media drug abuse by smamyblack d2znji9Згідно зі статистикою, половина всіх наркозалежних осіб в Україні вживає субутекс, витіснивши марихуану та опій. Цей наркотик є доступнішим, «універсальнішим». І набагато шкідливішим. Не меншого занепокоєнння викликає той факт, що по всій країні  також процвітають мережі аптек, які продають тисячі упаковок кодеїновмісних препаратів. Цей аптечний препарат теж називають наркотиком, бо за характером дії та хімічною будовою кодеїн близький до морфіну.

ЗВЕРНЕННЯ                                                                  

Шановні керівники! Наказом Міністерства  охорони  здоров’я  України № 188 від 01.08.2000 року «Про затвердження таблиць невеликих, великих та особливо  великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які знаходяться у незаконному обігу» були затверджені розміри наркотичних засобів, за які настає кримінальна відповідальність згідно з Кримінальним кодексом України.

А саме в таблицях було визначено відповідальність за зберігання бупренорфіну (особливо небезпечного синтетичного наркотичного засобу, що призводить до швидкого звикання який міститься в таблетках (Subutex B8)

Назва наркотичного
засобу 
Невеликі
розміри
(г) 
Великі
розміри
(г) 
Особливо великі розміри
(г) 
Бупренорфін до 0,012  від 1,2 до 12,0  12,0 і більше 

Кримінальна відповідальність наставала з 0,012 грама бупренорфіну, тобто якщо одна таблетка  Subutex B8 містить 0,008 грама, то кримінальна відповідальність наставала з 1,5 таблетки. Причому однієї таблетки (Subutex B8) вистачає на 8 чоловік. Вартість при цьому коливається від 500 до 600 гривень.

Півтори таблетки субутексу вистачає на 12 осіб або 12 доз для одного споживача наркотичних засобів. Вартість 1.5 таблетки субутексу коливається від 750 до 900 гривень. Водночас, субутекс є важким наркотиком, який належить до групи опіатів. Ця група найбільш небезпечна, до неї також входять героїн, морфін, трамадол. Якщо приймати наркотик не в медичних цілях, то ризик стати наркоманом дуже високий.

Субутекс для молоді привабливий тим, що його, подрібнивши до стану порошка, можна втягувати через ніс. Молодь думає, що якщо його вдихати, то це не є небезпечно. Думка, що якщо вживати наркотик іншим шляхом, а не ін'єкційним, то залежність так швидко не розвинеться, є хибною. Достатньо 2-3 разів, щоб сформувалася психологічна залежність, тобто потяг до наркотику, бажання постійно перебувати у стані безмежної радості і щастя. Чи ковтати таблетку, чи розводити водою і робити ін'єкцію, чи втягувати через ніс - немає значення. Механізм формування залежності спрацьовує однаково, оскільки так чи інакше наркотик потрапляє у кров.

DepressedWoman
За три роки з 2012 по 2015 популярність Субутексу виросла в декілька разів

Отже, даний наркотик є «універсальним» по можливостях вживання. Кілька років тому даний наркотичний засіб з'явився в Україні. Його завозять з-за кордону.

В 2012 році в наказ Міністерства охорони здоров’я України № 188 від 01.08.2000 року «Про затвердження таблиць невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які знаходяться у незаконному обігу» із незрозумілих причин вносяться зміни (наказ № 253 від 11.04.2012 р. МОЗ України), в результаті яких мінімальні розміри бупренорфіну, з яких настає кримінальна відповідальність, збільшуються в 7 (СІМ) разів з 0.012 до 0.08 грам.

Назва наркотичного
засобу 
Невеликі
розміри
(г) 
Великі
розміри
(г) 
Особливо великі розміри
(г) 
Бупренорфін до 0,08  від 0,8 до 8,0   8,0 і більше 

Тобто відповідальність настає з понад 10 таблеток Subutex B8 (ціна 5 -6 тисяч гривень та відповідно 80 доз для одного споживача наркотичного засобу), і це незважаючи на те, що даний наркотик є особливо небезпечним, призводить до швидкого звикання, його можна вживати будь-яким чином, він користується популярністю серед молоді, та не виявляється в організмі людини за допомогою тестів для визначення наркотиків, бо таких тестів просто немає.

Для прикладу відповідальність за зберігання марихуани починається з 5 грам (5 доз ціна 200 гривень за 5 грам), опій  з 0,005 грам (1 доза ціна 100 гривень), героїн з 0,005 грам (1 доза ціна 400 гривень), кокаїн, метадон 0,02 грами (1 доза ціна 500 гривень).

Це із зрозумілих причин призвело до того, що за три роки з 2012 по 2015 популярність цього наркотику виросла в декілька разів (універсальність вживання, немає відповідальності за зберігання до 10 таблеток, не визначається за допомогою наркотестів). Згідно зі статистикою, половина всіх наркозалежних осіб вживає тільки субутекс, витіснивши марихуану та опій, хоча субутекс є набагато шкідливішим, оскільки є  синтетичним наркотиком.

