоматологічних захворювань у дітей… »

От вона – програма!

Існує. Але ніде не сказано, як буде проводитись профілактика та лікування дітей. Відомо лише, що займатись такою профілактикою та лікуванням повинна «Стоматологічна поліклініка №1» та Госпрозрахункова стоматологічна поліклініка м. Львова.

У відповіді також сказано, що програма проводиться успішно. Як конкретно проводиться – ніхто не уточнює.
А як вона може проводитись успішно? Частина дитячих стоматологів звільнена, частина намагається прилаштуватись у чотирьох комунальних поліклініках.

Згідно наведеної вище відповіді, профілактику всіх дітей з всіх львівських шкіл провинні проводити два медичних заклади.

От список львівських шкіл:

Десятки тисяч дітей! Хто не будь бачив як їх організовано, клас за класом звозять у ці поліклініки на огляд? Ніхто не бачив, бо це неможливо! Треба зняти дітей з навчання, привезти на обстеження, потім завезти назад. Де взяти на це гроші? Програмою це передбачено? Оскільки у клініках немає кабінетів, які займались би виключно дітьми, то діти б змішались із звичайними відвідувачами і зчинилося б неймовірне стовпотворіння.

104 комунальні школи! Поділимо на 2 поліклініки – 51 школа на заклад. У році 365 днів. Ділимо 365 на 51, отримаємо трохи більше ніж 7 днів. Тиждень без вихідних повинні працювати лікарі клініки щоб обслужити 1 школу. Є школи більші, є менші в середньому у школі навчається 700 дітей. Треба обстежити 100 дітей на день. Таке можливо? Прості математичні розрахунки показують, що ні. Виходить всі ці програми профілактики фількіна грамота і існують тільки на папері. А якщо гроші виділені, а програма не проводиться, то це корупція і хтось має сісти в тюрму.

Наразі я показав вам лише вершинку айсберга. Далі буде…