21762291 10155790401853966 8114789115059919664 o
Баковецька ЗОШ у будівлі колишньої контори, фото зі сторінки ФБ Юкрка Досяка
У Ново стрілищанській ОТГ уже кілька місяців неспокійно. Мешканці сіл Бертишів, Репехів, Баківці та частково Трибоківці стурбовані намаганнями голови ОТГ провести «освітню реорганізацію», приєднавши Баківську школу до навчально-виховного комплексу у Квітневому. Юридично процес уже розпочався - Новострілищанська сільська рада проголосувала за створення Баківсько-Квітневого НВК. Відтак, у перспективі уся молодша школа мала би перейти на навчання до школи у селі Квітневе, а 5-9 класи планували залишити у Баківцях. Керівництво ОТГ пояснює, що таке рішення має обґрунтовані підстави та незаперечні переваги. Але громада категорично проти реформування та вимагає повернути усі навчальні заклади на «своє місце», а дітей залишити у спокої. 

Голова ОТГ Галина Козяр запевняє: усе робиться на благо дітей та з метою створення максимально комфортних освітніх умов. Мовляв, рішення викликане необхідністю вирішити проблему ненаповненості шкіл, а НВК у Квітневому є кращим рішенням для молодших школярів, бо зможе забезпечити їх і дворазовим харчуванням, і усіма необхідними умовами для навчання. Натомість мешканці, чия дітвора ходить до Баківської школи, протестують: довозити малих дітей початкової школи за кілька кілометрів до Квітневого – неправильно і невиправдано. Тим паче що цього року в Баківцях школярі якраз перейшли на навчання до нової будівлі, відремонтованої батьками.

Чиї інтереси насправді відстоюють обидві сторони, спробував з’ясувати «Форпост».

Голова ОТГ: «Зверху виглядає все гарно, а всі неприємності на місцях»

«Всі школи, які є у нашому ОТГ, ненаповнені. Коли ми приймали рішення про реорганізацію, це було в червні. Тоді діти в Баківцях навчалися в старому приміщенні школи. Так, попередня сільрада працювала над тим, аби перевести школярів у нову будівлю - колишньої кантори. Але все, що було зроблено – це забрано будівлю на баланс сільської ради у 2010 році, а в 2012 році зроблено детальний план території і вказано у ньому, що в майбутньому там буде школа. Коли вже утворилася ОТГ, у 2016 році ми прийняли рішення про реконструкцію цієї будівлі кантори під школу. Але на той час не мали підтримки обласного департаменту освіти, тому що у Квітневому була школа, яка могла вмістити 140 учнів, а навчалося там 46», - розповідає передісторію «конфліктної реорганізації» голова Новострілищанської ОТГ Галина Козяр.

17309888 669412909932296 1246196757545604314 n
Квітневий НВК
«Цього року ми продовжили роботу над документацією щодо переведення дітей до нової будівлі у Баківцях, яка юридично поки що зазначена як нежитлова. Але люди не захотіли чекати, коли документи будуть готові. Батьки разом із дирекцією і вчителями вирішили діяти самі. Почали робити ремонт власними силами. Я переконувала, мовляв, так довго чекали, почекайте ще рік. Але піти проти громади не могла. Люди взяли все у свої руки, зробили ремонт, і 31 серпня без узгодження перевели дітей у це нове відремонтоване приміщення. Я переконана, що це неправильно, бо юридично це не школа і не дай Бог щось станеться, відповідальність буде серйозна. Тим паче будівля стоїть при трасі на повороті. Але знову ж таки, проти громади йти теж неправильно», - розповідає голова ОТГ.

За словами Галини Козяр, після такого рішення громади, аби підстрахувати людей, було скликано виконком і прийнято рішення надати тимчасовий дозвіл на перебування дітей у цьому приміщенні. При цьому голова ОТГ запевняє, що вже цього року очікують результату по документації, щоб правильно юридично вирішити питання по розміщенню школи у цьому нежитловому приміщенні.

«Школа там буде, - запевняє Галина Козяр, - але реорганізація, проти якої виступає громада, таки є необхідною, щоб мати змогу оплатити зарплату вчителям та забезпечити дітям комфортні умови для навчання».

Як пояснює голова Новострілищанської ОТГ, населення ОТГ є невеликим і чисельність дітей є невеликою. При цьому є три школи. Одна у Квітневому, де може навчатися 140 дітей, а навчається близько 50. У Баківцях, де дітей у школі близько 80. Та у Нових Стрілищах є середня школа, яка може вміщати 360 учнів, а навчається 130.

