1 0e658e n s 3hot 1З моменту офіційної інавгурації Володимира Зеленського на посаду глави держави пройшло приблизно 2,5 місяці. За цей час президент неодноразово давав обіцянки українцям, багато з яких зобов’язався виконати серед перших своїх рішень.

За підрахунками експертів, таких зобов’язань вже понад сотню. Реалізація багатьох кардинальних задумів зазвичай розтягнута в часі, але деякі з них обіцяні вже до кінця поточного року. Як саме Володимир Зеленський обіцяє змінити життя у країні найближчим часом, розглянемо детальніше.

На що впливає президент

В Україні президентська влада обмежена впливом на міжнародну політику та сферу безпеки і оборони. Також глава держави має повноваження призначати топ-чиновників у силові структури, регіональні держадміністрації і пропонувати кандидатури в уряд.

За допомогою права законотворчої ініціативи президент може робити реформування будь-яких сфер життя суспільства і подавати проекти законів на розгляд Верховної Ради.

Тому логічно очікувати активності президента саме в цих областях: зовнішній політиці, обороні, реформах.

Строго кажучи, сфера економіки та соціального розвитку – компетенція Кабінету Міністрів, главою якого є окрема фігура – прем’єр-міністр. В Україні склалася неписана традиція, що президент, як лідер нації, відповідає в тому числі і за соціально-економічний блок. Саме тому на главу держави покладаються відповідні надії. Володимир Зеленський – не виняток.

Обіцянки і гарантії президента Зеленського

Згідно з даними порталу «Слово і діло», що спеціалізується на аналізі обіцянок політиків та чиновників різного рангу, з моменту вступу в посаду 21 травня Володимир Зеленський дав понад 140 обіцянок. І деякі вже встиг виконати.

До слова, все, що записано в його передвиборчій програмі, президент має намір реалізувати за п’ять років, як так збирається керувати країною тільки один термін. За першими рішеннями глави держави можна судити про його пріоритети.

Кадрові рішення

Як і кожен глава держави, Зеленський почав з того, що сформував кістяк своєї команди. В цілому обіцяв нові обличчя при владі, однак привів до президентської адміністрації, яку перейменував на Офіс президента (ОП), представників колишніх владних кіл.

Зокрема, призначив Руслана Рябошапку, заступник міністра юстиції в Кабміні Яценюка, на посаду заступника глави ОП. Андрія Богдана, чиновника в урядах Тимошенко і Азарова, останнє робить його причетним до люстрації, поставив керувати Офісом президента.

Навколо особистості Богдана періодично спалахують скандали, так як він є близьким до олігарха Ігоря Коломойського. У пресі зустрічається інформація, що проти його призначення виступали США. На сайті електронних петицій за відставку чиновника підписалися понад 33 тисяч українців (при необхідних 25 тис).

Також призначив міністра фінансів Олександра Данилюка в Кабінеті Гройсмана секретарем Ради Національної Безпеки і Оборони України.

Зеленський провів кадрові перестановки в українській делегації ТКГ в Мінську, яка відповідає за реалізацію Мінського процесу. Повернув до складу групи другого президента України Леоніда Кучму і дипломата Романа Безсмертного.

Прихильність Мінським угодам, перезавантаження Мінського і Нормандського форматів були названі серед пріоритетних завдань президента. Досягнення останньої ТКГ – просування по поверненню полонених, документарна фіксація перемир’я, роззброєння Станиці Луганської і відведення важкої зброї на двох ділянках лінії зіткнення.

За словами Безсмертного, результати засідання істотні, головний з який – це підготовка правових підстав для обміну полоненими. І Зеленський, і залучені особи заявляють про те, що найближчим часом обмін відбудеться. Для деяких арештантів може знадобитися близько місяця або більше, але в цілому, до кінця року очікується реалізація цього питання.

