1 41421598 449624875445451 5716108189687087104 nНаприкінці серпня у Львові можна спостерігати шалений потік студенства, який відновлюється після літа-паузи між навчанням. Саме в цей період, а не лише влітку, після припливу та відпливутуристів, спостерігається  новий левел не для слабкодухих у грі «Знайди квартиру у Львові!» Багатьом приїжджим знайома ця історія, коли потрібно знайти житло, але перед цим вам потрібно буде пройти всі рівні пошуку.

І коли ви їх таки гідно пройдете, то гарантую, що ви отримаєте нагороду і досягнете своєї цілі, якщо прикладете максимум зусиль та виявите доволі терпіння та наполегливості. Кажу це з власного свіжого досвіду, коли квартиру потрібно було знайти терміново. І я її знайшла при таких умовах за три дні, за адекватною ціною та без посередників. Шукаючи таке житло, щоб забрати туди не тільки своє тіло, а й двох дітей та кицьку Ґанді.

Приготувались. Увага. Старт!

Десь за таким принципом діють оголошення про здачу житла в довготривалу оренду на приїжджих і на вже давно проживаючих по квартирах, які їх періодично міняють. Вони завалюють господарів квартир сотнями дзвінків і смс, через телефонні повідомлення, в месенджері, вайбері... Власники житла в розпачі чи просто, щоб позбутись зайвих проблем, співпрацюють з посередниками.

Маклери, що деруть гроші  безбожно і ще «по-божому»

Тому, якщо варіант по знайомих все розпитати щодо хвилюючого питання, а результат виявився, м
яко кажучи, не блискучим, бо «а так там вільна була квартира декілька днів тому, але вже хтось заселився», «а там була в мене знайома, яка здає квартири, але вона вже здала, на жаль...». Ви будете чути подібне сотню разів, але ж ви пам’ятаєте, що лише той, хто йде, подолає шлях, тому одразу собі позначте в голові «пунктик», що це просто необхідний етап «ні» перед прийдешнім «так».

А ще я маю вам розповісти, як впізнати маклерів і розрізнити, що здеруть з вас гроші безбожно, але це називатиметься «по-божому». Бо після виснажливих інтенсивних пошуків квартири ви вже будете досить ослаблені і більше схильні до того, щоб шукати квартиру вже хай з посередником, але таки знайти її. У принципі, на це й розраховано. Цілком можливо, що спочатку ви зіткнетесь з тими посередниками, які захочуть взяти за свої послуги місячну оплату квартири. Тобто ви не тільки оплатите за перший і останній місяць життя на обраній квартирі, а вимушено заплатите одразу, наприклад, 6,5 тисяч грн. за консультації і допомогу. Але, погодьтесь, це шалено невиправдана ціна. Тому, зметикувавши в цьому напрямку, вам трапиться агенція з пошуку квартир, яка візьме біля 1490 грн. за свої послуги, незважаючи на ціну за місяць проживання у обраному варіанті. Звісно, після шокових кидань слухавки від  почутих названих цифр від «безбожних», ви цілком можете схилитися до «це ще по-божому». Але я вас дуже прошу – не здавайтесь,
поборіться ще, бо вдатися до їхніх послуг завше можна і вони вас чекатимуть за такою-то адресою, яку неодмінно вам повідомлять люб’язним, але холодним голосом.

Рекомендую для того, щоб знайти квартиру без посередників, підписатися на спільноти у Фейсбуці, які так і підписані «Оренда без маклерів! Квартира, кімната у Львові»,«Оренда без маклера, комісії (квартири, кімнати) Львів Оренда», «У Львові БЕЗ маклерів! Rent Lviv! No Makler!»

Мені ще дуже радили газету «Ваш магазин», але я від того хочу вас наполегливо віднадити, адже тільки-но мені сказали, що там купа подібних оголошень, то я побігла і купила її в газетному кіоску, як гарячий пиріжок. І скрізь, куди я дзвонила, навіть якщо там було написано «без посередників», то мені передзвонювали ті ж… посередники.  Або було декілька випадків, що просто вже здали комусь житло, а ти пролетів, як фанера над Парижем. Це реально зневіряло, на якісь нетривалі моменти здорово збавляло запалу. Тому до біса викиньте цю газету в сміття, якщо раптом купили і ще не відкривали, і безжально відкидайте цей варіант, як марну надію.


