Старічі 01...або куди «виселили» з наметів військовослужбовців 184-го навчального центру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Старічі 03Забігаючи наперед, скажу, що все побачене на знімках  не показуха і не спеціально підготовлений до приїзду журналістів матеріал. Все це – нормальне і звичайне життя воїнів, які приїхали отримати нові навички та військові знання до цього навчального центру. З першого погляду, це звичайна типова казарма, просто щойно збудована. Та це далеко не так. Потрапивши в середину, відразу звертаєш увагу на те, що тобі тепло. І, зайшовши з вулиці, вже за кілька хвилин виникає бажання скинути верхній одяг. На вікнах немає звичного «казарменого» конденсату та не смердить затхлим повітрям, хоча проживає тут близько трьох сотень воїнів. Все завдяки розумно побудованій сучасній системі опалення та вентиляції приміщення.

Старічі 05— На відміну від морально і фізично застарілих радянських норм, в наших казармах є цілодобове постачання гарячої води, — розповів головний інженер квартирно-експлуатаційної служби частини Василь Кононученко. — І це не вимагає багато коштів. Адже стало можливим завдяки застосуванню передових технологій енергозабезпечення. Ця гаряча вода, що іде на побутові потреби та опалення казарм є охолоджуючою рідиною електричного генератора, що живить наше містечко. Таким чином ми не використовуємо зайвих енергоносіїв для підігріву води. 

Старічі 06Та й взагалі в будівництві казарми використано чимало «розумних» технологій, наприклад лампи нічного освітлення, що вмикаються з настанням темряви. Так само освітлено енергозаощадливими ліхтарями і всю територію навколо. Контролює споживання електроенергії сучасна автоматика. Окрема увага приділена пожежній безпеці. По всій стелі вмонтовані датчики вогню та диму. Також на стінах, по периметру казарми встановлені гучномовці, за допомогою яких командир може вільно спілкуватись зі всім підрозділом, незважаючи на велику кількість людей та площу приміщення.

Старічі 12Особливо уважно  тут ставляться до організації побуту та гігієни. Адже навчання в полі передбачає, що людина повертається до місця відпочинку не лише втомленою, але й брудною. Сучасні вбиральні, душові кабіни і, навіть, пральна машинка.

— Нам повністю вистачає всього що тут є, — поділився враженнями молодший сержант військової служби за контрактом Микола Гарбарчук. — Кожного вечора ходимо помитись в душ, при потребі можна попрати свої речі. Коли я йшов до війська, то мені знайомі казали, що тут багато змін на краще. Але я не очікував, що це дійсно так.

Старічі 14Загалом на будівництво цієї казарми державою було витрачено близько 8,8 мільйонів гривень. І видно, що гроші не потрачені на вітер.

Поруч з вже завершеною казармою знаходиться ще одна. До неї можна дійти по викладеній сучасною бруківкою доріжці. За документами, ця будівля готова вже на 87 відсотків. Хоча за словами військових тут залишилось лише нанести останній шар зовнішньої штукатурки типу «Короїд» та трішки облагородити навколишню територію. Але це вже після того, як зійде сніг і твердо встановиться тепла погода. Завершити все вчасно завадила зміна підрядної організації та проведення додаткових аукціонів (попередній підрядник систематично не дотримувався умов укладеної угоди і затягував процес будівництва). Але з огляду на те, що в середині приміщення готове на 100 відсотків, керівництвом разом із підрядником було прийнято справедливе рішення заселити туди людей, які до цього були розташовані у наметах. Завдяки цьому військовослужбовці перезимували, не відчувши на собі лютість холодів та вітру.

Старічі 20— В нас завжди тепло, — розповів молодший лейтенант Юрій Лев. — Ось на трубах опалення стоять спеціальні засоби контролю. І ми самі визначаємо собі, якою має бути температура в нашому спальному приміщені. Хоча піднімати планку вище ніж + 20 градусів за Цельсієм немає змісту.

Не можна обійти увагою і той факт, що під час розробки казарм було уважно вивчено потреби офіцерів підрозділу. Для їх роботи виділено окреме просторе приміщення, де є можливість організувати роботу кожного військового керівника.

Станом на 1 січня поточного року ця казарма обійшлась платникам податків трохи більше за 8,4 мільйони гривень. А на завершення всіх робіт на цьому об’єкті на 2018 рік заплановано до реалізації ще трохи більше одного мільйона гривень.

Ще один об’єкт, який зараз проходить повну реконструкцію та переобладнання — це військова їдальня. Як бачите на знімках, робота тут кипить. І хоча основна реконструкція вже завершена, залишилось довести до кінця оздоблення та встановити систему вентиляції, сучасні печі і котли для приготування їжі.

— Я сподіваюсь, що наша їдальня буде взірцем переходу Збройних Сил України на нові стандарти харчування особового складу, — розповів майор Олег Кузін. — Ми плануємо запустити її вже до Пасхи. Необхідні гроші є, все що нам для цього потрібно вже закупили.

На капітальний ремонт цієї їдальні було виділено майже 6,4 мільйони гривень. І як бачимо, всі ці кошти витрачені на застосування передових технологій, що будуть служити довгі роки.

Не можна обійти увагою і те, що крім «інтелектуальності» та «економічності» нові споруди навчального центру є ще і максимально екологічно чистими. Бо система каналізації та збору стічних вод побудована таким чином, щоб не порушувати екологічну ситуацію в регіоні.

— Я можу сказати, що служу в курортній зоні, — сказав солдат строкової служби Дмитро Мороз. — Чисте повітря, гарні ліси. В цивільному житті я платив гроші, щоб хоча б на день виїхати в такі місця.

Отже «реконструкція» Збройних Сил України триває. І під час її проведення вже є серйозні результати, які можна назвати своєрідною «побутовою революцією».