reestВідомо, що у нашій країні чудес іноді не можна вірити навіть власним очам. Бо отак ніби бачиш один будинок, а заглянеш у держреєстр, і виявляється, що їх там два. Скандал! Ще за якийсь час глип – а один із цих будинків з реєстру немов корова язиком злизала. Дивина…

Здавалося б – записаного (тим паче у реєстр) пером не витягнути й волом. Але так буває лише в народних приказках.

У житті все значно простіше. Ну, вписали у держреєстр за однією адресою два триповерхові будинки, один з яких (згідно з документами) був за площею – як одна з квартир у другому (75 кв м). То й що? Якби члени ОСББ не звернули увагу, і не почали звертатись до органів юстиції та правозахисників – мабуть, так би й було досі. А так цю ситуацію напрочуд оперативно виправили:

-      У 20-х числах лютого цього року ОСББ звернулося до органів юстиції, а його представники як фізособи – до правоохоронних органів (за фактом подвійної реєстрації).

-      4 квітня відбулася прес-конференція, де представники мешканців та юристи озвучили інформацію про «реєстраційний дубль».

-      І вже 10 квітня запис із реєстру було… видалено держреєстратором!

-      А 12 квітня Мінюст видає наказ про камеральну перевірку держреєстратора, який вчинив реєстрацію «будинку-матрьошки».

kumanska
Оксана Куманська-Нор
«Реєстр – це строга звітність. Ніхто не має права з реєстру видаляти просто так. Є кримінальна відповідальність, є контроль. Так, можна закрити розділ, якщо об’єкт припинив існування, розділився. Можна відредагувати запис, якщо при реєстрації було допущено технічні помилки. А тут реєстратор просто видаляє реєстрацію, і як підставу – вписує заяву забудовника. Хоча ця заява на момент видалення у реєстрі була відсутня, що не завадило реєстратору після проведення дії додати її у реєстр», - коментує Оксана Куманська-Нор, заступниця начальника Головного територіального управління юстиції у Львівській області з питань державної реєстрації - начальник Управління державної реєстрації.

Після відповідних звернень уже Мін’юст перейнявся проблемою втручання у реєстр і провів камеральну (дистанційну, на основі документів, які витребував) перевірку. Як повідомила «Форпосту» Оксана Куманська-Нор, перевірка виявила порушення. Тож державному реєстратору підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці» Володимирові Демківу заблокували доступ до держреєстру терміном на два місяці.

Окрім того, у результаті попереднього слідства визнано потерпілими мешканців-членів ОСББ, які виявили «будинок в будинку»і звернулися до правоохоронців. Справу передано до Шевченківського райвідділу поліції. Між іншим, ні мешканці, ні юристи не змогли пояснити, в чому «сіль» отієї подвійної реєстрації. Можна лише припустити, що на меті малась або якась комбінація з правами власності на весь будинок, або створення важеля тиску на занадто волелюбних покупців житла. Бо якби справді мала місце банальна помилка, то в реєстровий запис просто внесли б відповідні зміни, без жодних видалень.

Antonycha3
Будинок з подвійною реєстрацією на вулиці Антонича, 3
До слова, за словами представника ОСББ «На Антонича, 3» Назарія Дзондзи та юриста Андрія Бурого, у забудовника, який подавав на реєстрацію «будинок в будинку» (ПрАТ «Ірокс») траплялися й інші, не менш цікаві випадки. Скажімо, якимсь дивом йому вдається у зведених і зданих будинках самостійно відписати приміщення загального користування (сходові клітки, горища, підвали) у власність іншої фірми – «Галичбудмонтаж». Хоча за законом такі приміщення – спільна власність мешканців.

Львів’яни, які придбали помешкання в ще одному об’єкті цього забудовника – на вул.Шевченка, 418 – виявили, що другий рівень їхніх квартир, який вони оплатили і навіть встигли оформити у БТІ, постфактум також… передали у власність «Галичбудмонтажу» як мансарди. До речі, за словами мешканців, бенефіціаром обох фірм («Ірокс» і «Галичбудмонтаж») є керівник компанії-забудовника, також у співзасновниках – його дружина, діти та брат.

По об’єкту на Шевченка існує чимало судових справ, які ініціювали як забудовник, який через суди намагається зареєструвати своє право власності на квартири у нещодавно збудованих секціях, так і покупці, у яких «нові власники» через суд намагаються відібрати другий рівень їхніх квартир.

Як підвали «прикручують» до житла

В обласному управлінні юстиції кажуть, що такої відвертої «реєстрації» – будинку в будинку – вони ще не бачили. Натомість трапляються й інші порушення, на підставі яких ще 4 подання на проведення камеральних перевірок також було скеровано до Мін’юсту.

