footballУкраїнський футбол поволі стає заручником політичних амбіцій. За останній час, «гра мільйонів» в Україні потроху помирає, але деякі політичні сили намагаються витиснути всі соки з майже небіжчика, яким є наш футбол.

Федерація футболу України зараз намагається з усіх сил – де завуальовано, де відкрито, - насадити у регіонах своїх політичних поплічників. Себто, не своїх, а президента ФФУ – Андрія Павелка, який є народним депутатом України від Блоку Петра Порошенка.

Зокрема, у Львівській області «негласним» куратором обласної федерації є депутат міської Ради – Григорій Козловський. Саме він свого часу «матеріально» і «морально» простимулював переобрання голови Львівської федерації футболу – Ярослава Грися. Тому, вдячного очільника можна часто побачити на матчах друголігового винниківського «Руха», президентом якого є вищезгаданий Козловський. Подейкують, що всі «федераційні» кроки пан Грисьо узгоджує з своїм «покровителем». Як все відбувається у Львові, можна лише здогадуватися, але на прикладі сусідів з Тернопільщини можна зрозуміти хімію усього процесу.

Президент Тернопільської обласної федерації футболу (ТОФФ) Володимир Мариновський нещодавно зустрівся з місцевими журналістами. На цій зустрічі він звинуватив першого віце-президента Федерації футболу УкраїниВадима Костюченка у використанні коштів від УЄФА за програмою «Хет-трик» для просування кандидатів від БПП у депутати.

«Кілька тижнів тому я зустрічався з Павелком і тепер мушу сказати правду. Павелко мене просив, щоб, незважаючи на наш конфлікт з Тарасом Юриком (народний депутат від БПП), я ніде не говорив про Блок Петра Порошенка. Але мене загнали в глухий кут, тому я змушений про це говорити. Я посварився з першим віце-президентом ФФУ Костюченком. Він відповідає за розподіл коштів за програмою «Хет-трик» (гроші виділяє ФІФА за цільовою програмою) спортивних майданчиків по регіонах. І кожен виконком, вже 2,5 роки за головування Павелка, я піднімаю це питання. Давайте ми чесно розподілимо ці майданчики». Ми вже знаходили місце, а наспродовжують  годуватиобіцянками.Відбувається нечесний розподіл цих майданчиків. Як з'ясувалося згодом, все це робили для того, щоб використовувати ці майданчики в політичній боротьбі. Щоб завтратакий собі Юрик поставив 2-3 майданчики в області, я цього не виключаю, і йому вистачило б цього, щоб виграти вибори до Верховної Ради. Інших варіантів немає. Я впевнений, що все це передвиборча технологія до Верховної Ради», - заявив Володимир Мариновський.

Marynovsky
Володимир Мариновський
Розвиваючи тему, голова ТОФФ розповів про проблеми з розподілом коштів за цільовою програмою ФІФА,яка спрямована на розвиток інфраструктури в регіонах. Крім того, він відкрито звинуватив першого віце-президента Федерації футболу України у роботі на провладну політичну силу.

«Чому Костюченко виступив проти мене? Тому що це його задум. Він займається Блоком Петра Порошенка.Зрозуміло, що коли на виконкомі стояло питання майданчиків - я йому більше всіх набрид. Але я і далі буду на цьому наполягати і буду бомбити його на кожному виконкомі, тому що я повинен приїхати до Тернополя і щось людям сказати. Зрештою, нас обдурили.

Ми минулого року отримали 200 м'ячів і повинні були отримати 2-3 майданчики. Та попри те, що на конгресі ФФУ Павелко оголосив про «план Маршала», про те, що вже в січні почнуть роздавати штучні газони, розповів про завод на бориспільській трасі, вже березень, а цих газонів ніхто не бачив і коли вони будуть - ніхто не знає. Обіцянки були на конгресі. Спершуговорили про те, що завод запустять у вересні 2016 року, потім на виконкомі сказали про 1 січня,а вже березень.

 На виконкомі я задав питання «Де гроші Хет-трику?». 5,5 мільйонівна рік отримувала ФФУ на цю програму. Так, цього б не вистачило на всіх. Тому я пропонував провести чесне жеребкування між обласними федераціями. Мені відповіли, що ці гроші вже використали на будівництво того непрацюючого заводуз виготовлення полів.

Питання будівництва цього заводу не розглядалося в програмі. Хоча «Хет-трик» це цільова програма ФІФА. Як їх переконали - не знаю. Завод з українськими газонами - це було бзагалом добре, але ж нічого не запрацювало»

pavelko
Андрій Павелко відкриває стадіон у Корсунь-Шевченківському в рамкак програми УЄФА «Хет-трик»
З «політично неграмотними» Федерація футболу України поводиться дуже «традиційно» -- виконком Федерації футболу України 17 лютого ухвалив рішення про призупинення членства Тернопільської обласної федерації футболу в ФФУ через проблеми з реєстрацією в 2013 році. Через тиждень, 24 лютого, народний депутат від БПП Тарас Юрик заявив про створення громадської організації «Федераціїяфутболу Тернопільскої області» та покладання всіх обов'язків ТОФФ на себе. Керівництво ТОФФне погодилося з незаконним (на прес-конференції були продемонстровані оригінали реєстраційних документів) рішенням виконкому ФФУ та просить президента Федерації футболу України Андрія Павелка його скасувати. Крім цього, Тернопільська обласна федерація футболу вирішила звернутися до суду, аби він дав свою оцінку її конфлікту з ФФУ.

«Ми зараз подали на ФФУ позов до суду (щодо питання визнання виконкомом ФФУ нас нелегітимними і призупинення членства). Я не думаю, що суд буде говорити на чорне - біле, але ж ми живемо в Україні. Причому в Україні є й інші прецеденти. У Житомирі, в Херсоні по 2 федерації, які судяться. Це все - політичний конфлікт. Депутат від БПП Тарас Юрик хотів прийти до влади в обласному футболі, але законним шляхом зробити це йому не вдалося. Тому вони сфальсифікували документи, заявивши, що ТОФФ вже 10 років працює нелегітимно, і ми не зареєстровані. Люди Юрика написали листи до ФФУ (а вона їх підтримує, оскільки їх всіх об’єднує Блок Петра Порошенка) і сфабрикували справу так, що ми нелегітимні, щоб замінити нас новоствореною громадською організацією з Юриком на чолі», - каже В.Мариновський.

Голова ТОФФ сподівається, що суд ухвалить своє рішення до 14 квітня, коли конгрес ФФУ може затвердити створену Юриком організацію як обласну федерацію.

Яким буде рішення суду? Особливого оптимізму у Володимира Мариновського немає - українська Феміда не часто йде проти тих, хто при владі. Тому, схоже що плани представників БПП «повзучими» методами приватизувати весь український футбол можуть і здійснитися.