1a84f28 antonov 6Якщо для більшості українців зміни клімату на планеті спричинили здебільшого ностальгію за засніженими містами, то для жителів українського селища Славське (Славсько, як називають місцеві) на Львівщині – трагедію. Без снігу найстаріший гірськолижний курорт України та колишня топбаза для гірського відпочинку СРСР занепадає.

Про це інформує LIGA.net. Ще гірше з інвестиціями в інфраструктуру: застарілі витяги час від часу ламаються – як-от в перший день 2021 року – коли 74 туристів застрягли в повітрі на дві години. А це ще більше б'є по шансах заробити на туризмі.

Але нещодавно у місцевих з’явилась надія на відновлення давньої гірськолижної величі Славського. Про плани збудувати тут курорт з гарматами для штучного засніження заявив один з найбагатших галичан – власник OKKO Group Віталій Антонов.

Втім, новинам радіють не всі: частина мешканців громади стверджує, що місцева влада на догоду бізнесмену насильно забрала їхню землю. На початку грудня десятеро з них навіть перевернули український прапор та заявили про створення власної ОТГ.

LIGA.net розбиралася в цій карпатській історії, яка може коштувати понад $500 млн.

Що відбувається на Львівщині, коли почнуть будувати курорт та чи правда, що призвідником "карпатського сепаратизму" є олігарх Ігор Коломойський, якому може не подобатися ідея створення потужного конкурента Буковелю.

Що відомо про плани будівництва

Про наміри побудувати в Славському новий гірськолижний курорт власник концерну Галнафтогаз (мережа АЗС ОККО) Віталій Антонов розповідав ще у 2018 році проєкту Big Money Євгена Черняка.

"Це будуть етапні вклади із залученням інституціональних та профільних інвесторів, напевно, внутрішнього інвестора. Я за те, щоб нарешті пожвавилася наша внутрішня інвестиційна складова", – казав Антонов, оцінюючи потенційні видатки в $300-500 млн.

Під новий курорт планують задіяти гори Високий Верх та Чорна Ріпа, де будуть розташовані гірськолижні траси, повідомили в OKKO Group на запит LIGA.net. Гори знаходяться за 14 км від самого Славського – поруч села Верхня Рожанка та Волосянка, а також чинний гірськолижний курорт "Захар Беркут".

Попри давні наміри взятись за проєкт, суттєві зрушення сталися лише цьогоріч. Причина – земля.20210110142905 5943

"Багато часу йде на розробку самого проєкту, етап уточнень і коригувань, документальні процеси, відведення землі тощо, – пояснюють в OKKO Group. – До речі, лише останній процес, набуття права власності на земельні ділянки у встановленому законом порядку, може тривати рік і більше".

Спершу курорт із 75 км гірськолижних трас планували облаштовувати ще у 2019 році. Однак через проблеми із викупом землі плани перенесли на 2021 рік, пояснив LIGA.net заступник начальника управління туризму і курортів Львівської ОДА Тарас Лозинський.

Згідно з даними системи Contr Аgent, у квітні 2019 року Антонов разом зі своїм бізнес-партнером Василем Даниляком заснували ТОВ "Рожанка парк". У січні 2020 року партнери заснували ще одну компанію – ТЗоВ "Славскі". Зараз 100% обох компаній належить кіпрській Ederian Limited.

Упродовж останнього року компанії, пов’язані з Антоновим, отримали понад 300 га землі на території Славської об'єднаної територіальної громади (гірський курорт у Сколівському районі Львівської області), пише інтернет-видання Zaxid.net. Й це подобається далеко не всім.

Конфлікт із місцевим бізнесом

Земельні ділянки, придбані компанією "Славскі" (близько 27 га), межують із підйомниками гірськолижного комплексу, який вже є на території Славської ОТГ – "Захар Беркут". До комплексу входить готель, колиба, ресторан та кафе, три бугельні витяги, мультиліфт для дітей і початківців та крісельний витяг. Гірськолижна зона комплексу складається з дев’яти гірськолижних полів, розташованих на схилах гір Зворець (1223 м) та Високий Верх (1244 м) – на останній планує будувати курорт Антонов.

У "Захарі Беркуті" потенційних конкурентів вже звинувачують у нечесних правилах гри. Курорт побудували в 2004 році, його зводили на орендованій землі, оскільки були проблеми з оформленням документів, пояснює заступник директора курорту Роман Шийко, брат співвласника комплексу – Ореста Шийка згідно з даними держреєстру.

