1 56408531 444481999429229 2190868345312509952 nПонад півстоліття тому, у 1962-му році місто Ходорів позбавили статусу районного центру. В радянські роки це був неначе вирок. Через будь-яку найдрібнішу причину потрібно було їхати до Жидачева – всі установи перенесли до нового адміністративного центру. Лікарня залишилася, але й тут не обійшлося без проблем. Реанімаційного відділення не було, педіатричне відділення з часом перенесли в райцентр. Все йшло до того, що в Ходорові залишиться лише амбулаторія. Але на допомогу прийшла реформа децентралізації.

«За два роки ми вклали в лікарню 24 млн. гривень», – розповідає голова Ходорівської ОТГ Олег Коцовський, – «За ці гроші відкрили реанімаційне відділення (закупили нову систему та ліжка), відкрили педіатричне відділення, оновили обладнання в пологовому. На черзі – рентген-апаратура за три мільйони і півтори мільйона на ендоскопічне устаткування».

1 56323664 859675717757799 6605450862758199296 n

З мертвої точки все зрушилося, коли Ходорів і ще 41 село (всього більше 27 тис. людей) створили обєднану територіальну громаду. Якщо в перший рік бюджет склав 147 млн. грн., то тепер уже перевищив 170 млн. Власні надходженя з 50 млн. зросли аж до 80 млн. Відповідно і планів у керівництва ОТГ чимало.

«За два роки зробили дорогу на Львів» – розповідає голова, – «Фінансуємо школу мистецтв із чотирма факультетами, закінчуємо електрифікацію сіл, дофінансовуємо освіту, а наш ЦНАП і взагалі називають одним із найкращих в області. Ремонт і закупівля техніки обійшлися в 3,6 млн., зате зараз видаємо ID-карти та закордонні паспорти. Невдовзі плануємо видавати водійські права. Людям зручно – нікуди їхати не потрібно. Люди, які придумали децентралізацію, дали нам фантастичний поштовх».

Як усе починалося

Володимир Гройсман боровся за перерозподіл повноважень між Києвом та регіонами ще на посаді міського голови Вінниці, але тодішня центральна влада й чути не хотіла про реформу. Тому не дивно, що після того, як Гройсман очолив Уряд, децентралізацію називають одним із пріоритетних завдань Кабінету Міністрів.

«Що ж таке децентралізація? Вона передбачає створення фінансово незалежних громад, які зможуть самостійно і на належному рівні утримувати дитячі садки та школи, амбулаторії, будинки культури і клуби, дороги, інфраструктуру», – пояснює Прем’єр-міністр, – «Простіше кажучи, децентралізація – це реальний шлях до підвищення якості повсякденного життя мешканців кожного села, селища чи міста».

Як наслідок, за пять років було створено 884 обєднаних громад, які отримали від держави 1,5 млн. гектарів землі за межами населених пунктів. А головне – бюджети ОТГ дозволяють вирішувати серйозні завдання.

Чому реформа вигідна для регіонів?

У першу чергу, через суттєве зростання доходів. Ціла низка податків та зборів, гроші з яких колись ішли в столицю, тепер залишаються на місцях. ОТГ можуть розраховувати на 100%, зібраних на підконтрольній громаді території податку на майно, єдиного податку, платежів за надання адміністративних послуг, 60% податку на доходи фізичних осіб, 25% екологічного податку, 13,4% акцизного податку на пальне, 5% акцизу на алкоголь і тютюн і багато-багато іншого.

Тому не дивно, що власні доходи місцевих бюджетів виросли з 68,6 млрд. грн. у 2014 році до 234 млрд. у 2018-му – в три з половиною рази! Підтримка розвитку регіонів минулоріч склала рекордні 37,8 млрд. грн.. А це якраз нові та відремонтовані школи та садочки, лікарні, місцеві дороги, водогони, енергоефективні котельні, зони відпочинку. Попри зростання надходжень до місцевих бюджетів, Уряд продовжує фінансувати інфраструктурні проекти в регіонах, розвивати сільську медицину та підтримувати агровиробників. Кількість побудованих за кошти держбюджету об’єктів в регіонах за 4 роки перевищила 5000.

Що далі?

Свого часу децентралізація стала гучною відповіддю на пропозиції федералізації, що долітали з-за північно-східного кордону. Тобто замість реформи, яка була покликана роздерти Україну на шматки, було запропоновано альтернативу, яка дає регіонам шанс розвиватися та процвітати. Власне, етап обєднання громад повинен завершитися до 2020 року.

«За 5 років ми пройшли перший етап реформи», каже натхненник децентралізації Володимир Гройсман, «Потрібно почати новий етап, який буде базуватися на нових рішеннях, завершенні завдань, які стояли перед нами, і головне – забезпечити незворотність реформи».

Прем’єр-міністр хвилюється недаремно. Мільярди гривень, які осідають на місцях, не дають спокійно спати деяким політикам. Особливо тим, які звикли витискати з регіонів усі соки, а потім виписувати їм подачки на свій розсуд. Саме тому Уряд закликає закріпити незворотність децентралізації в законодавстві, а найкраще – в Конституції. На випадок, якби комусь знову захотілося перерозподілити повноваження та бюджети на користь центральної влади. Бо тоді Ходорівській ОТГ, як і багатьом іншим, доведеться надовго забути про власну лікарню, школу мистецтв, нові дитячі майданчики чи відремонтовані дороги.

Дмитро ГАЛЕВИЧ