17dom
фото: Павло Паламарчук
Обласна медична бібліотека залишається у своїх приміщеннях, однак не дублюватимуться певні частини структури закладу. Бухгалтерія та адміністрація будуть централізованими. Проте її приєднають до медичного коледжу і вона втратить свій науковий статус. Про це повідомляє День.

Нагадаємо, на нещодавній сесії Львівської обласної ради депутати проголосували за ліквідацію Львівської обласної наукової медичної бібліотеки шляхом приєднання її до Львівського медичного коледжу післядипломної освіти. До цього проект рішення був розміщений на сайті облради. Працівники бібліотеки розповідають, що дізналися про таку ініціативу лише незадовго до засідання.

Львівська обласна наукова медична бібліотека була створена 1944 року, проте у стінах знаменитого «вишитого» будинку на вулиці Руській розпочала свою діяльність 1963-го. Сьогодні фонд бібліотеки налічує орієнтовно 250 тисяч одиниць, які розкладені на металевих банківських стелажах, спеціально виготовлених у Відні на замовлення Страхового Товариства та колишнього Банку «Дністер». Особливе місце у фонді бібліотеки займають книги ХІХ століття з колекції бібліотек австрійського періоду, Товариства Галицьких Лікарів, Українського лікарського Товариства, періодика початку ХХ століття, книги з приватних колекцій знаних лікарів довоєнного періоду.

 35236462 2093617084228844 3846375601363484672 nДоцент кафедри клінічної фармації, фармакотерапії та медичної стандартизації ЛНМУ ім. Данила Галицького, кандидат медичних наук Андрій ФЕДУЩАК, який співпрацює з бібліотекою з 1985 року, коментує: «Це абсурдно — зруйнувати заклад культури та історії. Особливо в час гібридної війни. Ця бібліотека дуже ефективна, там висококваліфікований персонал, хороші фонди. Зокрема, коли я писав свої статті, а також дисертацію, звертався до цієї бібліотеки за інформацією. Мої студенти для виступів на конференціях та написання наукових робіт користувались фондами бібліотеки. І були задоволені, що мають змогу використовувати таку багату джерельну базу. Вважаю, що ліквідовувати бібліотеку, приєднуючи її до коледжу — неприпустимо і зовсім не на часі».

Департамент охорони здоров’я ЛОДА, який ініціював це рішення, називає його «посиленням управління бібліотекою» і вважає, що це дає стимул до її подальшого розвитку. «Бібліотека має добрі традиції, давню історію та свої надбання, але стає малопопулярною в медичному середовищі, — вважає директор департаменту Ірина МИКИЧАК. — Попри все вона повинна розвиватись і надалі. Тому департамент охорони здоров’я вважає необхідним посилити управління бібліотекою і дати стимул її до подальшого розвитку. А коледж післядипломної освіти є тою інституцією, яка буде популяризувати її в медичному середовищі, залучаючи інвесторів та програми міжнародного співробітництва. Обласна медична бібліотека залишається у своїх приміщеннях, однак не дублюватимуться певні частини структури закладу. Бухгалтерія та адміністрація будуть централізованими».

 35160604 2093617074228845 2011829399468376064 nДиректор медичного коледжу післядипломної освіти Леся ВОВК, роздумуючи про таку перспективу, ділиться планами: «Після приєднання бібліотеки до коледжу конференції, семінари, медичні читання будуть проводитись і надалі, але в іншому, сучасному форматі. На базі бібліотеки плануємо створити Музей галицької медичної книги. Впевнена, що нові підходи в роботі будуть лише сприяти розвитку бібліотеки і коледжу в цілому. Бібліотека не буде існувати. Вона буде розвиватись», — запевнила директор коледжу післядипломної освіти Леся Вовк.

Мінкультури України вважає, що передусім це питання стосується його, з огляду на те, що бібліотека — заклад культурного надбання і спадщини. «Мінкультури занепокоєне цією ситуацією, оскільки обласні наукові медичні бібліотеки є важливими інституціями в потужній мережі медичних бібліотек, які надають методичну і практичну допомогу медичним бібліотекам лікувальних закладів та медичних коледжів. Одним із пріоритетних напрямків у роботі зазначених бібліотек був і залишається розвиток медичної науки — невичерпного джерела історичного досвіду багатьох поколінь, всього кращого, що було досягнуто в медичній галузі», — вважає заступник міністра культури Юрій РИБАЧУК.

«Ліквідація бібліотеки призведе до знищення її функцій, які не будуть належною мірою компенсовані іншими закладами.  Така ситуація може посилити загрозу інформаційній безпеці України», — наголосив Юрій Рибачук.

Він також звернув увагу на тому, що відповідно до статті 15 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» доцільність реорганізації та ліквідації бібліотек, що є у державній та комунальній власності, визначається відповідними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування лише за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв.

dnisterfoto e5d40c7c7e99eb7a3a130db0137fa390Національна наукова медична бібліотека України також відреагувала на рішення облради. «Апелюючи до закону України «Про місцеве самоврядування», виконавча влада багатьох областей не знаходить нічого кращого, як під виглядом реорганізації ліквідовувати медичні  бібліотеки. Нікого не турбує, що нищення бібліотек, в тому числі й медичних — акт зневаги до цінностей української культури і надбань медицини і ці дії матимуть у майбутньому вкрай негативні наслідки», — вважає головний методист національної бібліотеки Світлана НАУМЕНКО.

«Недалекоглядність такого рішення і в тому, що бібліотеці медичного коледжу фонд медичної бібліотеки просто не потрібен. У них свої функції, свої завдання і бібліотечно-інформаційним забезпеченням медичних працівників лікувальних закладів, а тим більше медичною наукою, вони займатись не будуть», — зауважила Світлана Науменко.

Відповідно, категорично не погоджується з таким рішенням і в.о.директора Львівської обласної наукової медичної бібліотеки Ярослава ЛОЗИНСЬКА. «З цією ліквідацією ми перестаємо бути науковою установою. Це ціла інституція, яка працює над обробкою медичної інформації. І нашим завданням є її зберегти, щоб передати наступному поколінню. Цікавенно, що до нас на перевірку прийшли тільки після прийняття рішення. Але оглядали тільки бухгалтерію, ніхто не запитував про саму роботу бібліотеки. Вони і не зрозуміли, чим ми займаємось. Бухгалтери запитували, навіщо нам стільки документації. Та тому, що це наукова установа! Мене вражає таке безпідставне і безальтернативне рішення. Адже бібліотека як наукова та культурна інституція — знахідка для держави і діяльність її не може бути припиненою», — підсумувала пані Ярослава.