Язик та інші способи знайти квартиру

Українська приказка «Язик і до Києва доведе» спрацьовує і тут. Варто ходити  по вподобаному вами районі Львова і просто запитувати, чи не здає там хтось квартиру. І так від дому до дому, доки не знаходите таку людину і житло для себе. Є варіант роздрукувати відповідне оголошення і розклеїти його по під’їздах з відривним номером вашого телефону. Цілком можливо, що вам зателефонують і пропонуватимуть варіанти. Принаймні, є люди, які стверджували, що так вони знаходили собі житло. Чесно кажучи, я не встигла випробувати цих методів, бо знайшла квартиру раніше - не довелося використовувати такі прийоми.

І святе правило: остерігайтесь шахраїв!

Прокидаєтесь ви одного ранку змучено від пошуку квартири і бачите свіженьке оголошення, де здають круту квартиру у центрі Львова з новою технікою, євроремонтом та ще терміново, все як вам треба. І за сенсаційною ціною - всього за 3000 грн. Та ще й без маклера. Тут мало не дурієш від перспективи ймовірного щастя, яке саме падає на голову і швидко дзвониш, щоб зірвати переможний куш. По той бік слухавки тобі готові вже здати квартиру. Але чуєш умови і насторожуєшся. Надто солодко звучить. Тобі кажуть, що «з людей деруть за перший і останній місяць», а він готовий взяти лише за перший. Згадуєш про дітей, а він каже, що в нього діти майже такі, як ваші. Хоч, зазвичай, квартирантів з дітьми і тваринами беруть не надто охоче, отака дискримінація. І насторожує така готовність та розуміння, надмірна і недоречна улесливість. Далі – більше. Ймовірно власник житла каже, що йому з самого ранку дзвонять щодо квартири і якщо я хочу орендувати житло, то мушу проплатити аванс, який господар витратить на оплату послуг нотаріуса для складення відповідного договору про оренду квартири. Я не погоджуюся. Говорю, що як я можу переказувати кошти, якщо я навіть квартири не бачила наживо і не тримаю ключів від неї? Я взяла тайм-аут, щоб ще раз все обміркувати, але чолов'яга на мене емоційно насідає та не дає часу подумати, бо в нього купа охочих. Присилає через вайбер типу свій паспорт і номер банківської картки дружини, яка з іншим прізвищем, ніж у нього. На аватарці у вайбері висвічується не обличчя дорослого чоловіка, а якогось… мальованого малюка.  В комплексі все це було схоже на шахрайство. Надто солодко звучало, надто підганяли, квартири я не бачила наживо. Поки я розмірковувала, він мені знову подзвонив, але… чомусь з іншого номеру, а потім зрозумів, що зробив ляп і сказав, зам’явшись, що то просто його другий номер. Сказала, що не бачивши квартири і не тримавши ключів в руках, я грошей пересилати не буду. Він щось намагався переконати, а потім махнув рукою, сказавши, як хочете… А мені гора з плечей, що не купилася на подібне і не втратила 3000 гривень, які пересічному українцю з неба не падають. Хоч я була за крок до того…

Наполегливість і оперативність – ключ до успіху в пошуку квартири

«OLХ» – одна з небагатьох рекламних платформ, де, як показав досвід, можна знайти квартиру без маклерів. І я її знайшла. Оголошення було свіже, від нього тягнуло реально багатообіцячою затишною перспективою та садочком за вікном, як було написано в описі квартири. По розташуванню, транспортному сполученні, умовах – квартира підходила ідеально. Тому, і хвилини не вагаючись, переговоривши із здавачем житла, поїхала на квартиру. Майже по Юлію Цезарю: побачила, приїхала, винайняла. Як сказав хлопець, що розмістив оголошення, попри постійні дзвінки, які лунали з різних номерів від претендентів на цю квартиру, то виграла моя наполегливість і оперативність. За цими ознаками він точно зрозумів, що мені була дуже потрібна квартира. А потім, коли були вирішені важливі питання, то з передачею ключів із рук в руки,  притишено, а потім все голосніше зазвучала в голові пісня Фредді Мерк'юрі «We Are The Champions».

Най ця пісня і звучить тим, хто шукатиме квартиру у Львові. Най  щастить, якщо вам  потрібно знати квартиру у стислі строки, за адекватною ціною, можливо, навіть з дітьми і домашніми тваринами. Бо той, хто шукав квартиру у Львові, той пізнав життя
J І то, навіть, не за свій кажу досвід, а тих людей, які тягуче-болісно шукали місяцями для себе квартиру в туристичному місті.

Тому не купуйтесь на дешеві приманки, будьте наполегливі і оперативні, зберігайте спокій і не втрачайте віри в адекватний варіант. І тоді, найімовірніше, квартиру в прекрасному, але місцями «зубатому» Львові ви неодмінно знайдете. І в напруженому пошуку квартири ви таки станете переможцем!