За три роки даний наркотичний засіб почав швидкими темпами поширюватись по усій Україні серед нашої молоді, приносячи біди в родини. Такими темпами ще за 2-3 роки, якщо нічого не змінювати, вся наша молодь перейде на субутекс (що містить бупренорфін) і виправити наркоситуацію буде неможливо, оскільки наркотичної залежності позбутися вкрай важко, а профілактика із недопущення вживання наркотиків на неналежному рівні.

Міністерство освіти України не ініціює проведення в школах та вищих навчальних закладах жодних профілактичних заходів: лекцій, круглих столів за участю студентів, педагогів, представників МВС по боротьбі з незаконним обігом наркотиків, лікарів-наркологів та представників реабілітаційних центрів, представників ЗМІ. Міністерством освіти України не ініціюються зміни до законодавства (вступного та навчального процесу) щодо вибіркового освідування студентів створеними комісіями (щоб унеможливити корупцію) на предмет вживання ними наркотичних засобів та психотропних речовин з метою профілактики наркоманії. Хоча профілактика наркоманії просто необхідна, оскільки всі наркозалежні починають своє знайомство з наркотиками у молодому віці 16-21 року (школа та інститут). Простіше не допустити вживання наркотиків молоддю, аніж боротися з цим явищем та лікувати наркозалежних, що вкрай важко.

Такими темпами ще за 2-3 роки, якщо нічого не змінювати, вся наша молодь перейде на субутекс (що містить бупренорфін) і виправити наркоситуацію буде неможливо

І хоча кажуть, що освідування студентів чи громадян на предмет встановлення чи вони перебувають з стані наркотичного сп’яніння це порушення закону, але повірте, що батькам краще нехай їхніх дітей освідують на предмет вживання наркотиків аніж після закінчення вузів вони дізнаються, що їхні діти почали вживати наркотичні чи психотропні препарати. За кордоном таке практикують, оскільки вони дійсно хочуть мати здорову націю, здорових дітей.

say no to drugs 2560x1600
Міністерство освіти України не ініціює проведення в школах та вищих навчальних закладах жодних профілактичних заходів
Міністерством охорони здоров’я час від часу вносяться зміни до даних наказів, вносяться нові наркотичні речовини, які починають вживати поодинокі особи. Але незважаючи на те, що субутекс по всій Україні вживає близько 50% наркозалежних і їхня кількість невпинно збільшується, розміри бупренорфіну, за які передбачено кримінальну відповідальність, ніхто не змінює, а адміністративна відповідальність нікого не лякає. І як би всі структури з цим не боролись, неможливо побороти те, за що немає відповідальності, лише затримати темпи його поширення (це те саме, що відповідальність за зберігання зброї починалась би з 10 пістолетів чи автоматів, а відповідальність за незаконну винагороду з 10 000 гривень.) Це стало можливим лише завдяки внесеним в 2012 році змінам до даного наказу МОЗ України і лише якщо повернутись назад до попередніх розмірів бупренорфіну дану ситуацію в Україні можна виправити та виростити здорову молодь.

Така сама ситуація в Україні склалась з вживанням так званих аптечних наркотиків, а саме кодеїновмісних лікарських засобів. До найбільш продаваних препаратів на основі цієї речовини входять «Пенталгін» , «Солпадеїн» , «Кодтерпін», «Кодетерп» і «Кодарин». Фахівці стверджують, що ми маємо справу з легальним смертельним наркотиком: за характером дії та хімічною будовою кодеїн близький до морфіну. У надмірних кількостях він здатен викликати відчуття ейфорії і швидке звикання, як і героїн та інші опіати. Він відпускається з аптек по рецептах, але не стоїть на предметно-кількісному обліку і тому все більше молоді починає своє знайомство з наркотиками саме з цих нарковмісних препаратів, за порушення правил відпуску яких передбачений лише штраф провізору в розмірі  500 гривень.

І це призвело до того що по всій Україні  процвітають мережі аптек, які продають тисячі упаковок кодеїновмісних препаратів нашій молоді, які прямо там вживають по 20-30 таблеток і отримують задоволення, за яке пізніше поплатяться своїм здоров’ям чи навіть життям, а аптеки отримують надприбутки.

Треба також зазначити що кодеїновмісні препарати є основним інгредієнтом для виготовлення найсильнішого та найшкідливішого  наркотику - так званого «КРОКОДИЛА», від якого людина вмирає протягом 1-2 років, і з яким так бореться держава, яка переживає за здоров’я нашої нації.

А все доволі просто: поставити основний інгредієнт, без якого не зробити наркотичний засіб «Крокодил» на предметно-кількісний облік і все - немає доступу до кодеїновмісних препаратів, немає «Крокодила», немає школярів та студентів в аптеках в чергах за дозою «Кодтерпіну». Навіть у Росії кодеїновмісні препарати поставлено на предметно-кількісний облік, щоб наркозалежні не могли виготовляти та вживати «Крокодил».  

Кодеїновмісні препарати є основним інгредієнтом для виготовлення найсильнішого та найшкідливішого  наркотику - так званого «КРОКОДИЛА», від якого людина вмирає протягом 1-2 років, і з яким так бореться держава, яка переживає за здоров’я нашої нації.

