64950761 524600378079213 8351519583009505280 nСьогодні у Львові відбулося підготовче засідання Франківського районного суду за позовом до львівського вчителя Класичної гімназії при ЛНУ ім. І. Франка Сергія Хараху. Приводом до позову став підручник для 10-их класів «Захист Вітчизни, який вчитель розкритикував і подав скаргу в міністерство освіти за фактологічні помилки та перекручення, особливо, що стосується подання україно-російських відносин.

Частину помилок видавництво виправило, але при цьому подало в суд на вчителя і вимагає від нього 100 000 гривень.

«Я давно знайомий із Сергієм. Це дуже фаховий педагог - двічі номінант програми «Успішний учитель року» у Львові. У 2017 році увійшов у ТОП-20 кращих учителів України за версією GlobalTeacherPrizeUkraine. А ще Сергій – дуже принципова людина, що ніколи не йде на компроміси у питаннях української історії і мови. Цього ж навчає і своїх учнів. І те, що на нього подали до суду, бо звернув увагу на викривлене відображення історії та помилки, – це нонсенс», - прокоментував позов Валерій Веремчук, керівник «Народної Самооборони» Львівщини, членом якої є і Сергій Хараху.

Що було в підручнику «Захист Вітчизни»

Аналізуючи раніше цей підручник, Сергій Хараху наводив відмітив і таке: «Коли йде інформація по конкретних темах, автор підручника не наводить реальних фактів, які торкаються військової агресії Росії щодо України. Якщо йдеться про міжнародні злочини, немає прикладу, скажімо, про збиття терористами «Боїнга» над Донбасом… Дітям наводять інші приклади, далекі від теми. Крім того, у підручнику немає фотографій українських військових, а є картинки військових без опізнавальних знаків, із радянською зброєю. Чому автори не захотіли брати фотографії українських солдатів зі сучасною українською зброєю? Це неприпустимо!»

«На стор. 38 зазначено, що був підписаний договір між Україною і Росією у 1654 році. Тоді не було Росії, а існувало Московське царство. Росія як назва країни з’явилася в 1721 році. Так само спільної перемоги під Городком не було, але автор знову вказує про те, що “українські і російські війська…”. Не було ніяких російських військ! Прошу ще раз перевірити цей підручник», – написав в свої скарзі Сергій Хараху.

«Дві найголовніші помилки видавництво прибрало за нашими зверненнями. Зокрема текст про союзний договір України та Росії у 1654 році замінили на українсько-московський договір. І прибрали зі сторінки 138 фотографію бійців ГРУ Росії – ворогів української держави», - говорить Сергій Хараху.

Мова та історія як складові української безпеки

Водночас Валерій Веремчук констатує, що відстоювання і захист українських цінностей, мови, історичної правди – залишається одним із найактуальніших питань. І випадок із Сергієм Хараху – черговий цьому доказ.

«Наші мова, територія, ідентичність – це базові речі, які не можуть бути предметом компромісу чи політичної доцільності: на будь-яких рівнях. У парламенті, у місцевих радах, в освіті. Неприпустимо, щоб дітям ще у школі подавали викривлену інформацію, згладжували «стосунки» з країною-агресором. Я готовий відстоювати українські інтереси у Верховній Раді, готовий працювати над законопроектами, щоб унеможливити будь-які історичні чи мовні маніпуляції. Саме тому я зараз повністю підтримую Сергія Хараху, бо ми маємо одну позицію в цьому питанні», - наголосив Валерій Веремчук.

За словами Веремчука, сьогодні питання мови, освіти, правдивості історичних фактів стали питаннями української безпеки, тому їх можна і потрібно ставити в один ряд з такими ж речима, як і реформування правоохоронних органів.

«До цього треба ставитися дуже серйозно і ми її навіть так і виписали в програмі, щоб домогтися такого ж ставлення і на державному рівні», говорить Веремчук та закликає львів’ян підтримати Сергія Хараху.