«При фінансуванні галузі освіти, держава має свої пріоритети, з державного бюджету виділяється освітня субвенція, яка має використовуватись протягом року тільки на зарплату вчителям, а місцеві органи влади чи то ОТГ, чи район своїми коштами місцевого бюджету зобов’язані  фінансувати дошкілля, комунальні послуги закладів освіти, харчування,  технічний персонал, а також ремонти закладів освіти. Відповідно при зміні, порівняно із 2017 роком, у  2018 році освітня субвенція буде нараховуватись за іншим принципом. Якщо у 2017 році освітня субвенція громадам надійшла у розрахунку від кількості педагогічних ставок, то у  2018 році за основу передбачається кількість учнів та наповненість класів.  В нашому випадку так виглядає, що сума освітньої субвенції на заробітну плату вчителям буде меншою, ніж у попередньому році, при цьому урядом демонструються підвищення зарплати учителів. От і парадокс: коштів поступить менше, а ви на місцях хочете гризіться, а можете, то поясніть людям, що краще мати одну школу, але якісну, ніж декілька.  Зверху виглядає все гарно, а всі неприємності на місцях, - пояснює голова ОТГ. – Тому ми порахували, що доцільно буде об’єднати школу у Квітневому і школу в Баківцях в одну. А відстані у нас насправді невеликі. В школу у Баківціях ходить 4 села, а в Квітневому - приблизно 1,5 села. Ми купили Школярик і закріпили за Баківською школою. Цим автобусом за 20 хвилин можна об’їхати всі села і привезти в школу. Тому наша пропозиція, щоб діти початкової ланки навчалися в Квітневому, а 5-9 класу – в Баківцях».

Галина Козяр зазначає, що так можна було б забезпечити потрібну наповнюваність класів і залучити більше субвенції.

«Керівництво громади також мало намір при затвердженні навчальних планів додати варіативну частину, якої практично не було. Це факультативи з мови, математики.., ввести групи продовженого дня, гуртки. Ми запропонували, щоб діти мали дворазове харчування. Щоб мали додаткові уроки математики чи мови. Щоб батьки не думали про репетиторів, щоб вчитель встигав все пояснити в школі. Ми жодного вчителя не скоротили. Кожному пояснили, що він може вести факультатив, додатковий урок, групу продовженого дня», - продовжує співрозмовниця.

21314404 774270869446499 5166705764655643086 n
Свято 1 вересня у Квітневому НВК

За словами Галини Козяр, така пропозиція була озвучена в червні. Було створено об’єднання - Баківсько-Квітневий НВК, який є юридично зареєстрований. «Але батьки і вчителі взялися за приміщення контори, відремонтували його і перевели туди дітей. І виступили проти об’єднання та запропонованої реорганізації. Тому довелося шукати іншого компромісного рішення», - додає голова ОТГ.

Відтак, після останніх зустрічей із мешканцями нібито вдалося дійти до компромісу. «Йдеться про те, що є Навчально-Виховний Комплекс. Директор з Баковиць залишається директором, директор із школи у Квітневому залишається завучем по навчально-виховній частині, а класи початкові будуть поділені у цих двох школах. 1 А в Квітневому, а 1 Б в Баківцях. Тобто школа ніби одна, але діти як ходили, так і будуть ходити. Тобто ми збільшуємо наповнюваність, при цьому не йдемо проти бажання громади», - розповідає Галина Козяр.

Щоправда, голова ОТГ продовжує сподіватися, що люди змінять свою думку і дослухаються до її аргументів, а не слухатимуть плітки. «Хтось пускає плітки. Хтось людям неправильно пояснив, що нібито буде Новстрілищанська опорна школа, початкова школа буде у Квітневому, а Баківській школі не залишиться місця і її закриють. Я вже пропонувала, що ми приймемо рішення по опорній школі і в рішенні чітко пропишемо, що Баківсько-Квітневий НВК стане філією опорної школи, що початкові класи, наприклад, будуть у Квітневому, а 5-9 в Баківцях. Батьки не хочуть зрозуміти. Вони хочуть, щоб було як раніше».

