44744 1 largeТрагедія у Харкові, ця моторошна смертельна ДТП, схоже, вкотре привела нас до тями, до питання: хто ж їздить за кермом нашими вулицями, як вберегтись від водіїв-убивць і як домогтися реального покарання для винуватців? Кажуть, Олена Зайцева на момент скоєння ДТП перебувала саме під дією наркотичних опіатів. Фатальна ДТП мала страшезні наслідки...

Та повернемось до Львова. За період з 1 січня по 31 жовтня патрульні Львівського управління патрульної поліції склали на водіїв 2 645 протоколів за нетверезу їзду, з них 1122 «по відмові», коли кермувальники відмовлялися проходити огляд на стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Більше 2 200 таких осіб позбавлено права керування транспортним засобом. Такі дані навів Форпосту прес-офіцер Патрульної поліції Львова Мар'ян Шпитак. «П'яних» історій у записах поліції чимало: тільки в ніч на 5 листопада патрульні зловили аж 18 неадекватних водіїв, при чому в одного з них уже не було місця в тимчасовому талоні на право керування. А як же всіх подивувала історія із волонтером, якого двічі за один вечір затримували львівські патрульні, але якого суд не покарав, не оштрафував, а відпустив на поруки. Суди цього року виправдали майже півтисячі водіїв, яких затримали львівські патрульні за нетверезу їзду.

Не лякає порушників закону і збільшений Радою втричі штраф за нетверезе кермування – 10 200 гривень з позбавленням права керування на рік (повторне затримання тягне 20 400 гривень штрафу і три роки без прав, ще наступне – 40 800 штрафу і 10 років без прав). Щоправда, уряд погодив посилення відповідальності за скоєння ДТП у нетверезому стані. За таке порушення, якщо воно спричинило тілесні ушкодження, хочуть саджати на 3-12 років.

А тепер перейдемо до суті діла. Уже майже рік на вул. Науковій, 49 не працює кабінет медоглядів на виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння. І все через інцидент із підозрою у нетверезому водінні голови Жовківської РДА Надії Щур. Тоді з наркологічного диспансеру звільнили  медиків, які приймали аналізи у затриманої. Згідно з результатами аналізів Надія Щур була тверезою, хоча поліцейські свідчили про явні ознаки алкогольного сп’яніння. Після скандалу кабінет закрили, а водіїв, які відмовляються пройти тест на стан алкогольного чи наркотичного сп'яніння, почали привозити у Комунальну міську клінічну лікарню швидкої медичної допомоги на вул. І. Миколайчука або у 8-у лікарню, що на вул. Навроцького.

Як розповів Форпосту колишній правоохоронець, голова ГО «Закон. Порядок. Достаток» Юрій Черга, пройшов майже рік від моменту «передачі таких повноважень», однак відповідних медумов для вичислення неадекватних водіїв створено так і не було.

«Раніше будь-яку людину, яка себе неадекватно поводила, яку поліція запідозрила у вживанні наркотиків, могли доставити для проведення освідування на предмет, чи є в її організмі ті ж наркотичні речовини. У нас був кабінет нарколога на Науковій,49. Він був цілодобовий. Там були лікарі, тести для виявлення наркотиків, драгери, і стояв такий «кобас», дорогий з реактивами, де можна було провести аналіз сечі. Це робилося зразу професіональними лікарями, які мають сертифікати наркологів, воно мало законність. Тоді видавалось заключення у трьох екземплярах – працівнику міліції, порушнику і один залишався в них. Після того, як кабінет закрили, відповідно до нового наказу департаменту охорони здоров’я ЛОДА від 10 лютого 2017 року про порядок проведення таких медичних оглядів було затверджено перелік закладів, яким надається таке право. Працівники поліції, з якими я говорив, кажуть, що у міських лікарнях нічого немає... А лікарі, які б мали відповідно до інструкції МВС та МОЗ, пройти «тематичне удосконалення» за відповідною програмою, насправді його не проходили. Виходить, всі тратять державні гроші, ловлять порушника, привозять до лікарні, лікарі роблять огляд, а потім адвокат п’яноголового питає в судді – чи має лікар це тематичне удосконалення? Наказ говорить, що управління охорони здоров’я і головні лікарі мають забезпечити відповідні заклади необхідним медичним обладнанням – тест-системами, приладами для визначення вмісту етанолу, наркотичних речовин, лікарських препаратів, що знижують увагу водіїв. І ось нарешті я отримую відповідь лікарів через управління охорони здоров’я ЛМР, що лікарями удосконалення не пройдено, а спеціальні тест-системи типу «снайпер» для виявлення наркотиків, медичні прилади типу «драгер», аналізатор «кобас» – відсутні і не використовуються. За 8 місяців в них нічого немає. І це виливається в те, що неадекватних водіїв не можуть освідувати. Якщо навіть є висновок, то в суді він може розвалитися», - пояснює Юрій Черга.

