komu teper mozhno ezdit s migalkami 245033 620x0Проглянувши стрічки з новинами за вихідні, можна дійти висновку, що в Україні було скасовано якийсь указ, що регулював правила використання спецсигналів на автомобілях, і відтепер кожен охочий може купити на авторинку «мигалку», а то й сирену, і кататись у своє задоволення зі «світломузикою», пише Аuto.ria.com

Однак насправді ситуація інша: використовувати спецсигнали дозволено лише на транспортних засобах із переліку, який ми наведемо нижче. Що ж насправді відбулося? Врегульована правова колізія, яка існувала протягом 3 років: поліція, екстрена медична допомога та інші служби фактично користувались спецсигналами без належних юридичних підстав. Тепер же ця колізія ліквідована, і все повернулось у «чисте» правове поле.

Отож, встановлювати проблискові маячки синього кольору та звукові спецсигнали дозволяється на ТЗ, що використовуються для перевезення осіб, стосовно яких здійснюється державна охорона, та на ТЗ, призначених для виконання оперативних завдань. Червоні «мигалки» та звукові спеціальні пристрої можна використовувати виключно на автомобілях патрульної поліції або інших підрозділів Нацполіції, на які покладено обов’язки із забезпечення безпеки дорожнього руху.

Спеціальні світлові сигнальні пристрої червоного та зеленого кольорів можуть додатково встановлюватись виключно на ТЗ відповідних підрозділів Національної поліції та Управління державної охорони, що здійснюють супроводження осіб, стосовно яких здійснюється державна охорона, та на ТЗ, які використовуються для пересування таких осіб. Простіше зі спецсигналами жовтого кольору, які встановлюються на автомобілях охоронних служб – право на їх використання можна вже отримати у ГСЦ МВС, подавши туди відповідний пакет документів та сплативши 68 гривень.

Слід розуміти, що для встановлення спецсигналів спершу треба отримати дозвіл. До цієї зміни у законодавстві їх фактично не було де отримати, оскільки ДАІ, яка цим питанням опікувалася, була розформована. У найближчий час МВС буде призначено відповідну структуру, яка й видаватиме ці дозволи. Тоді питання із «мигалками» буде остаточно закрито.

Нагадаємо, що штраф за незаконне використання спецсигналів (тобто коли вони навіть не увімкнені, але присутні на автомобілі) чималий: 8500 грн та конфіскація «блималок» чи «крякалок».