Що стосується Нормандського формату, Володимир Зеленський підтвердив зустріч учасників на рівні МЗС у серпні цього року:

«В кінці серпня передбачається зустріч в «Нормандському форматі» чотирьох представників на рівні міністерств закордонних справ»

Сторони обговорять виконання поточних домовленостей. Після цієї зустрічі Зеленський також має намір зустрітися на рівні глав держав Франції, Німеччини, Росії та України в рамках Нормандського процесу.

Законотворчість Зеленського і боротьба з корупцією

У передвиборчій програмі президента особливу увагу приділено законотворчості. Зеленський не відійшов від виконання своїх обіцянок після вступу на посаду. І хоча перший обіцяний проект закону «Про народовладдя» (про референдуми) президент ще не подав, у Верховній Раді зареєстровано вже кілька ключових президентських законопроектів:

  • Проект закону про імпічмент президента;
  • Проект закону про відповідальність за незаконне збагачення (конфіскація незаконних активів чиновників і супутня відповідальність);
  • Проект закону про забезпечення особистого голосування народними депутатами України (боротьба з кнопкодавством);
  • Проект закону про старт роботи Вищого Антикорупційного суду;
  • Проект закону щодо очищення влади (люстрація).

Також президент подав до парламенту законопроекти про новий ринок електроенергії, зниження її вартості та про альтернативні джерела енергії.

Серед обіцянок населенню було запевнення у відстроченні штрафних санкцій за нерозмитнені авто на єврономерах. Як відомо, 22 серпня настає термін відповідальності для власників тих транспортних засобів, хто не провів належне митне оформлення. Президент пообіцяв продовжити відстрочку ще на три місяці (90 днів), подавши відповідний законопроект в Раду.

Також, за повідомленнями команди Зеленського, в даний момент готуються проекти законів про реформування СБУ та розкриття інформації про закупівлі для оборони і безпеки.

«Сфера оборони та безпеки зараз вимагає негайної реформи. Історично в цих сферах стояв гриф секретності і державності, якими зловживали. Тому зараз РНБО буде фокусуватися на тому, щоб в день початку роботи нового парламенту президент вніс закони, які зрушать з мертвої точки реформу в сфері безпеки і оборони. Якщо говорити про оборонну сферу, то треба міняти процедуру оборонного замовлення. Зараз близько 90% закупівель відбуваються в таємному режимі. На цьому хтось заробляє або, як мінімум, гроші використовуються неефективно. Тому повинен бути застосований принцип мінімально доцільної секретності, як він застосовується у багатьох країнах світу»

Будь-які законодавчі ініціативи президента повинен підтримати парламент. Як відомо, Верховна Рада VІІІ скликання відхилила розгляд зазначених законопроектів Зеленського, які були позначені як невідкладні.

На дострокових виборах в Раду, де більшість місць отримала пропрезидентська «Слуга народу», підтримка багатьох пріоритетних законів ймовірно відбудеться вже цієї осені, тобто до кінця поточного року.

Антикорупційні заходи та просування реформ

Крім законопроектів, спрямованих на викорінення корупції, президент дав старт реформі митної служби. І підписав Указ про боротьбу з контрабандою на митниці. Завдання для нового керівника Митної служби Максима Нефьодова, призначеного Кабміном – створення структури європейського зразка, вільної від корупції. Для початку – прийняття Митного Кодексу та усунення зайвих контролерів на митниці.

Також були підписані укази, так чи інакше пов’язані з антикорупційними заходами:

  • про боротьбу з рейдерством;
  • про обов’язковий електронний облік деревини (боротьба з нелегальним вивезенням з України лісу-кругляка);
  • про розвиток електронних послуг;
  • про поліпшення якості доріг.

За словами секретаря РНБОУ Данилюка, в даний момент команда президента веде переговори про амністію капіталів, що було однією з обіцянок Зеленського. Але перш ніж запустити цей процес на практиці, необхідно реформувати податкову службу, вважає чиновник. Амністії не підлягають кошти, здобуті злочинним або корупційним шляхом, уточнив Данилюк.

