25578992 2001733413437066 1384108287 oНова «гаряча» земельна крапка у Винниках виникла за адресою вулиця Забава, 137.У цьому будинку мешкає три сім’ї. Згідно з документом БТІ від 1957 року, земельна ділянка площею 37 сотих біля будинку по вулиці Забава, 107 (після зміни поштової адреси номер будинку став 137-м), належить його мешканцям. Але у 2006 році Винниківська міська рада віддала цю земельну ділянку в оренду на 10 років фірмі «Бальтазар». При цьому було використано простий механізм. На ділянку завезли будівельні блоки, завдяки яким імітувалося будівництво. Далі чиновники нібито встановили факт незавершеного будівництва і на підставі цього заключили договір про оренду земельної ділянки. Тож, порушення відбулося уже на початковій стадії цієї скандальної історії.

Вісім років на цій ділянці жодних робіт не проводилося. Лише у 2014році фірма «Бальтазар» спробувала почати будівництво, щоби мати підстави продовжити оренду. Але тамтешні мешканці разом із сусідами цього не допустили. Тоді міським головою Винник був Сергій Уваров. «Він мав безпосереднє відношення до фірми «Бальтазар» і, відповідно, до спроби «освоїти» цю земельну ділянку, – каже депутат ВМР Володимир Почаєвець. – На сьогоднішній день син колишнього мера Винник – Віталій Уваров є одним із засновників «Бальтазару». До 2015 року власником фірми був Андрій Чорний – бізнес-партнер Сергія Уварова». 

25497485 2001740300103044 1644395181 n
Погоджена схема з мешканцями на будівництво 4-ох котеджів.
У 2015 році відбулися міcцеві вибори. Продовжити оренду «Бальтазару» завадили місцеві мешканці. Тож, другу спробу зробити це Уваров здійснив уже за каденції теперішнього міського голови Винник ВолодимираКвурта. Це питання півроку «лежало» у міській раді. Втім, «Бальтазару» і мешканцямвдалося досягнути мирової угоди. Забудовник погодився звести лише 4 котеджі, а не 13, як планував раніше. Отож, винниківські депутати продовжили «Бальтазару» термін оренди ділянки ще на два роки (від 12 травня 2016 року до 12 травня 2018 року). Але при цьому висунули умови: «Бальтазар» не буде виходити за «пляму забудови», яка є в графічному додатку до рішення сесії, дотримуватиметься природоохоронних норм (поблизу є річка та озеро,від яких необхідно відступити 25 метрів). Перед будинком під номером 137 було заборонено проводити будівельні роботи, а прибудинкова територія залишалася за теперішніми мешканцями.

Zabava3«Зважаючи на мирову угоду мешканців із забудовником, депутати погодили продовження оренди ще на два роки. За це рішення проголосувало 14 депутатів – мінімальна кількість для прийняття рішення, – каже Володимир Почаєвець. – Якби не було цієї мирової угоди, то оренду би не продовжили. Але прийшов Андрій Чорний, заявив, що «Бальтазару» цілком достатньо місця для 4-ох котеджів і їх усе влаштовує. Як з’ясувалося згодом, це була не правда».

Після того, як депутати продовжили оренду, забудовник відмовився виконувати рішення договору і знову затіяв будівництво 13-ох котеджів. При цьому «Бальтазар» встановив нові межі забудови, проігнорувавши графічний додаток до договору про оренду.

Щоби захистити свої права, мешканці будинку подали заяву до суду із вимогою скасувати договір про оренду земельної ділянки і ще одну заяву із проханням до завершення розгляду справи заборонити проводити будь-які будівельні роботи на цій ділянці. Суд задовольнив клопотання винниківчан і «заморозив» будову, а також заборонив будь-які дії пов’язані із цієї ділянкою. Проте забудовник і далі на власному сайті продає 13 котеджів, які хотів би збудувати на вулиці Забава. Також надіслав заявку у «Львівобленерго» із проханням забезпечити електропостачанням майбутні котеджі.

25551618 2001731850103889 1947495024 oПравоохоронні органи стверджують, що ця справа не в їхній компетенції. Мовляв, є будівельна інспекція, а тасвоєю чергоюкиває на інші органи, приміром, на природоохоронні, водні ресурси, екологів. Усі ці інстанції на звернення громадян відповідають, що вони не в змозі провести перевірку через те, що їх просто не пускають на ділянку. 

«На жаль, чіткого механізму спонукання виконання умов договору із міською радою немає. Юристи ВМР стверджують, що вони не в змозі подати позов до суду, це повинні зробити мешканці. Мешканці так і вчинили, – каже Тетяна Кізима, яка проживає у будинку на вулиці Забава, 137. – Забудовник врешті погодився зменшити свій апетит і збудувати не 13, а 10 котеджів. Але при цьому «Бальтазар» збирається порушити природоохоронні норми і, зрештою, сам договір оренди. Забудовник обгородив земельну ділянку, на якій збирався затіяти будову, при цьому за огорожею опинилися городи мешканців будинку, а металеві конструкції повстали у 3-ох метрах від вікон будинку».  