Статус-кво змінила децентралізація: у 2018 році всі неприватизовані землі передали громаді в комунальну власність, тож ними почали розпоряджатися органи місцевої влади. Тепер із землею, на якій розташований комплекс, – проблеми.

Зокрема, через збільшення потоку літнього туризму, на території "Захара Беркута" кілька років тому побудували відкритий басейн. У грудні 2020 року власники комплексу програли в суді 175 000 грн через неукладений договір пайової участі під час його будівництва.

Також власники "Захара Беркута" судяться з районною адміністрацією через те, що РДА не затверджувала розроблені ними плани території для обслуговування канатної дороги та кафе (територія зараз приватизована ТзОВ "Славські").

За словами Шийка, переобрана в жовтні 2020 року місцева влада ОТГ захищає лише потенційного інвестора, має конфлікт інтересів та встромляє палиці в колеса їхньому бізнесу: "На початку 2020 року ми випадково з Держгеокадастру дізналися, що 40 га землі на території ОТГ отримали працівники або менеджери Галнафтогазу (компанія Віталія Антонова. – Ред.), до того ж – під сільське господарство". Ці землі входять до запланованої ділянки під майбутній курорт.

Він стверджує, що голова ОТГ Володимир Бега, ексвласник конкурента "Захара Беркута" – готельного комплексу "Вежа Ведмежа", діє в інтересах Антонова. Колишньому заступнику Беги, а після виборів у жовтні 2020 року – секретарю Славської се­лищної ради Олегу Даниляку – Шийко закидає конфлікт інтересів: він раніше працював в компанії Антонова, а його брат Василь Даниляк досі є віцепрезидентом "Галнафтогазу".

У OKKO Group підтвердили, що Даниляк є їхнім колишнім менеджером, але конфлікту інтересів не бачать.

"Щоб досягнути результатів, окрім матеріальних ресурсів, в ОТГ має працювати професійний менеджмент. Основний та найбільший платник податків має бути певен, [що кошти] використані належним чином і йдуть на розвиток громади. [Тому] до команди ОТГ приєднався ексменеджер компанії, який після декількох років роботи був обраний секретарем Славської ОТГ", – пояснили там.

А звинувачення з боку "Захара Беркута" щодо лобізму місцевої влади та нечесних правил гри у ОККО вважають безпідставними: "Допускаємо, що місцевий бізнесмен, який володіє "Захаром Беркутом", може бути не в захваті від ідеї будівництва сучасного гірськолижного курорту, бо конкуренція, на жаль, завжди лякає людей [...] Тож подібні заяви від вищезгаданого курорту можна назвати не інакше, як безпідставні та провокація", – заявили там.

Місцеві мешканці кажуть, конфлікту між Антоновим і Шийком передували переговори про продаж частки в "Захарі Беркуті", але бізнесмени так і не зійшлись у ціні. Коментувати цю версію жодна зі сторін не стала.

"Будуйте, але не у нашому селі"

За останні кілька років Антонов посилив позиції в курортному селищі – після зміни місця реєстрації на Славське у 2017 році кілька компаній з OKKO Group почали платити податки до місцевого бюджету. Зараз вони є найбільшим платником податків для ОТГ та формували дві третини бюджету громади у 2019 році.

У рейтингу найуспішніших громад області від Львівської обласної державної адміністрації вже 2020 року Славська ОТГ посіла перше місце: має показник платоспроможності у 2,5 раза більший, ніж середній по області, порахували в ЛОДА.

У громаді почали робити дороги, оновили лікарню, школи, розповідає Микола, місцевий водій, який прожив тут усе життя.

З 15 грудня до Славського на свята подовжили швидкісний рейс експресу "Київ-Львів". Згідно з даними Укрзалізниці, попит на маршрут був доволі високим, тож потяг курсуватиме щонайменше до 28 лютого.

Більшість місцевих, з якими вдалося поспілкуватися LIGA.net, ідею створення на території ОТГ курорту підтримують. Але не всі: до децентралізації люди роками жили на своїх ділянках, які передавались у власність радше формально – селище невелике, всі всіх знають, пояснює Микола. "Хтось приватизовував, хтось так і не зміг, бо були проблеми з документами, але таких небагато", – каже він.

