1 DSC06266 e1507040434522Львівська реформа стоматології, яка розпочалася з закриття дитячих кабінетів у школах та зникнення 1,5 мільйонів гривень, виділених на огляд школярів, успішно рухалась вперед, набираючи ще більш хибного вигляду.

Маловитратні люди

Ще одним «успішним» нововведенням є поділ людей на категорії в залежності від кількості грошей в гаманці.

Люди першого сорту – ті, які можуть заплатити. Другий сорт – пільговики. Лікувати пільговиків вирішили за так званими маловитратними технологіямималовитратними матеріалами. Маловитратні матеріали – застарілі, дешеві. Навіщо бідним хороші зуби? Бідний – означає непотрібний, зайвий тягар для суспільства. На думку наших чиновників, до таких належать:

-          Пенсіонери

-          Учасники АТО

-          Інваліди війни

-          Інваліди всіх груп

-          Члени сімей загиблих учасників АТО та інші.

Реформа дала всім цим людям вибір – заплатити по повній або скористатись своїми пільгами та отримати неякісне лікування.

Приміром, в одній із реформованих поліклінік людям пропонують мінімальне, оптимальне і покращене лікування одного і того ж діагнозу

І тут виникло питання… скажімо, огляд ротової порожнини або видалення зуба. За великі гроші (покращене лікування) вас пролікують якісно, а під час мінімального або оптимального лікування не помітять якоїсь проблеми???

Або огляд рентген-знімку. Якщо ви платите по повній програмі вам ставлять якісний діагноз, по другій категорії щось не договорять, а якщо ви обслуговуєтесь по третій, то будуть дивитись на рентген одним оком?

Абсурдність таких підходів в лікуванні пацієнтів є очевидною навіть не фахівцям. Саме тому в реформованих поліклініках вже втретє міняють розцінки на послуги.

Припустімо людина погоджується на лікування маловитратними матеріалами. Вважаєте її будуть лікувати безкоштовно? Теж ні!

Пільговики повинні платити, але частину грошей за їх лікування, згідно з новою програмою, має компенсувати місто. Отже, якщо ви член сім’ї загиблого воїна АТО, пенсіонер або представник іншої пільгової категорії, то ви можете безкоштовно лікуватись на 1500 гривень на місяць. Ніби то не погано, якщо не переглядати розцінки на лікування.

Отже: Первинний огляд та консультація, оформлення облікової документації – 80 грн.

Навчання гігієни ротової порожнини (правила чищення зубів) – 120 грн.

Відкриття порожнини зуба, обробка антисептиком –150 грн.

Армування та відновлення коронкової частини багатокорінневого зуба – 813 грн.

Окрема плата за кожну процедуру: чистку каналу, медикаментозну обробку, пломбування кожного каналу…

Може статись так, що свої пільгові 1500 гривень ви витратите за один візит. Все…більше в цьому місяці вас безкоштовно лікувати не будуть. А якщо в вас два зуби були хворі і той другий болить, а грошей таких немає? Платіть або ідіть до ворожки. Може вас відшепче. В ворожки вже точно дешевше.

Варто сказати, що державний лікар, який відмовляється вас лікувати безкоштовно, порушує закон. Ви можете подати на нього до суду і однозначно виграєте, оскільки згідно з чинним законодавством та Конституцією України лікування в нас безкоштовне. Отже всі «реформовані» лікарі під загрозою криміналу.

Розробники реформи неодноразово заявляли, що реформа допоможе подолати корупцію серед лікарів та дасть можливість збільшити їм зарплату.

Почнемо із зарплати. Тепер для того, щоб отримати мінімальну зарплату стоматолог має дати план – близько 30 тисяч грн. Немає плану – немає зарплати. План у роботі медика це повний абсурд. А якщо пацієнтів немає? Треба побігти на вулицю, зловити когось і силоміць посадити у крісло? Чи може порозсвердлювати пацієнту здорові зуби, щоб взяти з нього більше грошей? План породив корупцію, з якою збиралися боротись «реформатори». Щоб отримати зарплату стоматологи складають список пільговиків, і пишуть, що всі вони, нібито відвідали їх кабінет отримавши послуги на свої пільгові 1500 грн.

Є ще один спосіб заробити. Приходить, наприклад, до стоматолога людина, лікар рахує кошторис згідно з прайсом. Пацієнт хапається за голову, побачивши суму, а лікар каже: «Ось стільки у касу, або половину, але мені у кишеню».

Прикриваючись медичною реформою, знищується доступна стоматологічна допомога в місті. Першими жертвами стануть пацієнти. А хто ж тоді виграє від таких нововведень та яка основна мета псевдореформаторів? Про це поговоримо у інших статтях.