Zabava2Мешканці вулиці Забава і Ломоносова вирішили провести толоку, на якій прибрали прибудинкову територію від будівельного сміття.Це дозволило мешканцям безперешкодно дістатися до своїх городів. Тоді «Бальтазар» вдався до іншої тактики. Забудовник почав будову із порушенням природоохоронних норм. Від озера вони відступили не 25 метрів, як цього вимагають чинні норми, а лише 6. Після того, як почалися роботи по спорудженню фундаменту, рівень води в озері різко упав. «Вони залізли в землю, зробили підкоп під дамбу і вода почала втікати», – каже Любов Гнатюк, мешканка будинку по вулиці Забава, 137.     

«Після втручання судового виконавця «Бальтазар» врешті припинив будівельні роботи, – каже Тетяна Кізима. – До того вони намагалися не зупиняти будову. Одного разу будівельна техніка із бетоном не змогла потрапити на ділянку через припаркований одним із мешканців автомобіль. Представники «Бальтазару» написали заяву у поліцію і вимагають компенсувати збитки. А слідчий у цій справі натякав на те, що кращедля усіх буде пристати нам на пропозицію «Бальтазару» з приводу ділянки і полюбовно вирішити цю суперечку. Тобто, зі всіх сторін мешканців схиляють до мирової угоди, яка по суті суперечитиме не лише договору оренди із ВМР, а й іншим правовим актам».

25552692 2001732053437202 1186527843 oЗа словами пані Гнатюк на переговори із мешканцями будинку, окрім представників «Бальтазару», приїжджають люди, які називають себе учасниками АТО. «При чому, до Винник вони не мають жодного відношення. Вони з Левандівки, з інших районів Львова,  – каже Л. Гнатюк. – Вони приїжджають сюди і втручаються у справи місцевих мешканців, міської ради. На одній із таких зустрічей ці люди заявили, що залагодять усі питання із Винниківською міською радою. Навіть, питання із охороною зоною річки. Ось така зухвала поведінка атовців. Коли винниківські учасники бойових дій приїхали на одну із таких зустрічей і запитали своїх колег, що відбувається, ті відповіли, що їм обіцяно три котеджі. Потім вони сказали, що тільки один. А коли винниківчани запитали чому будова буде у нашому місті, а котедж відають не місцевому хлопцю, зайди відповіли, що уже про котедж не йдеться, а лише про гроші для громадської організації. Мовляв, це буде подяка за сприяння будівництву».

25579064 2001733093437098 2030430242 o
ГО «Інвалідів - учасників бойових дій АТО»
Також на стороні забудовника опинилися і двоє винниківчан, учасників АТО – Максим Каменецький та Олег Янда. Один із них позиціонував себе як прораб, інший як агент із продажу наразі незбудованих котеджів. Оцінку їхній діяльності красномовно висловила громадська організація «Інвалідів - учасників бойових дій АТО» м. Винники». «Максим Каменецький та Олег Яндазрадили та продали інтереси громади та свого рідного міста і більше ніякого відношення до ГО «Інвалідів - учасників бойових дій АТО» м. Винники не мають», – йдеться у повідомленні організації на її офіційній сторінці у Фейсбуці.

Члени громадських організацій, які виступили на стороні «Бальтазару», намагалися також вплинути і на суддю Личаківського районного суду Сергія Гирича, який заборонив до завершення розгляду справи проводити будь-які дії стосовно цієї ділянки. Близько двох десятків громадських діячів прийшли в суд із претензіями до цього рішення. Сергій Гирич навіть звертався до Вищої суддівської ради із заявою про погрози на його адресу від  цих активістів.   

Міський голова Винник Володимир Квурт заявляє про підтримку мешканців. Мовляв, він на стороні слабших, а не бізнесу. Але коли настає час підкріпити свої слова ділом, поведінка пана Квурта змінюється. Ось і юрист міської ради Винник у судді зайняв позицію протилежну тій, яка була озвучення В. Квуртом у його ж кабінеті на зустрічі конфліктуючих сторін. Юрист заявив суду, що ділянка не належить мешканцям. І це попри наявність документів із БТІ, що підтверджують протилежне. «Коли суддя запитав у юриста ВМР яка саме територія належить будинку, він відповісти не зміг, – розповідає ТетянаКізима. – Такі документи у нас є, а ось міська рада не володіє інформацією. Хоча у липні 2017 року мешканці отримали від Володимира Квурта документ, в якому йдеться про розподіл земельної ділянки із чіткими координатами того, що відходить мешканцям, а що підлягає забудові. Офіційний документ із підписом, печаткою. Тож, виходить так, що юрист суперечить міському голові».

Наступне засідання суду у цій справі відбудеться 9 жовтня. У позасудовому полі мешканцям і забудовнику наразі не вдається порозумітися. 

 

Автор: Гліб Ваколюк