pesЯ страшенно люблю собак. В дитинстві ми з братом довго воювали з батьками і періодично на кілька тижнів забирали додому песиків від бабусі. Десь в останніх класах школи ми таки «дожали» батьків і в нас з’явилася боксерка Торі. Уже у Львові я тримала німецького вівчура Зевса. І якщо там, де живуть мої батьки є багато лугів і полів, то у Львові я вперше зіштовхнулася з проблемою вигулу свого улюбленця. З того часу пройшло вже десять років але ситуація в місті мало що змінилася.

Офіційно на сьогодні у Львові діє лише один облаштований майданчик для вигулу чотирилапих друзів. Знаходиться він у парку Франка. Як розповіла Ольга Кирилович, координатор громадської ініціативи Дог френдлі сіті, цей майданчик допоміг частково вирішити проблему вигулу собак у центрі.

За її словами, майданчик має позитивний вплив як на звичайних мешканців, які перестали обурюватися, що собаки бігають де попало, так і на самих власників тварин. Адже користування майданчиком робить їх більш відповідальними. На майданчиках діють свої правила – як от прибирання за своїм собакою фекалій, вирівнювання поверхні якщо песик любить копати ямки тощо. Постійні «клієнти» влаштовують суботник з прибирання території, пильнують щоб нові учасники не порушували правил і прибирали за своїми улюбленцями.

З іншого боку, майданчик – це не тільки місце цивілізованого вигулу, а й безпека тварин. Однією з основних вимог – є облаштування подвійної хвіртки, що унеможливлює раптовий вибіг собачки за огорожу і відповідно – ймовірність потрапити під колеса автівки. Правда, ініціатива не зразу прижилася у місті і буквально в перші дні постраждала від вандалізму.

Але один майданчик для Львова це як крапля в морі. За словами Ольги Кирилович, на сьогодні розроблено проекти близько 20 таких локацій у різних частинах міста, хоча насправді потрібно в кілька разів більше. Найближчим часом майданчик для вигулу тварин з’явиться на вулиці Стрийській, 75 (в районі Автовокзалу). Площа майданчика буде близько 600 квадратних метрів, це дозволить одночасно вигулювати близько 10 собак. Загалом за «собачими» мірками це маленький майданчик. Для прикладу «парковий» формат цих об’єктів передбачає площу від 4000 квадратних метрів. Незабаром планується відкриття майданчика і на вулиці Промисловій, де гуляти будуть не тільки домашні песики а й утриманці ЛКП «Лев», яких на сьогодні просто немає де вигулювати взагалі. Скоро такі локації можуть з’явитися і в парку Культури і Стрийському парку.

psu1Облаштувати локацію задоволення не з дешевих. Один об’єкт обходиться у близько 200-250 тис грн. Левову частку бюджету – до 80%  –  становить огорожа. Решта – тренажери для тварин, станції для прибирання і навіть лавочки для комфортного перебування не тільки собак а й їхніх господарів.

Звісно, сума на облаштування собачої території для всього міста дуже немаленька. Але це питання потребує негайного вирішення.

За словами директора ЛКП «Лев» Оксани Кошак, на початок жовтня у Львові «легалізували» близько 10 тис песиків, добровільна реєстрація яких триває близько року. Водночас громадські активісти стверджують, що реальна цифра у рази більша. Нещодавно організація Аnimal-id.infoпровела соціологічне дослідження, згідно з яким нарахувала у Львові щонайменше 41 тисячу собак…

Можливо, процес прискориться коли міська влада візьметься за контроль тварин. Штрафувати власників «нелегалів» обіцяли ще з 1 січня цього року, але досі про такі випадки не повідомляли.

А тим часом за чотирилапих взялися і в столиці. Законопроект №7220 зареєстрували на сайті Верховної Ради 20 жовтня 2017 року. Зараз документ мають розглянути комітети, а згодом ще мають проголосувати депутати.

Законопроект запроваджує обов’язкову реєстрацію та чіпування усіх тварин: диких, бездомних та домашніх і забороняє розводити безпородних тварин. Для них запровадять обов’язкову біостерилізацію.Депутати планують заборонити самостійне поховання домашніх тварин. Власник повинен після смерті улюбленця повідомити про це ветеринарні служби та надати труп із порядковим номером та паспортом. Хочуть запровадити і обов’язковий психіатричний огляд для собак, які належать до потенційно небезпечних порід.

Обіцяють і штрафувати за недотримання закону. За неприбирання екскрементів - 850 грн та 1700 грн за повторне порушення впродовж року.  За використання тварин для жебракування - 5100 грн та 20 400 грн за повторне порушення. Такий же штраф чекає за розведення безпородних тварин. За продаж котів і собак з рук без документів - 340 грн та 20 400 за повторне порушення.Стільки ж доведеться сплатити за відмову від стерилізації тварин. Якщо вас спіймають з «нелегальною» твариною, то доведеться сплатити штраф - від 850 до 1700 грн.

І хоча закон ще не прийняли, у Львові вже почали чіпувати собак. Завдяки гранту міжнародної організації DogTrustWorldwide п’ять тисяч львів’ян зможуть безкоштовно прочіпувати своїх собак до кінця 2017 року.

Хочеться вірити, що ця ініціатива прискорить і облаштування території для комфортних прогулянок тварин…