525532523У понеділок, 21 травня, о 9:15 в Адміністративному окружному суді Львова вирішуватимуть долю Львівського геріатричного пансіонату. Про це повідомила волонтерка, громадська активістка та член Громадської ради при Львівській ОДА Анастасія Рибак. 

За її словами, зараз на часі залишається питання щодо закриття будівлі пансіонату через порушення протипожежної безпеки.

"На останньому засіданні суддя Гулкевич попередила, щоб було б добре долучити до справи документ про вирішення усіх проблем виявлених ДСНС у вигляді припису. Натомість директор пансіонату Микола Модь так і не закупив основного - пожежну сигналізацію! І люди переселені не усі! Згідно припису, важкохворі мають знаходитись на нижніх поверхах. Тому, що саме чекатиме завтра нас у суді поки не знаю. Прошу усіх небайдужих долучитись при можливості!", - каже Анастасія Рибак.

Зазначимо, 17 квітня цього року в межах перерозподілу коштів Львівська облрада на реконструкцію Львівського геріатричного пансіонату виділила 958 тисяч гривень. Ці кошти були передбачені на закупівлю засобів протипожежної безпеки у геріатричному пансіонаті, адже саме така сума була необхідна для втілення поекту, заявляв Микола Модь.

Окрім того, 30 січня 2018 року депутати облради виділили львівському будинку пристарілих 4,8 мільйонів гривень. Такі гроші пансіонат отримав вперше за останні 10 років.

Нагадаємо, функціонування Львівського геріатричного пансіонату під загрозою. Сотні його мешканців можуть опинитися на вулиці.

З 2010 року не припиняються посягання на землі пансіонату, зокрема нікому невідомій Громадській організації інвалідів "Центр реабілітаційних ініціатив "Діяльне милосердя" рішенням Львівської ОДА передано в постійне користування 2,4 га земель пансіонату. Земельна ділянка Геріатричного пансіонату, яку обрізають під комерційні цілі, безупинно зменшується, а умови проживання мешканців від цього не покращуються. Відповідальних за розкрадання і аферу навколо земельної ділянки пансіонату досі не знайдено.

Незважаючи на те, що Вищі суди встановили, що ЛОДА не мала права передавати цих земель – досі землі не повернуто пансіонату. А прокуратура в інтересах ЛМР програє позови за цю землю. Окрім того, право користування землею самим Львівським геріатричним пансіонатом досі належно не оформлене.

Технічний стан Львівського геріатричного пансіонату вкрай незадовільний. На підставі ухвали Львівського окружного адміністративного суду від 8 листопада 2017 року відкрито скорочене провадження по справі №  813/3804/17  за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області до КЗ Львівської обласної ради  «Львівський геріатричний пансіонат» про зупинення роботи будівлі. Цей пансіонат єдиний, який впродовж півроку не виконав припис ДСНС, і єдиний у Львівській області, який має підстави до закриття.