1034450236У середу, 9 травня, невідомими особами було спалено ромський табір, розташований поруч із смт Рудне Залізничного району  Львова. Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Згідно з повідомленням, отриманим від громадських активістів, у результаті було знищено майно ромів, а самі жителі табору були змушені залишити  поселення.

У зв’язку з цим, Уповноваженим направлено запит до керівництва Головного управління Національної поліції у Львівській області з проханням вжити заходів реагування відповідно до вимог законодавства за означеними фактами, а також гарантувати публічну безпеку і порядок у смт Рудне Залізничного району м. Львова.

Водночас, викликає занепокоєння Уповноваженого з прав людини продовження тенденції до збільшення кількості інцидентів на ґрунті нетерпимості щодо представників ромської національної меншини. Так, на контролі Уповноваженого продовжує перебувати провадження щодо спалення табору ромів на Лисій горі у м. Києві радикально налаштованими особами.

На переконання Уповноваженого, такі прояви ксенофобії потребують особливої уваги з боку правоохоронних органів, зокрема, більш ретельного розслідування, а також вжиття заходів превентивного характеру щодо недопущення таких випадків у майбутньому.