Як запевняє Галина Козяр, школа в Квітневому в хорошому стані. «Там пластикові вікна. Там хороший харчоблок. В 2011 році ми виграли проект фонду «Відродження». Завдяки цьому проекту ми зробили внутрішній туалет, поновили меблі, дали музичне обладнання. Там є душова, туалети. На 2012 рік ми також подали запит на те, щоб (половина приміщень були незадіяні) відкрити дошкільну групу. Є два виходи для садочку і для школи. Коли устворилася ОТГ, також написали проект і зробили новий дитячий майданчик. Територія є віддалена від траси. Ми справді думали про те, аби забезпечити дітям максимально комфортні умови для навчання.  Ми пропонували забезпечити дитині розвиток. А зараз, так виглядає, нам усе це потрібно знищити… Ми заберемо наповнюваність, ми отримаємо меншу субвенцію, знищимо штатний розпис… Я не знаю, як достукатися до людей, щоб мене почули», - підсумовує голова ОТГ.

Люди вимагають усе залишити на своїх місцях

Натомість, мешканці сіл Бертишів, Репехів, Баківці та частково Трибоківці не погоджуються із позицією керівницвта ОТГ та вимагають, аби Баківсько-Квітневий НВК назад розділили на дві окремі школи та залишили усе так, як було раніше.

21979438 1499489196755747 1595774638 n
Батьки роблять ремонт у будівлі кошишньої контори, де зараз знаходиться Баківська ЗОШ. Фото Мар'яни Савицької
«В червні, коли в нас ще не було повністю відремонтоване приміщення кантори, але якраз робився ремонт, люди раптом дізналися, що Галина Іванівна хоче реорганізовувати школу і дітей початкової ланки перевести у Квітневе. Тобто людей до відома ніхто не поставив. Все відбулося по принципу один другому сказав. Тоді ми вирішили зібратися в школі і запросити голову ОТГ на зустріч, щоб вона могла все пояснити», - розповідає, з чого усе починалося, мешканка Бертишіва Мар’яна Савицька.

За словами жінки, зустріч таки відбулася. «Галина Іванівна прийшла, розказала, що от така реорганізація, що початкові класи переводимо до Квітневого, а 5-9 залишаємо в Баківцях. Ми апелювали, що ми проти, бо у нас початкова ланка нараховує 40 дітей, а в Квітневому близько 20-ти. Ми запитали, як будемо довозити? Голова ОТГ відповіла, що Школяриком. Але Школярик має 26 сидячих місць. У нас 40 дітей. По державних стандартах і вимогах діти повині їздити сидячи. Тому доведеться робити два рейси. А це 4 села. Вікова категорія дітей 6-10 років. 6-річні діти не можуть нормально 35 хвилин уроку всидіти, не те щоб приїхати на половину сьомої чи навіть на сьому до школи, ще півтори години чекати на своїх однокласників, потім відсидіти уроки і знову сидіти чекати на страших дітей, в яких більше уроків, щоб доїхати додому. Це треба буде зранку їхати і ввечері повертатися. Це маленька дитина. Це позначиться на її психологічному стані і на фізичному. Ми це все сказали голові ОТГ, дали звернення із 73 підписами (батьки і вчителі)», - розповідає мешканка Бертишіва Мар’яна. По закінчення зустрічі, за словами сіпврозмовниці, голова ОТГ сказала, мовляв, добре, тоді нічого не буде, і пішла.

21942437 1499489596755707 280913764 n
Зверенення мешканців до голови ОТГ про непідтримку реорганізації із підписами 73 людей
 22014697 1499490876755579 1126703213 n 21985878 1499491486755518 286109805 o

Жінка додає, що люди також не розуміють, чому така реорганізація є настільки необхідною, як запевняє голова ОТГ. «Галина Іванівна посилається на законопроект про те, що буде виділена субвенція відповідно до наповненості шкіл і якщо школа малокомплектна, то субвенції вона не отримає або отримає дуже мало. Але законопроект ще не прийнятий. Його тільки подали до розгляду, ще не факт, що він буде таким, як він є», - ділиться думками Мар’яна Савицька. 

Зустріч, за словами жінки, відбулася 22 червня. А вже 29 червня люди почули, що збирається сесія і депутати будуть голосувати за рішення про реорганізацію шляхом об’єднання шкіл в Баківсько-Квітневий НВК. І що початкова ланка буде у Квітневому.

«Я пішла на цю сесію. Перед голосуванням виступила і сказала, що вони зараз беруть на себе відповідальність за долю і здоров’я 40 дітей. Школярик може зламатися. Це техніка. На носі зима. Віддаленість школи Баківської від наших сіл – 1,5-2 км, а от до школи у Квітневому – близько 6 км. Випаде сніг, ми село віддалене, не завжди дорогу приберуть, то діти тиждень до школи ходити не будуть? Я їм все аргументувала з людської точки зору.