При цьому колишній правоохоронець підкреслює: якщо затверджений відповідний наказ, то чому «немає змоги його виконувати» – дві міські лікарні мають бути забезпечені усім необхідним. «А не так – одне розвалили, нічого не придумали і хай так буде! - обурюється Юрій Черга. – Але мої і ваші діти ходять по вулиці. І що воно нам дає? Спитаймо головного лікаря – у вас є тести, драгери? Невже владі так важко виділити 10 тисяч гривень і купити по 100 тестів на 2 лікарні?»

Забезпечити лікарні необхідним обладнанням повинне власне управління охорони здоров’я Львівської міськради та головні лікарі відповідних медустанов. Так відкоментувала ситуацію головний лікар Львівського обласного наркологічного диспансеру Мирослава Кабанчик.

«У зв’язку з тим, що нас почали звинувачувати у фальсифікаціях, бозна-чому, щоб не було монополіста, ми сказали – будь ласка, хай проводять обстеження міські лікарні з цілодобовим чергуванням. Наказом передбачено, що обстеження проводять лікар або навіть фельдшер, який навчений. Залучати спеціалізовану допомогу тут не потрібно. Є лікарні, які можуть оглядати водіїв, але коли оглядали ми – мене ніхто не питав, де я маю взяти драгери, чи можу закупити «кобас», наказом передбачена відповідальність головних лікарів, і так як це місто – Володимира Івановича Зуба. Вони знаходять кошти на рентген-апарати, які в 100 разів дорожчі, вони мають газовий хроматограф на етанол, але не можуть закупити тест-смужки принаймні на якісне дослідження наркотиків… я цього не розумію. Мене ніхто не питав, де я беру гроші. Було поставлено завдання і ми його виконували. Ми тягли ту лямку багато років, і кожен огляд то були суди, кляузи. Нехай місто забезпечить, врешті-решт поліцейські... Я свого апарату не можу віддати, він потрібен мені для нашого стаціонару. Якщо хтось чогось не знає – я готова пояснити лікарям, можу навчити, організувати курси. Але щоб не було звинувачень, що ми знов їх навчили не так як треба», - заявила Мирослава Кабанчик.

Про те, що відповідальність за невиконання наказу департаменту лежить на Львівській міськраді, також говорить і директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак.

«То до кого питання? Місто Львів має потужний бюджет, гроші на депозитах, і не має проблем, щоб закупити це обладнання. Просто треба правильно визначати пріоритети. Область не повинна виконувати функції, які повинен виконувати вторинний рівень надання медичної допомоги. Навіть працівник Фельдшерсько-акушерського пунктув стані провести освідування, а щоб максимально точним був висновок – закуповується мінімальний набір обладнання. Я не уявляю ургентної лікарні, яка не має обладнання для визначення цих станів. Це нонсенс. Та лікарня теоретично не має бути акредитованою, якщо не має засобів, щоб надавати ургентну допомогу, судячи з даних установи. На жаль, в медицині немає вертикалі управління. Власниками  установ є органи місцевого самоврядування – в даному випадку Львівська міська рада і вона має визначати, накладати відповідальність», - роз’яснила Ірина Микичак.

IMG 7385 IMG 7379 IMG 7380 IMG 7383 IMG 7384В управлінні охорони здоров’я ЛМР стрілки переводять на самі лікарні, а відповідь лікарень така: у Комунальній лікарні швидкої допомоги медприлади типу «кобас», спеціальні медичні прилади типу «ДРАГЕР», спеціальні експрес-тести типу «СНАЙПЕР» - відсутні. «Повністю дотримуватись вимог вищевказаної Інструкції не маємо змоги, у зв’язку з відсутністю в штаті лікарні посади лікаря-нарколога, чиє заключення є невід’ємною частиною освідчення». У 8-мій лікарні ситуація схожа: вище перелічені прилади і тести відсутні, а в медпрацівників, що здійснюють огляди, «відсутні сертифікати наркологів», «тематичне удосконалення за відповідною програмою вони не проходили». Що правда там додають, що «у зв’язку з відсутністю токсикологічної лабораторії,… виходячи з наявної матеріально-технічної бази та кадрового резерву, в лікарні здійснюється медичний огляд водіїв транспортних засобів на виявлення КЛІНІЧНИХ ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння».

23666556 1478942268820012 73212288 nДо слова, у патрульній поліції Форпосту також повідомили, що освідчення водіїв на стан наркотичного сп'яніння проводить лікар-нарколог у Пустомитівській районній лікарні. Щодня патрульні возять всередньому 2 водіїв на перевірку. Здебільшого водії відмоляються проходити обстеження і на них оформляють протокол за відмовою, а це автоматичне визнання провини. А далі вже скеровують адмінпротокол на розгляд до суду.

Так чи інакше у поліції запевняють, що діалог щодо вирішення проблеми ведеться. Хочеться, аби водії, які беруться за кермо автомобіля в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, врешті набрались страху і просто не могли скористатися прогалинами у наказах та інструкціях, йшли під суд, були покарані, а міська влада і відповідальні установи не нехтували безпекою містян!