Як розповідає Оксана Куманська-Нор, вдалося викрити одну зі схем привласнення підвальних приміщень та комор у центральній частині Львова.

Зацікавлені особи перед’являють держреєстратору угоду купівлі-продажу помешкання, а також виготовлений експертами технічний паспорт. Далі можливі два варіанти.

В одному квартира або отримує додаткову кімнату (якою є окрема комора). Або туди вписують нежитлові приміщення, домальовують підвали, які можуть насправді й не існувати. Разом з тим надається і довідка про те, що певний об’єкт (підвал) перебуває у власності.

В іншому випадку йдуть від зворотного: експерти надають довідку, що на такий-то об’єкт права власності не зареєстровані. Видається техпаспорт і подаються документи для держреєстрації.

property managerУ принципі, для реєстрації на підставі правочину техпаспорта не потрібно – достатньо власне цього правочину (договору купівлі-продажу). Але… подаються довідки про наявність підвальних приміщень, де описується їх площа, подається техпаспорт та договір. І державні реєстратори на підставі документів, які суперечать одні одним, проводять державну реєстрацію на квартиру вже зі збільшеною площею. У підсумку при площі у 50 кв. м виникає право власності на квартиру у 100 кв. м.

Далі ця особа оформляє нотаріально посвідчену заяву – «прошу виділити в окреме користування нежитлові приміщення і квартиру, та оформити право власності на кожен об’єкт окремо». Додається висновок, який передбачає можливість технічного поділу квартири. І в підсумку окремо реєструється нежитлове приміщення – підвал (звичайно на них, як на допоміжні приміщення, окремо право власності не реєструють, а тут – вуаля, і все готово).

Таким чином відбувається фактично «віджим» підвалів. Слідчі СБУ вже розслідують подібний випадок по одній з центральних вулиць Львова. А нещодавно був виявлений ще один подібний факт.

Очевидно, розуміючи потенційну небезпеку злочинів у такій сфері, як державна реєстрація майнових прав, держава у цьому році намагається приділяти їй більше уваги. Зокрема, при Львівській облдержадміністрації створено робочу групу з чиновників та силовиків. До речі, лише після того, як її учасники дізнались, що поліція не поспішала займатися справою про реєстрацію «будинку в будинку», слідство таки зрушило з місця.

«Наразі виходить, що у нас просто можна зайти в реєстр і видалити право власності, бо хтось так захотів. Але ж існують закони, і вони повинні дотримуватися! Якщо у нас з’явиться хоча б один вирок за незаконну державну реєстрацію, махінацій з її проведенням суттєво поменшає», — переконана Оксана Куманська-Нор.

Як ще шахраї використовують реєстри

Shewchenka418
"Проблемний" будинок на вул.Шевченка, 418
Колекція афер із застосуванням реєстру постійно зростає. Нещодавно у Києві правоохоронці викрили угруповання, яке займалося пошуком квартир, підробкою документів та переоформленням нерухомості із наступним перепродажем. Об’єктами було житло, власник якого помер, новобудови, у які не поспішали заселятися покупці і навіть іпотека збанкрутілого банку, яку передали колекторам. Зі сфальшованими угодами купівлі-продажу, інвестдоговорами і навіть судовими рішеннями шахраї йшли до нотаріусів і вносили у реєстр дані про нових власників.

Навесні нотаріуси заявляли про цілу лавину випадків несанкціонованих реєстраційних дій у держреєстрі. Мовляв, використовували логіни та паролі реальних нотаріусів, які зловмисники нібито отримували за допомогою вірусів, хакерів чи викрадення електронних ключів реєстраторів. Так чи інак, але з реєстру зникали об’єкти, що перебували в обтяженні як майно боржників, знімались арешти чи заборони на дії з майном. Постраждали навіть декілька підприємств – їх майно раптом опинялось під арештом або обтяженням.

Юристи звертають увагу на те, що держреєстратор чи нотаріус зазвичай не перевіряють правдивість усіх поданих документів, а лише фіксують факт зміни власника – якщо для цього є підстави. При цьому навіть при розслідуванні випадків шахрайства нотаріуси проходять у справах як свідки, і довести їх злий умисел практично неможливо.

До слова, подібним чином (через підроблені рішення судів чи навіть протоколів зборів ТзОВ) пара львівських нотаріусів переписувала об’єкти (майже півсотні) з комунальної власності у приватну. У підсумку кілька осіб назбирали десятки приміщень, громада Львова позбулася майна і отримала збитки. Хоча найвірогідніше, що й без чиновників тут також не обійшлося.