Крім того, при такій реорганізації голова мала би оприлюднити проект рішення і винести його на громадські обговорення. Цього ніхто не зробив. В нас такі обговорення вийшли тоді, коли люди зібралися в школі і запросили голову пояснити, що відбувається. Зрештою, є проект Лілії Гриневич, в якому чітко зазначено, що початкова ланка має бути максимально наближеною до населеного пункту, в якому проживають діти», - розповідає Мар’яна Савицька і додає, що під час цієї сесії їй неодноразово довелося чути від депутатів закид на кшталт «я знаю, як я маю голосувати». Зрештою,  об’єднання проголосували.

За словами жінки, мешканці довколишніх сіл - Бертишів, Репехів, Баківці та частково Трибоківці – самі  мають право вирішувати, де мають вчитися їхні діти:

«В нас є перевага – спортивний зал на 92 квадратних метри. В іншій школі – спортивна кімната. В нас все нове, нове водовідведення. Нові вікна. Приміщення в ідеальному стані. Харчоблок є в іншому корпусі старої школи. Також в нас в новій школі є приміщення, яке можна зробити під харчоблок. Організувати можна все, продумати. Але наше керівництво штучно все гальмує. Рік робляться документи. Їх би і не зробили, якби ми в липні не почали активно цими документами цікавитися».

21942370 1499488656755801 1479834161 n
Мітинг проти реорганізації 6 липня 2017 року. Фото Мар'яни Савицької
За словами співрозмовниці, люди навіть на мітинг уже виходили та запрошували директора департаменту освіти і науки ЛОДА Любомиру Мандзій. «6 липня я скликала батьків, ми склали вимоги, прийшли до голови, зачитали вимоги. На що вона по суті нічого не відповіла. Знову говорила про те, що не буде субвенції, не буде оплати. Але на цей же мітинг ми покликали керівника департаменту освіти пані Мандзій. І вона вже після цього мітингу в окремій кімнаті підтвердила Галині Іванівній, що таке рішення є неправильним. Тому що дітей такого віку не можна возити», - розповідає мешканка.

За словами Мар’яни Савицької, ситуація загострюється і стає непередбачуваною: «Люди вже говорять про вихід з ОТГ, про оголошення місцевого імпічменту голові. Все переходить у такий конфлікт, що ОТГ може просто розвалитися».

Як зазначила співрозмовниця, люди не зупиняться і не приймуть того рішення, яке їм пропонує голова ОТГ Галина Козяр. Максимум, на що готові піти – це компромісний варіант про поділ класів у школі в Квітневому та у Баківцях, щоб початкова ланка була і тут, і там. Але на компроміс люди згодні лише за умови, що депутати розглянуть та проголосують рішення про реорганізацію Баківсько-Квітневого НВК шляхом поділу на Баківську ЗОШ та Квітневий НВК, як це було раніше: «Голова нам обіцяла, що поки що все залишиться на своїх місцях, а після Нового року побачимо. Але ми їй не віримо на слово, бо вже не раз стикалися з тим, що вона одне говорить, друге робить, а ще інше думає. Галина Іванівна постійно кричить або недоговорює. А через такі крики нічого не виходить».

Відак, люди вимагають залишити обидві школи на своїх місцях. «5 дітей в класі – субвенція виплачується. В нас є 82 дітей. Прекрасне приміщення, зроблене нашими руками. Нехай наші діти залишаються на місці», - підсумовує Мар’яна Савицька. 

Мар’яна Савицька також додала, що подала позов до суду про визнання протиправним та скасування рішення №539 «Про реорганізацію шляхом приєднання Баківської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Новострілищанської селищної ради Львівської області та Квітневого навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Новострілищанської селищної ради Львівської області у Баківсько-Квітневий навчально-виховний комплекс «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Новострілищанської селищної ради Львівської області.

***

У понеділок, 25 вересня, у Новострілищанській сільській раді відбудеться позачергова сесія. Мешканці очікують, що депутати приймуть рішення про реорганізацію шкіл шляхом роз'єднання Баківсько-Квітневого НВК на Баківську ЗОШ та Квітневий НВК.

А поки кожна із сторін шукає правди та наводить свої аргументи, залишається тільки сподіватися, що діти у цій ситуації не постраждають та матимуть змогу отримувати повноцінну і якісну освіту, незважаючи на усі дорослі конфлікти.