Секретар Славської се­лищної ради Олег Даниляк стверджує: землю під курорт передавали згідно закону, а незадоволення селян пояснює неосвіченістю та менталітетом. "Більшість хочуть, щоб курорт побудували, але традиційно краще "не у нашому селі", – розповідає він.

Карпатський сепаратизм з дніпровським слідом

До нового курорту може мати стосунок ще одна надзвичайна подія. 7 грудня в селі Верхня Рожанка, з якого має стартувати будівництво курорту, десятеро його жителів самопроголосили "сільську раду" з власними "керівними органами" в одній із сільських хат. До того ж на території цієї "самопроголошеної ОТГ" вирішили використовувати не державний синьо-жовтий прапор, а – перевернутий.

Про подію стало відомо з Facebook-сторінки журналіста інформаційної агенції "Стоп корупція ТВ" Віктора Паласа. Серед самопроголошених "керівників" ОТГ – ексголова Сколівського офісу ГО "Стоп корупції" Богдана Шкеребей. У лютому 2019 року цю агенцію виключили з Глобальної мережі журналістів-розслідувачів GIJN через конфлікт інтересів, повідомив "Детектору медіа" Дейв Каплан, виконавчий директор GIJN.

"Ми вирішили створити [власну] селищну раду, щоб захистити свою землю від цих загарбників", – пояснює Шкеребей на своїй сторінці у Facebook. Вона скаржиться, що рішення про засідання чинної селищної ради ніде не анонсують, а їхніми вимогами про виділення землі місцева влада не рахується вже близько трьох років.

Також серед десяти людей, які організували "переворот" в карпатській хаті, був присутній житель Дніпра Анатолій Балахнін, розповідають місцеві та свідчить відео "створення ОТГ".

Згідно з даними громадянської мережі ОПОРА, у 2015 році він подавався головою ДВК від кандидата на посаду міського голови Бориса Філатова. Дружина Анатолія була депутаткою від УКРОПу – партії, яку пов’язували з олігархом Ігорем Коломойським. Зв’язок із Коломойським, який є співвласником гірськолижного курорту Буковель і конкурентом запланованого в Славську проєкта, Балахнін публічно заперечує.

У коментарі "Радіо Свобода" він представився правником, який "повертає українському народові право державності". У подібних "переворотах" брав участь не раз: за словами Балахніна, був присутній на 25 з 44 "конференціях самоврядного заходу", на яких невеликі групи людей створили органи місцевого самоврядування.

Усі ці "органи", згідно з публічними виступами Балахліна, мають стати основою для створення так званої "Республіки Україна". 21 грудня в Києві відбувався "Всеукраїнський національний конгрес", на якому група активістів хотіла "перезаснувати державу Україна".

Ця ініціатива не отримала популярність в суспільстві. Але активісти змогли привернути до себе увагу СБУ. 24 грудня Служба безпеки повідомила про обшуки "представників так званого "народовладдя" та вилучення пристроїв та друкованих матеріалів, в яких містяться заклики до насильницького повалення конституційного ладу.

До учасників "перевороту" у Верхній Рожанці правоохоронці прийшли з обшуками раніше – 18-20 грудня. Шістьом загрожує штраф до ста неоподатковуваних мінімумів доходів (1700 грн), або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Чи стоїть хтось за цими подіями, чи це приклади справді "народного волевиявлення", правоохоронці наразі встановлюють.

Чи буде курорт

Зараз питання із землею вирішене, робота над проєктом стартує вже наступного року й триватиме близько чотирьох років, пояснював заступник начальника управління туризму і курортів Львівської ОДА Тарас Лозинський у грудні 2020 року.

У технічному плані курорт у Славському випереджатиме Буковель на вісім-дев'ять років та включатиме близько 60 км гірськолижних трас (протяжність трас у Буковелі – 68 км) із системами штучного засніження, розповів Лозинський.

Інвестори збираються вкласти в проєкт $500 млн. Загальний орієнтовний термін будівництва – від 7-10 років. Реалізація планується в кілька черг: гірськолижні траси; готелі; спортивні, розважальні та торговельні комплекси; заклади харчування, уточнили в ОККО Group.

Будівництво курорту планують розпочати в 2022 році, але можливі зміни у датах, повідомили LIGA.net у самій ОККО Group.

"Працюємо над планом проєкту курорту, але з міркувань комерційної безпеки група наразі немає наміру оприлюднювати проєкт на широкий загал", – додали там.