208 5bc37a4be62c8a53f4e5c3200474f877Львівський бронетанковий завод лихоманить. Підприємство не змогло отримати від держави замовлення на виготовлення нової техніки. Цю інформацію в інтерв’ю підтвердив голова Львівської ОДА Олег Синютка, пише Гал-інфо.

Олег Синютка: «Як не прикро, але Львівський бронетанковий завод і далі лихоманить. Те замовлення, яке стосувалось бронетехніки, воно виконано, але завод  повинен був переорієнтуватись на нові можливості, і, власне, те замовлення, що стосувалось нової техніки, воно під питання. На превеликий жаль,  випробування цієї техніки показали, що там не все гаразд. Але я оптиміст.

Інші оборонні підприємства області сьогодні мають замовлення – хтось більше, хтось менше.

А менеджмент на Бронетанковому заводі помінявся?

Так.

І на цей час завод, наскільки ми знаємо, простоює.

Ситуація складна.

Довідка:

14 липня 2017 року Президент України Петро Порошенко прибув на Львівський бронетанковий завод.

Під час візиту глава держави зокрема має намір оглянути унікальну гусеничну пожежну машину (ГПМ 72) виробництва Львівського бронетанкового заводу, аналогів якій в Україні немає. Її унікальність полягає в тому, що вона стріляє водою на 80-100 м. Об'єм 18 кубів. Також він оглянув інші зразки техніки. Зокрема, новинку бронетранспортер «Дозор-Б», який пройшов державні випробування (у 2015 р.) і був рекомендований для прийняття на озброєння ЗСУ.

Того ж дня детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів САП затримали низку посадових осіб Збройних сил України та ДП «Львівський бронетанковий завод». А саме п’ятьох осіб: начальника ЦБТУ ЗСУ Озброєння ЗСУ (генерал-майора), начальника відділу ЦБТУ ЗСУ Озброєння ЗСУ (полковника), директора та заступника директора ДП «Львівський бронетанковий завод», також засновника ТОВ, задіяного у схемі.

Розслідування за наведеними фактами детективи НАБУ розпочали наприкінці листопада 2016 року.

15 березня цього року прес-служба НАБУ повідомила: «Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили про завершення досудового розслідування посадовцям Збройних сил України та ДП «Львівський бронетанковий завод» (далі – ДП «ЛБТЗ»), підозрюваним у кримінальному провадженні за фактом розтрати коштів під час закупівлі двигунів для потреб Збройних сил України.

3 березня 2018 року цим особам та їх захисникам відкрито матеріали досудового розслідування для ознайомлення.

Зокрема: директор ДП «ЛБТЗ» підозрюється у вчиненні злочину за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України, ч.2 ст.366 КК України; заступнику директора ДП «ЛБТЗ» з комерційних питань інкримінується вчинення злочину за ч.5 ст.191, ч.2 ст.366 КК України; начальнику Центрального бронетанкового управління ЗСУ, генерал-майору – ч.5 ст.191 КК України; начальнику відділу в управлінні ЦБТУ ЗСУ, полковник – ч.5 ст.191 КК України; засновнику ТОВ «Булет Лайн» – ч.5 ст.27 ч.5 ст.191 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що ДП «Львівський бронетанковий завод» виграв конкурсні торги на поставку Центральному бронетанковому управлінню Збройних Сил України (ЦБТУ ЗСУ) нових двигунів В-46-6. За документами, «ЛБТЗ» придбав у ТОВ «Булет Лайн» і поставив ЦБТУ ЗСУ 40 двигунів. Зібрані слідством докази свідчать про те, що насправді двигуни надійшли на завод від третьої сторони без жодних документів; договір із ТОВ був фіктивний, а двигуни – не новими, а такими, що були у використанні. До того ж, ці самі двигуни у 2008–2009 вже були реалізовані підприємствам на внутрішньому ринку як надлишкове майно Міністерства оборони України.

За результатами проведення низки експертиз – економічної, комплексної судової автотехнічної, трасологічної, товарознавчої експертизи двигунів – слідство уточнило розмір збитків, завданих державі через корупційне правопорушення. Вони перевищують більш ніж 14,15 млн грн.

Розслідування вказаних фактів детективи НАБУ розпочали у листопаді 2016 року".