medium456788765Уявіть, що на сільській дискотеці ви бачите, як танцює хлопець із ДЦП. Саме так почалося знайомство Олега Савчука з Іваном Маслюком. А їхня дружба згодом вилилася в заснування Фонду здійснення мрій On 3 Wheels. Про це розповідає Громадське.

Іванові Маслюку 22 роки. Він живе з батьками в селі Березівка на Львівщині. Попри те, що хлопець народився із ДЦП, у школі особливих проблем не мав, розповідає він:

«У мене не було якихось комплексів. Я відучився 11 років, планував здобувати освіту історика. Плани були такими ж, як і в однокласників».

Під час навчання в школі Івану допомагала його сестра Яна, молодша на 10 хвилин. Вона народилася здоровою. Вступити на історичний факультет Іванові завадило ЗНО з української мови — хлопець не набрав прохідного балу. Іван каже, що для нього це був складний етап:

«У мене була депресія цілий рік. Урятував дзвінок Сави (Олега Савчука — ред.), з яким познайомилися на сільській дискотеці. Він сказав, що ми їдемо в Лісабон».

Ідея поїхати в Португалію народилася під час звичайних посиденьок на кухні:

«Ми з Савою пили чай у мене й він запитав: «Про що ти мрієш?» А я вже два тижні думав, що було б круто побачити океан».

Спершу планували, що Іван поїде на коні, але така подорож була б виснажливою та дорогою. Альтернативний варіант знайшли в Німеччині — спеціальний триколісний велосипед для людей з інвалідністю.

Команда складалася з чотирьох людей: Іван та Сава їхали на велосипедах, Антон знімав і монтував відео, а Сашко керував машиною, де були наплічники, палатки та все необхідне для мандрівки. А також відповідав за побут — їжу, проживання, поділ бюджету. З України хлопці виїхали в серпні.

В Європу команда взяла лише 250 євро. І якби не фінансова підтримка благодійників і допомога діаспори, подорож закінчилася б у Польщі. Та хлопці проїхали 12 країн і за 100 днів дісталися мису Рока — крайньої точки Європи. Загалом на подорож витратили 6 тисяч євро.

«Коли ми повернулися, то зрозуміли, що не можемо жити так, як жили раніше. Ми почали перейматися проблемами людей з інвалідністю», — розповідає Іван.

Так з’явилася ідея започаткувати Фонд здійснення мрій On 3 wheels.

Під час подорожі хлопці побачили у Франції «джульєтку» — це одноколісний візок, на якому можна піднімати людей з інвалідністю в гори.

«Я був першим, хто випробував «джульєтку». Команда волонтерів підняла мене на Говерлу 1 липня 2016 року», — згадує Іван. Відтак передав естафету іншим людям з інвалідністю.

Нині On 3 wheels ділиться на дві частини. Першою опікується Сашко, він організовує походи в гори, шукає волонтерів, домовляється з учасниками. За два сезони команда волонтерів здійснила мрії більш ніж 20 людей з інвалідністю. Другою частиною проекту займається Іван. Він проводить лекції про проблеми інклюзії в Україні, розповідає про проект.

«Ми збираємо гроші на другу «джульєтку» і Саша, щоб мене мотивувати, сказав: «Коли в нас буде нова «джульєтка», ми візьмемо тебе в гори. Знову».