Заступник глави Офісу президента Олексій Гончарук в інтерв’ю агентству Bloomberg від 30 липнязаявив, що в планах Зеленського до кінця поточного року реалізувати амбітний проект – відкрити ринок землі в Україні. Для цього необхідно провести ретельну підготовку і розробити механізм запуску земельного ринку.

«Діалог зі Світовим банком визначить, чи допускати покупку іноземцями або обмежувати обсяги продажів. Найбільш ліберальна модель скасування мораторію може збільшити ВВП більш ніж на 3% на рік, а найконсервативніша – на 0,5%. Ми шукаємо найменш болісну і найбільш ефективну модель»

Також, в команді Зеленського є намір провести аудит землі в Україні. Крім цього, в намірах влади розблокувати велику приватизацію і продаж державних активів. Гончарук зазначив, що президент зацікавлений у підписанні нової програми співпраці з Міжнародним Валютним Фондом вже в 2019 році.

Однією з обіцянок Зеленського було недопущення України дефолту. На даний момент державний борг становить 60% від ВВП. Передбачається, що новий уряд, який запрацює у вересні, до кінця поточного року буде сфокусований на своєчасній оплаті старих боргів, для чого Мінфін виходить на ринки запозичень.

Газові переговори з Росією

Представник президента у Кабміні Андрій Герус заявив про те, що Україна готується до повного припинення Росією транзиту газу до Європи за допомогою нашої ГТС:

«Якщо ти готовий до найгіршого сценарію, то він, швидше за все, не відбудеться. Тому готуємося, щоб мати максимально повні газосховища і за рахунок цього ресурсу прожити зиму без транзиту»

Разом з тим, «Нафтогаз» робить спроби провести переговори із «Газпромом» щодо укладення нового довгострокового транзитного контракту (на 10 років). Переговори за участю Європейської Комісії поки не принесли Україні істотних результатів через позицію РФ.

Російський монополіст має на меті відмовитися від транзиту через українську територію або, у крайньому випадку, укласти короткостроковий контракт, поки не будуть повністю добудовані магістралі «Турецького потоку» і «Північного потоку-2». Україні необхідний новий контракт до кінця 2019 року. Президент Зеленський засекретив усі деталі переговорів з росіянами за контрактом.

***

Відносно того, що президент пообіцяв в якості first-steps і вже почав реалізовувати, була зустріч з бізнес-представниками з розвитку інфраструктури Донбасу.

Серед інших обіцянок до кінця року:

  • План подолання корупції у судовій системі;
  • Передача 200 автомобілів швидкої допомоги в регіони;
  • Скасування депутатської недоторканності;
  • Будівництво пішохідного моста у Станиці Луганській для з’єднання території, контрольованої Україною із тимчасово окупованими землями;
  • Проведення форуму в Маріуполі з метою залучення інвестицій на відновлення Донбасу.

В цілому, усі ці завдання вписуються у передвиборну програму Володимира Зеленського та визначені як першочергові. До кінця поточного року залишається трохи менше 5 місяців. Імовірно, що у вересні монокоаліція «Слуги народу» в парламенті сформує новий уряд. За підтримки Ради і з лояльним Кабінетом Міністрів президенту буде простіше реалізувати задумане, навіть з урахуванням опору тих, хто зацікавлений у схемах, сірих потоках в обхід бюджету та інших корупційних проявах.

Для багатьох ініціатив потрібна політична воля, особливо, що стосується заходів впливу на дисципліну депутатського корпусу і підтримку само-обмежуючих, але прогресивних законопроектів.

Ефективність роботи парламенту буде прямо пропорційною впливу самого Зеленського. Поки ясно одне – викликів перед новою владою предостатньо і деякі з них не змогли реалізувати попередники за всі роки незалежності України.

Ua. News