Так само було з препаратами, що містять зопіклон, а саме соннат. Він набував пиширення швидкими темпами доти, доки його не поставили на предметно-кількісний облік, після чого проблема вирішилась сама собою (аптеки перестали порушувати правила відпуску даного препарату), оскільки все легко можна було перевірити. Тропікамід теж масово збували наркозалежним особам, які просто втрачали зір від вживання тропікаміду,  доки не віднесли його до препаратів, що потребують предметно-кількісного обліку, і на цьому проблему було вирішено оскільки, якщо є дієвий контроль, то немає порушень.

І хоча проблема відпуску молоді кодеїносмісних лікарських засобів мережами аптек по всій Україні існує вже давно і неодноразово висвітлювалась в засобах масової інформації, дані препарати чомусь не віднесено до предметно-кількісного обліку. І якщо розібратися, то віднесення до предметно–кількісного обліку кодеїновмісних препаратів не створить жодних незручностей людям, яким вони дійсно необхідні і які мають рецепт,  а лише  буде можливість контролю за аптеками які його відпускають (оскільки при предметно-кількісному обліку рецепти зберігаються в аптеці і ведеться журнал приходу та відпуску даних препаратів, а без нього рецепти в покупців вилучати і зберігати не обов’язково, що і призводить до порушень та унеможливлює перевірку).  

І цей дієвий механізм не потребує жодних витрат з бюджету, голосувань у Верховній Раді, так само як і зміна розмірів наркотичного засобу бупренорфіну чи профілактичні лекції у вузах нашої держави. Все це можна при бажанні зробити за кілька днів, але чомусь не  робиться протягом років, хоча про проблему весь час говорять і шукають шляхів для її вирішення. Все що потрібно - це внести зміни до кількох наказів Міністерства охорони здоров’я, та вказівки з Міністерства освіти України щодо профілактики наркоманії. Бо наркоманія - це страшна невиліковна біда, а у всіх нас ростуть діти.   

Завдання держави - це добробут і здоров’я людей а не прибутки заводів та аптек, що виготовляють та розповсюджують наркотичні препарати. На сайтах в інтернеті можна побачити, що кількість лікарських препаратів, що містять кодеїн (Кодперпін та інші) в Україні почали випускати за кілька років в десять разів більше: з 3 до 30 мільйонів упаковок. Невже всі громадяни  так почали кашляти, і аналогів кодеїновмісним препаратам немає?

Ще однією проблемою, що заважає боротися з наркоманією є те, що для осіб, які займаються незаконним збутом наркотичних засобів(ст. 307 ККУ), контрабандою наркотиків (ст. 305 ККУ) та виготовленням наркотичних речовин а лабораторіях(ст. 313 ККУ), згідно з діючим Кримінально-процесуальним кодексом України передбачений арешт та як альтернатива – ЗАСТАВА, що негативно впливає на наркоситуацію в державі, оскільки якщо особам за збут наркотиків призначає суд заставу в розмірі 40-60 тисяч гривень, а не хоча би 200-300 тисяч, то це просто смішно. Особи платять заставу і виходять на волю до суду, мають змогу займатися тим же, що робили, впливати на свідків, уникати відповідальності, втягувати інших громадян в наркозалежність. А при попередньому КПК України їх арештовували, і вони не займались тим же промислом хоча би 3-5 років.

Шановні  керівники, якщо Вам дійсно не байдуже до долі нашої молоді, наших з Вами дітей, якщо Ви справді зацікавлені в тому, щоб нація була здоровою та сильною, то просимо Вас посприяти в наступному:

-      Внести зміни до наказів Міністерства охорони здоров’я і віднести  кодеїновмісні лікарські препарати («Кодтерпін» і т.п.) до препаратів, що  відпускаються по рецепту та стоять на предметно–кількісному обліку (щоб рецепти зберігались в аптеках і їх можна було при необхідності перевірити).

-      Внести зміни до наказів Міністерства охорони здоров’я і встановити розміри наркотичної речовини бупренорфіну, що міститься в таблетках ( Subutex B8 )  на рівні, на якому вони були до 2012 року, а саме:

Назва наркотичного
засобу 
Невеликі
розміри
(г) 
Великі
розміри
(г) 
Особливо великі розміри
(г) 
Бупренорфін до 0,012  від 1,2 до 12,0  12,0 і більше 

-      Зобов’язати Міністерство освіти України організувати проведення лекцій направлених на профілактику наркоманії серед молоді у вищих навчальних закладах та випускних класах ЗОШ України (розробити графік  проведення профілактичних лекцій за участі представників МОЗ та МВС), а також розробити можливість проведення вибіркових  профілактичних  освідувань студентів вишів з метою недопущення вживання наркотичних речовин.

-      Розглянути можливість внесення  змін  в діючий Кримінально- процесуальний кодекс України  з метою відміни ЗАСТАВИ, як альтернативи арешту за скоєння важких злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів а саме (ст..305,307,313 Кримінального кодексу України).

З повагою, Черга Юрій, керівник ГО «Закон. Порядок. Достаток»