policia atestacia7 березня пройшла поточна атестація діючих працівників поліції. В тій загальній когорті були ті, хто звільнився з лав поліції через попередню атестацію, але згодом був поновлений за рішенням суду.   Форпост вирішив більш детально дослідити ситуацію.

17 кандидатів на посади пройшли тести 6 березня цього року. Результати тестування, так само, як і результати співбесіди кандидатів на комісії, не були оприлюднені, хоча журналіст Форпосту, Наталія Шелестак, зверталася до відділу кадрів ГУНП у Львівській області з проханням виставити інформацію на сайті. Всі 17 кандидатів успішно зайняли посади, на які претендували. Кандидат, що на попередньому тестуванні в Києві набрав 14 балів з 60 за тестуванням щодо загального розвитку, і 16 балів щодо професійної придатності, також отримав бажану посаду.

Щодо цього правоохоронця було відомо чимало негативної інформації. З органів внутрішніх справ він був звільнений атестаційною комісією, але згодом поновився через суд. Крім того, ще троє працівників з числа тих, хто був звільнений за результатами попередньої атестації,тобто мав надзвичайно низькі бали за результатами тестування, зараз претендують на керівні посади. Ці люди також успішно пройшли суди і нову атестаційну комісію. За поясненнями, як таке могло статися і хто формував комісію і списки претендентів на високі посади, Форпост звернувся до керівника ГУНП і членів комісії.

seredaВалерій Середа, начальник ГУНП у Львівській області:

"Було прийнято колегіальне рішення щодо кандидатів, котрі були скеровані до атестаційної комісії для призначення їх на відповідні посади. На сьогодні є 45% вакансій керівного складу. Я не пригадую, скільки з цих претендентів на посади були поновлені за рішенням суду, скільки отримали пониження за результатами попередньої атестації. Пригадую, що з поновлених за рішенням суду був Карапата, але він пройшов цю атестацію з пониженням, бо суд поновив його в Дрогобицький райвідділ поліції, а ми перевели його на керівника Мостиського відділення, шо є фактично пониженням. Чому ми рекомендували його на керівника? Ми виконували рішення суду. Так само було по Мархоню. Він був поновлений, і атестаційна комісія 7 березня прийняла рішення залишити його на посаді. Особисто я вважаю, що він є на своєму місці, та і в мене немає бачення, хто може очолити відділ у Золочеві. Щодо того, як формувалася комісія. З громадського сектору я обрав Яремко і Правосудова за принципом особистого переконання: це люди, яких я знаю особисто. Багато пережив з ними. З Ірою було багато поїздок на передову, порядний волонтер, з Правосудовим знаюсь по війні, ще по Щастю, як атошника....   Щодо того, чи я вважаю їх некомпетентними? Досі в комісіях теж не було професіоналів ( примітка — п.Середа мав на увазі, певно, представників   громадськості, але значна частина членів комісій громадськості мали юридичну освіту і проходили конкурсний відбір) . Перед тим я ознайомлював їх з ситуацією, по кожній кандидатурі пояснював, чому ця людина туди йде, які є її мінуси і плюси. Деякі кандидати проходили поліграф. Жодних вказівок членам комісії я не давав.

Хочу повідомити, що найближчим часом ми оголосимо конкурс на керівні посади, наприклад конкурс на керівника слідчого відділу по ДТП. Також конкурси будуть на інші посади і в апараті і в районах"..

samarchukМикола Самарчук, голова атестаційної комісії, заступник начальника ГУНП у Львівській області:

"Засідання тривало близько 2,5 год. (примітка автора - за цей час прийняли 17 людей). Було понижено 1 особу, звільнених не було. У відборі ми керувалися наступними критеріями. В першу чергу – це об’ єктивність, думка представників спецслужб ,матеріали психологічної перевірки, подання, що були в матеріалах атестаційної комісії, а також професійні якості особи. Я не можу пригадати, які питання ставили представники громадськості".

rybickiyРоман Рибіцький, начальник управління внутрішньої безпеки у Львівській області:

"У членів атестаційної комісії була думка, що треба призначати всіх рекомендованих людей. З однією кандидатурою особисто не згідний. Негативної інформації щодо кандидатів не було.

Активістів – членів комісій я бачив вперше, їх не знаю. Вони ставили загальні питання. Загалом, спілкування з кандидатом тривало близько 10 хвилин".

yaremkoІрина Яремко, член комісії від громадськості , активіст, волонтер:

"Скільки тривало засідання, я не пригадую, але була дуже здивована, що ніхто з керівників не сказав, що в нього   заповнений штат. Кожного керівника питали – де ти візьмеш людей. Мене реально це здивувало, бо колись за місце в поліції треба було домовлятися, просити, а зараз треба шукати працівників. Я була здивована, що багато людей поновилися, і на те пішли бюджетні кошти, пішли кошти на адвокатів. Ці посади не є довічними. Кожному кандидату говорили – місяць-два, а якщо не будеш справлятися – підеш. Комісія дивилася пакет документів, переглядала бали, спілкувалася з людьми. Особисто я цікавилася кандидатами в межах тої інформації , яку я змогла знайти з достовірних відкритих джерел. Дуже багато питань ставили керівники, які були в складі комісії. У мене,наприклад, виникли питання, чому людина живе в одному місці, а працює в іншому районі області".

balickaВікторія Балицька, голова поліцейської комісії, член атестаційних комісій, активіст, журналіст:

"На мою думку, це бутафорна атестаційна комісія. Аналізуємо її склад: п'ятеро працівників поліції, лише один з яких не є підлеглим Валерія Середи. Це начальник ВБ Роман Рибіцький. Решта повністю контрольовані і прогнозовані. І лише двоє представників громадськості. З таким успіхом керівник поліції міг залучити до складу комісії свого кота і собаку, якщо вони у нього є. Яким буде їхній вплив за такої конфігурації? Ніяким. До того ж, обидва члени громадськості є товаришами начальника ГУНП. Це не є, звісно, перешкодою для принципових і твердих позицій. Іру Яремко знаю більше двох років, і це людина із чудовою репутацією і громадською позицією, хоча я очікувала від Ірини більш активної участі в роботі атестаційної комісії. З того, що мені неофіційно розповіли члени комісії, ані Ірина, ані Володимир Правосудов, майже зовсім не ставили питань тим, хто мав проходити атестацію. Серед них були такі, кого вигнали з лав поліції на попередній атестації, четверо понижених в посадах, декілька кандидатур із негативним шлейфом з минулого і сумнівною репутацією. У деяких керівників підлеглі погоріли на зловживаннях службовими посадами. Одним словом, то була реанімація тих, кого на попередній атестації звільняли та понижували. Це імітація атестації. Було вкрадено надію на краще у тих небагатьох працівників, які вірили, що переможе прозора і чесна кадрова політика".

 Висновкі зробить кожен сам. Наслідки будемо спостерігати згодом. Форпост має намір з'ясувати, які саме професійні здобутки стали підставою призначення цих 17-х поліцейських на керівні посади.

Наші журналісти зроблять запит в ГУНП у Львівській області щодо показників діяльності та дотримання дисципліни і законодавства серед особового складу тих підрозділів, які вони очолювали. До речі, на черзі нові призначення.